Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Turism | Mars de protest al rezidentilor din Bansko impotriva extinderii statiunii

Mars de protest al rezidentilor din Bansko impotriva extinderii statiunii

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto file. Foto file.

Rezidenții stațiunii de iarnă montane Bansko din Bulgaria au organizat luni un nou marș de protest contra cererilor de acordare a permisiunii de construcție a unui nou teleferic și de extindere a pistelor de schi. Comitetul de inițiativă al marșului a promis că ”vom fi pe baricade pentru a reaminti celor de la putere că așteptăm o soluționare rapidă a problemei zonei pentru schi” aflată pe muntele de lângă orașul Bansko. 

Demonstranții au subliniat că sărbătorile de iarnă s-au încheiat, dar problemele au rămas:  cozile de la teleferici  au fost iarăși fără precedent în timpul ultimului sfârșit de săptămână. Ei au insistat asupra faptului că pentru prima dată stațiunea lor este lider în clasamentul descurajant al celor mai lungi șiruri de oameni care încearcă să folosească pârtiile de schi și au amenințat cu mutarea protestelor la Sofia, capitala Bulgariei. Comitetul de inițiativă a acuzat ecologiștii bulgari de proferarea de minciuni și de atitudini provocatoare. Protestul de luni a închis încă o dată drumul de legătură dintre orașele Razlog și Bansko.

În ultimele zile ale lui 2012, marșuri similare au blocat același drum pentru 3 zile consecutiv.  Protestele au fost sprijinite de Președintele Parlamentului bulgar Tsetska Tsacheva, viceprim-ministrul și ministru de Interne Tsvetan Tsvetanov, ministrul adjunct al Economiei, Energiei și Turismului Ivo Marinov, și Lyuben Tatarski, deputat în Parlamentul bulgar din partea partidului Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, GERB, care au participat în persoană la demonstrații. Susținătorii noilor construcții insistă asupra faptului că acestea nu vor provoca nicio dereglare mediului înconjurător deoarece nu vor depăși limita existentă în prezent a pârtiei de schi. Această decizie va determina eliminarea unui paragraf din planul de amenajare al Parcului Natural Pirin învecinat stațiunii Bansko.

Primarul din Bansko, Georgi Ikonomov, susținător al demonstrației, a declarat că nu va purta negocieri cu partidul Verzilor până când OLAF, Oficiul European de Luptă Antifraudă, va proba modul în care ecologiștii își finanțează acțiunile. Aceștia, la rândul lor, au spus că Bansko este deja supradezvoltat, cu un număr ridicat de locuri de cazare și pârtii de schi care au afectat deja Parcul Național Pirin învecinat, aflat pe lista mondială UNESCO de obiective protejate. În opinia ecologiștilor, prezența unor oficialități bulgare de rang înalt la marșuri reprezintă ”o gafă politică imensă”. Ei consideră că protestele sunt organizate de cei de la putere pentru a fi promovate o serie de interese corporatiste.

Principalul operator turistic și de schi din Bansko, Yulen, este cunoscut ca proprietate a lui Tseko Minev, care deține de asemeni Vitosha Ski și Prima Bancă de Investiții. El conduce în calitate de director Federația de Schi din Bulgaria și este considerat drept un apropiat al prim-ministrului bulgar Boyko Borisov. Recent, Prima Bancă de Investiții s-a numărat printre participanții la procedura de privatizare a unității de transport marfă a Căilor Ferate Bulgare de Stat (BDZ) alături de alți 3 candidați: Compania Bulgară de Construcții Navale, Compania Bulgară de Căi Ferate și cel mai mare operator privat român de căi ferate, Grup Feroviar Român, proprietarul Companiei Bulgare de Căi Ferate. Faptul ar putea indica dorința lui Minev de extindere a imperiului său financiar.

Marșurile de protest dintre Bansko și Razlog au provocat blocaje de circulație în timpul vacanței de iarnă. Unii dintre oaspeții stațiunii Bansko au fost deranjați de proteste în timp ce alții s-au alăturat protestatarilor. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0