Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Turism | Drept spre Borovets in Bulgaria pentru o partida de schi ieftina si placuta

Drept spre Borovets in Bulgaria pentru o partida de schi ieftina si placuta

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto BGNES Foto BGNES

Adaptare după Colin Nicholson

Un tur al barurilor stațiunii de schi bulgare Borovets este mai ieftin față de cazul unei mari stațiuni de schi obișnuite.

Becuri electrice strălucitoare atârnă deasupra unor cabine din lemn. Astfel schiorii sunt momiți către luminile decolorate ale pistelor mai mici din Borovets. Dacă te-ai afla în Alpii Francezi, ar fi acea perioadă a zilei de schi în care trebuie să fii cel mai precaut: vrei să te bucuri de câteva băuturi revigorante după o partidă de schi și te trezești cu portofelul golit. Dar înainte de a vârî mâna în buzunar, un pahar de rakia (băutură tradițională bulgară) din partea casei servit alături de o sticlă de cola apare în fața mea și mă adăpostește de frigul de afară.

Deși Bulgaria s-a scuturat de comunism cu ani în urmă și a intrat în Uniunea Europeană în 2007, rămâne totuși în fruntea listei de achiziții a celor mai bune vacanțe de schi. Iar acum ne bate cu propriile noastre arme chiar și în privința celor mai mărunte cheltuieli. M-am simțit ridicol la întoarcerea în Marea Britanie după ce am cheltuit echivalentul în leva a doar 100 de lire sterline pentru prânzuri, ciocolate calde, băuturi și câteva lucruri neprevăzute pe toată durata unui sejur de 5 zile. Când un pahar de vin din partea locului și o sticlă de bere costau mai puțin de două lire fiecare, mi-am permis să arunc cu banii.

Schiorii sezonieri tind să-și îndrepte atenția spre Bulgaria. Iar în timp ce țările ei de graniță Grecia și Turcia suferă din pricina lipsei de zăpadă, sezonul de iarnă din anul acesta în Bulgaria promite să fie la fel de generos în zăpadă ca și cel din 2012. Munții Bulgariei nu sunt, totuși, pentru schiorii începători. Dintre stațiunile ei de iarnă cele mai cunoscute doar  Pamporovo se adresează schiorilor începători și mai puțin experimentați. Pentru cei care nu sunt convinși încă pentru acest sezon Balkan Holidays a lansat sejururi de scurtă durată la Bansko și Borovets, stațiuni de schi care se adresează schiorilor de nivel mediu. 

În Bansko, m-am bucurat de orele de distracție din afara pistei de schi prin zăpada neatinsă dintre pinii verzi și strălucitori, ale căror conuri se deschideau în răsăritul cald. Bansko are cam 70 de km de pistă cu grade de dificultate plăcut diferențiate. Ea se apropie de linia copacilor, dar trece de asemeni prin păduri și peste dealuri ca niște dune de nisip colorate. Prânzul pe munte constă din supă (2 lire), un platou de mezeluri bulgărești (4 lire) și o baclava dulce (2 lire).

Totuși, tranziția la capitalismul democratic rar decurge lin. Într-o dimineață am găsit aglomerație la singurul telescaun de la baza stațiunii Bansko, în timp ce oaspeții hotelului Kempinski Grand Arena din apropiere îl puteau folosi fără probleme. Localnicii ne-au explicat că șeful hotelului Kempinski este și proprietarul telefericului, astfel că oaspeții săi au prioritate față de alți turiști. 

Înapoi la Borovets. În ciuda instalațiilor din anii 1980, telescaunelor vechi și capacității reduse de fabricarea zăpezii – prin tunuri de zăpadă – pentru mine cei 60 de km de pistă au un farmec discret. Schiorii au de ales între 3 telescaune neaglomerate ce deservesc cele 3 zone interconectate de schi ale sale: Markudjik, unde am schiat de-a lungul unei linii de copaci; Yastrebets, unde porțiunile cele mai abrupte de pistă treceau prin inima unor păduri dese, și unde am încercat senzația unui slalom uriaș; și pista ce șerpuia lin de la Sitnyakovo, care m-a adus înapoi în satul cuibărit printre copaci. 

Așadar, acea vilă imensă, alături de care am început turul nostru prin baruri, este palatul despre care am citi al fostului rege bulgar ? Nu. Maria Undzieva, director de zonă al Balkan Holidays – care i-a urmat turoperatorului de stat al Bulgariei – explică după câteva pahare de băutură că a fost construită de ”regele cartofului” Konstantin Dimitrov.

Împușcat mortal în Amsterdam în 2003, Dimitrov a lucrat inițial ca agent de pază la cel mai cunoscut hotel din Borovets, Rila, înainte de a agonisi o avere imensă din contrabandă. Oficial, el pretindea că s-a îmbogățit din vânzarea de cartofi. Pot fi găsite și alte semne ale activității crimei organizate. Dacă ești suficient de lipsit de înțelepciune încât să te aventurezi într-unul din cluburile de strip tease sau saloanele de masaj din Borovets, atunci conținutul portofelului tău se va evapora. 

Mă bucurasem deja de două masaje zdravene la hotel deoarece în ciuda eforturilor mele nu eram nici măcar pe jumătate în formă pe cât trebuia să fiu. Dar cum numai oligarhii și turiștii britanici își pot permite un asemenea lux, nu este de mirare că unii bulgari sunt nostalgici față de ”vremurile bune” ale comunismului.

Maria m-a prezentat lui Drago, care ghidează tururi nocturne în pădure la lumina torțelor. În loc de asta, l-am urmat în ziua următoare într-un tur în viteză pe schiuri al Platoului Alb și am văzut o nouă statuie a lui Stalin în apropiere. ”O, ți-a lăsat impresia că seamănă cu Stalin ?” m-a întrebat Drago nevinovat. ”Niște tineri au sculptat asta recent dar ar trebui să fie un pădurar”. După un tur de ținut pe schiuri extenuant am îndurat un alt masaj, fiindcă spatele meu se resimțea încă după efort. Și după 5 zile în care am trăit ca un rege, am părăsit o societate divizată cu un teanc de bani în portofel – cheltuisem doar 90 de lire. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
5.00