Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Turism | Bulgaria este o tara incredibil de frumoasa, cu oportunitati imense - Raymond Steers

Bulgaria este o tara incredibil de frumoasa, cu oportunitati imense - Raymond Steers

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto Arhiva proprie Foto Arhiva proprie

Interviu realizat de Novite.com cu regizorul american Raymond Steers care trăiește în Bulgaria. Într-o vreme în care foarte mulți bulgari încearcă să obțină un card verde și să caute o viață mai bună în Statele Unite, un american a ales să părăsească ”țara făgăduinței” și să se stabilească în Bulgaria.

Faceți cunoștință cu Raymond Steers din Portland, Oregon, astăzi rezident și proprietar al unei case în orășelul Stradjița din Bulgaria centrală.

Spune-ne ceva despre tine. Cine este Ray Steers ?

Întotdeauna îmi este greu să răspund la această întrebare, dar cred că poți spune despre mine că sunt în prezent regizor de film. Deși în trecut am fost muzician, cântăreț, autor de cântece, chitarist, inginer de sunet, proiectant de componente electronice digitale și analogice, și cel mai recent am fost administrator de sistem Lynux și consultant de design pentru câteva companii de soft din Statele Unite. Deci este o listă lungă de ocupații pe care încerc să le reduc la una singură asupra căreia să mă concentrez.

Cum de ai ajuns în Bulgaria ?

Varianta scurtă a întregii povești este că am călătorit prin Europa un pic, acum 7 sau 8 ani, și am realizat că aici mă simt acasă mai mult decât în alte state. Când m-am întors acasă în Portland am petrecut acolo doar câteva luni și am știut că trebuie să caut o altă țară în care să trăiesc. Câteva persoane pe care le știam au spus că Bulgaria este într-adevăr frumoasă, așa că am făcut câteva cercetări și am aflat că au fost realizate multe filme americane aici, așa că am făcut o călătorie la Istambul și apoi am luat un autobuz către Burgas și am închiriat o mașină și am condus prin împrejurimi și am găsit această casă foarte veche, într-un sătuc cea mai uluitoare priveliște posibilă.

Îți lipsesc Statele Unite ?

Nu chiar. Vreau să spun că îmi lipsesc prietenii în persoană, dar vorbesc cu ei tot timpul și mențin legătura cu ei zilnic prin internet, dar la „America” ca atare nu mă mai gândesc, poate cu excepția unor lucruri nesemnificative. Ca atunci când ești într-un magazin și ceri ceva și ei nu au acel lucru sau l-au terminat și n-au idee când îl vor mai primi și refuză să te îndrepte spre un alt magazin unde ai putea găsi acel lucru. Cred că primul cuvânt pe care l-am învățat aici a fost ”Nyama”. Dar îmi reamintește că trebuie să mă opresc să mai gândesc ca un american sau voi eșua, așa că presupun că este un lucru bun într-un fel.

Cum este viața de zi cu zi pentru un american dintr-un oraș mare ?

N-am fost niciodată un foarte bun american, deci poate că nu sunt cel mai în măsură să răspund la asta. Este probabil greu de explicat, dar ceea ce vreau să spun este că am crescut în Hawaii, care face parte din Statele Unite, dar nu este cu adevărat ”America”. Este un stat american, dar cultura este complet diferită. Sunt amestecate acolo toate culturile din zona Pacificului, se vorbește o engleză stricată și se mănâncă straniu. Nu este deloc Hawaii-ul pe care îl vezi la televizor. 

Ce ce îți omori timpul? Un oraș ca Strajnița poate fi plictisitor...

Există o axiomă că doar oamenii plictisitori se plictisesc și mă gândesc că este foarte adevărată. Nu mă pot plictisi din moment ce am așa de multe lucruri de făcut. Chiar acum developez circa 2.000 de metri de film de 35 mm pe care noi l-am turnat în Portland, pentru un episod pilot pentru televiziune, chiar înainte de a mă muta aici. Și sunt pe cale să termin scenariul pentru un film artistic de lung metraj, pe care îl scriu și regizez, numit IMMUNITY, care va fi turnat aici și în jurul satului meu. Este un film alb-negru, un thriller psihologic din genul noir. Realizarea distribuției pentru acest film va începe în câteva săptămâni la Sofia. Sunt foarte încântat de film, deoarece dialogul e un mixaj între engleză și bulgară și nu am coordonat niciodată actori într-o limbă străină și am de asemeni șansa de a turna un film alb-negru, ceva total diferit față de ceea ce am făcut până acum. Și mai există și caravana cinematografică, unde pun alături câteva proiectoare și un ecran mare și le arăt filme oamenilor care de obicei nu le pot vedea pe ecran mare. Deci plictiseala este ceva de care nu trebuie să mă îngrijorez. 

Ai lansat recent o bază de date cu talente din Balcani. Ce implică acest proiect ?

Da, balkantalent.com este pus pe picioare și funcționează în prezent ! Site-ul este un loc pentru ca oricine are un talent artistic să intre pe site și fie își găsește de lucru în domeniul artei, fie să-și creeze un profil care să le permită oamenilor care caută talente să-i găsească. Doream să încep realizarea distribuției noului meu film și am intrat pe craigslist.org așa cum fac în mod normal în Statele Unite și am crezut că este suficient doar să postez audițiile aici. Toată lumea face asta în State și actorii, muzicienii etc. toți îl verifică foarte des. Desigur, am descoperit că și aici există, dar este total nefolosit și, oricum, nici nu există în fiecare loc din Balcani. Deci am început să discut cu niște actori de aici, prieteni de-ai mei, și cu alți oameni din Skopje care sunt fotomodele și muzicieni, pentru a afla cum găsesc ei oameni pentru proiecte și am început să primesc același răspuns de peste tot care a fost ”ei bine, trebuie să știi pe toată lumea”, ceea ce eu nu aveam cum. Deci am împărtășit ideea mai multor oameni și tuturor li s-a părut funcționabilă, astfel încât am pus-o  în practică.

Este un serviciu public, fără costuri, fără reclame, și va rămâne astfel pentru totdeauna. Nu este în interesul meu să fac bani pe internet. Eu fac filme; sunt interesat de artă, nu de afaceri. Dacă vei intra acolo, vei vedea că sunt primul ca îl folosește prin postarea de audiții pentru filmul meu, ceea ce funcționează grozav din moment ce am primit o mulțime de aplicații din partea unor actori și actrițe.

Doar în câteva săptămâni de la lansarea site-ului am avut peste 200 de aplicații, dintre care majoritatea sunt de la actori din Sofia. Destul de mulți dintre acești oameni au fost înscriși de către Huben Nurev, un prieten de al meu, actor,  de asemeni din Sofia, care mi-a fost de mare ajutor. Sunt câteva fotomodele și oameni din Skopje pe care i-am cunoscut când am fost acolo și care, de asemenea, s-au înscris, dar ne așteptăm ca numărul celor înscriși să crească rapid de îndată ce vor deveni accesibile și alte limbi balcanice în afară de bulgară și engleză.

Site-ul îți permite să cauți oamenii de care ai nevoie cu ajutorul multor detalii. Dacă vrei să cauți un actor mai înalt de 180 de cm. și cu vârsta cuprinsă între 26 și 29 de ani, cu păr negru și lung și care poate pedala pe un monociclu în timp ce jonglează cu securi și cântă în croată, atunci poți căuta asta. Serios, sună amuzant, dar este o bază de date și acest lucru poate fi posibil.

Sună foarte interesant... Transformă site-ul agențiile de distribuție și talente în ceva depășit, ești în competiție cu ele ?

În nici un caz. Trebuie să realizezi că există un mare număr de artiști care încearcă să se lanseze prin intermediul unor proiecte foarte mici, unde fie bugetul este zero, iar ei doar au nevoie de experiență, fie bugetul este comparativ mic, să spunem mai mic de câteva mii de leva, iar asta le permite să găsească oamenii pe care altfel n-ar fi în măsură să-i întâlnească. Agențiile îți oferă o mulțime de servicii adiționale importante, precum audiții preliminare, contacte și interviuri de selecție. Deoarece ei își cunosc talentele personal, din această perspectivă tu nu le poți opune o bază de date.

Cu toate aceste proiecte, ai avut timp să călătorești prin Bulgaria ?

Nu atât de mult pe cât mi-aș fi dorit, dar da, am fost prin toate orașele importante și în locuri precum pasul Șipka și Perperikon. Aștept primăvara ca să văd și multe alte locurile minunate care sunt aici.

Ai prieteni bulgari ?

Toți prietenii mei sunt bulgari ! Vreau să spun că în prezent am doar un singur prieten care este străin. Am prieteni aici în Liskoveț și în Veliko Târnovo și Strajița. Primarul satului meu de asemenea, întreaga sa familie a fost foarte, foarte bună cu mine. De asemenea, încerc să îmi cunosc mult mai bine vecinii, ceea ce devine tot mai ușor pe măsură ce bulgara mea devine tot mai bună. 

A existat multă birocrație în obținerea statutului de rezident ?

O grămadă de birocrație, da. Am fost aici 90 de zile și apoi am fost obligat să plec la Skopje și să închiriez un mic apartament și să aștept două luni, până când Ambasada Bulgară mi-a procesat aplicația pentru viză. Ceea este o nebunie dacă stai să te gândești. Nu condamn Ambasada deloc, ei de fapt au fost grozavi și au terminat ceea ce aveau de făcut cu săptămâni înainte de data limită, dar cât de prostesc este să faci o regulă care să spună că trebuie să pleci într-o altă țară pentru a le da lor actele (o mulțime de acte) pe care ei oricum trebuie să le proceseze la Sofia ? Ei aproape că m-au forțat să mă întorc în Statele Unite și să aplic de acolo, ceea ce ar fi reprezentat o cheltuială nebunească din moment ce ar fi însemnat să stau în New York sau în Los Angeles.

Ce îți place cel mai mult în Bulgaria ?

Este incredibil de frumos aici. Oamenii sunt din orice punct de vedere grozavi. Există încă o mulțime de oportunități aici. Știu că aici mulți bulgari au tendința de a fi oarecum mai pesimiști și de a se gândi că aici nu există niciun fel de oportunitate, dar nu sunt de acord. Dominația totală și completă exercitată de marile corporații nu există aici. Legile extrem de invazive din ultimii ani care au transformat Statele Unite într-un stat virtual polițist nu sunt aceleași aici.

Ce poți spune rău despre Bulgaria ?

Dominația corporatistă și politicile statului polițist vor ajunge și aici. Acum 6 ani, când am început să vin aici la fiecare 6 luni pentru câteva săptămâni pentru a lucra la casa mea, nu existau magazine imense în stil american care să vândă ecrane TV mari și lucruri pe care nu ți le poți permite. Nu exista McDonalds în Veliko Târnovo. De asemenea, nu existau copii grași. Acum văd câțiva aici și acolo. Mâncarea preambalată și jocurile video îngrașă copiii, punct. Bulgarii, ca și americanii acum 20 de ani, s-au lăsat în voia acestui vis ”american/vest-european”. Care nu există. Este o fantezie. Mașini mari, benzină ieftină și Walmart, sună bine, doar până când realizezi că trebuie să plătești pentru ele prin sugrumarea tuturor micilor întreprinderi, prin înglodarea în datorii și prin a impune ca educația și asigurările de sănătate să coste o avere. Dacă te gândești că visul american este real, atunci ar trebui să închizi televizorul și să te urci într-un avion pentru State și să vorbești cu unii dintre prietenii mei. Sunt oameni în floarea vârstei, inteligenți, cerebrali, educați, și totuși mulți dintre ei sunt îndatorați masiv datorită împrumuturilor pentru educație, lucrează în cafenele fără asigurare medicală și se uită peste umăr tot timpul să vadă dacă nu au un polițist pe urme. Văd că asta s-ar putea întâmpla eventual și aici și mă sperie teribil. 

Ceva ponturi ai pentru alți expatriați în Bulgaria ?

Să învețe bulgara. Nu este o limbă ușoară și încă mă lupt cu ea, dar este o impolitețe să locuiești în țara altcuiva și să nu-i vorbești limba. Am întâlnit oameni care au locuiau aici de 10 ani și încă nu vorbeau bulgara, ceea ce depășește capacitatea mea de înțelegere. Deci, poate, aceasta este șansa mea de a-mi cere public scuze tuturor celor pe care îi întâlnesc și care se uită la mine ciudat când încurc genul substantivelor și spun chestii ca ”malko vrata”. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0