Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Turism | Este absolut necesara constructia unui al doilea teleferic la Bansko, afirma premierul bulgar

Este absolut necesara constructia unui al doilea teleferic la Bansko, afirma premierul bulgar

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto BGNES Foto BGNES

Premierul bulgar Boyko Borisov a subliniat necesitatea absolută a construcției unui al doilea teleferic în principala stațiune bulgară de iarnă, Bansko, potrivit stenogramelor de ședință ale întrunirii cabinetului bulgar de miercuri. În opinia premierului schiorii trebuie să aștepte la coadă ore întregi și, din acest motiv, numărul turiștilor a început să scadă. El a adăugat că investiții bulgărești și străine de miliarde realizate în zonă vor fi pierdute în câțiva ani deoarece oamenii vor abandona stațiunile bulgare de schi pentru stațiunile de schi din alte țări care dispun de o infrastructură mai bună.

Totuși, Borisov a subliniat că un eventual conflict între ecologiști și populația din Bansko în jurul dezvoltării infrastructurii de schi existente trebuie evitat cu orice preț. Borisov i-a sfătuit pe miniștrii bulgari ai Mediului Nona Karadzhova și Turismului Delyan Dobrev să mențină un ton moderat în cursul discuțiilor și să găsească o soluție echilibrată la această problemă, astfel încât un eventual dezastru de mediu să fie evitat cu orice preț. În timpul întâlnirii, ministrul bulgar de Interne Țvetanov a sugerat ca Bulgaria trebuie să dezvolte o strategie națională în privința turismului de iarnă. În opinia sa Bulgaria a pierdut suficient     de mult timp, deja, pentru adoptarea unei asemenea strategii.

Țvetanov a insistat ca această strategie să fie elaborată cu ajutorul eforturilor conjugate ale Ministerelor Turismului, Mediului și Dezvoltării Regionale și Parlamentului. O astfel de strategie va contribui prin aplicare la reducerea șomajului și la dezvoltarea regiunilor turistice ale Bulgariei. El a sugerat ca strategia să fie adoptată înaintea alegerilor parlamentare din Bulgaria din această vară.

Luni primarul din Bansko Gheorghi Ikonomov a trimis Ministerului Mediului propunerea de contrucție a unei a doua instalații de teleferic în stațiune și de dezvoltare a pârtiilor de schi de acolo. La 19 decembrie un comitet de inițiativă întrunit sub conducerea sa a trimis  Consiliului de Miniștri din Bulgaria o petiție referitoare la dezvoltarea zonei de schi. La sfârșitul lunii decembrie localnicii au blocat accesul pe drumul care leagă Bansko de Razlog pentru a manifesta în favoarea unei soluții echitabile a problemei.

Protestatarii au primit sprijinul președintelui Parlamentului bulgar Țeska Țacheva, ministrului de Interne Țvetan Țvetanov și deputatului partidului de guvernământ GERB Lyuben Tatarski, președinte al comisiei parlamentare bulgare pentru Politici Regionale și Autoadministrare, dar au fost dezaprobați de activiștii bulgari de mediu care pretind că stațiunea este supradezvoltată, astfel că o eventuală extindere a infrastructurii de schi ar periclita Parcul Național Pirin învecinat. Acest parc este înscris pe lista obiectivelor protejate de UNESCO. În schimb, comitetul de inițiativă i-a acuzat pe ecologiști că răspândesc minciuni și recurg la provocări pentru a-și susține afirmațiile.

Susținătorii construcției unor noi instalații de schi pretind că noua infrastructură nu va fi cauza unui dezastru ecologic în Parcul Național Pirin. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0