Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Social | Un tezaur tracic unic descoperit in Bulgaria ar putea fi expus in Statele Unite

Un tezaur tracic unic descoperit in Bulgaria ar putea fi expus in Statele Unite

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto: ImpactPressGroup/AP Foto: ImpactPressGroup/AP

Ambasadorul american în Bulgaria, Marcie Ries, a fost impresionată de tezaurul tracic de aur unic descoperit în celebrul mormânt tracic de la Sveshtari. Ries, care s-a întâlnit cu ministrul Culturii din Bulgaria Vezhdi Rașidov marți, și-a exprimat speranța că tezaurul va fi expus în curând în Statele Unite. Ea a subliniat că printre principalele priorități ale mandatului său de ambasador în Bulgaria se numără cultura astfel că a urmărir nerăbdătoare munca arheologilor bulgari.

Arheologii bulgari au descoperit minunatele artefacte din aur antice în timpul excavațiilor de pe muntele Omurtag de lângă satul Sveshtari din nordul Bulgariei în noiembrie 2012. Cercetătorii au găsit fragmentele unei cutii de lemn care conținea oase carbonizate și cenușă alături de o serie  de obiecte din aur extrem de bine păstrate, care datează de la sfârșitul secolului IV și începutul secolului III înainte de Hristos. Aceste obiecte includ 4 brățări spiralate din aur și mai multe aplice din aur din care una prezintă figura unei zeițe care poartă mărgele, aplice de harnașament și o aplică de forma unui cap de cal a cărei bază este decorată cu un cap de leu. Printre obiectele prețioase găsite în mormânt se numără și un inel, butoni și mărgele. În opinia experților obiectele sunt resturile unei înmormântări rituale.  

Tracii erau un neam supus unei clase conducătoare războinice, ale cărei rețea comercială densă includea arealul scitic aflat în nordul zonei locuite de traci și coloniile grecești din sudul acesteia, scria în noiembrie arheologul american Fredrik Hiebert, corespondent National Geographic. Din acest motiv această aristocrație avea acces la un mare număr de obiecte de aur. Orfevrăria tracă era la rândul său extrem de rafinată, cu influențe scitice, macedonene și grecești. Tradiția topirii și prelucrării aurului pe teritoriul actual al Bulgariei este extrem de veche, de peste 6.000 de ani a mai precizat expertul american. Faptul este dovedit de către descoperirea în 1972 în apropiere de orașul bulgar Varna a unei necropole veche de 6 milenii, unde a fost găsit cel mai vechi tezaur de aur cunoscut.

În opinia cercetătoarei bulgare Diana Gergova, citată de agenția de știri Reuter, descoperirea este dovada stadiului de apogeu al civilizației getice. Din analiza descoperirii rezultă că mormântul de la Sveshtari ar fi putut aparține primului conducător get cunoscut, Cothelas. Specialista bulgară a fost în fruntea echipei de specialiști care a efectuat uimitoarea descoperire.

Una din camerele mormântului tracic de la Sveshtari este înscrisă pe lista obiectivelor protejate de UNESCO. Ea este faimoasă pentru decorațiile sale murale ce reprezintă figuri jumătate femei și jumătate plante. 

Subscribe to comments feed Comentarii (6 publicat):

Marvin pe 16/04/2013 15:12:35
avatar
Wow, your post makes mine look febele. More power to you!
Thumbs Up Thumbs Down
0
Nyanna pe 18/01/2015 09:40:01
avatar
Way to use the internet to help people solve promlebs!
Thumbs Up Thumbs Down
0
Arlene pe 19/01/2015 10:42:05
avatar
Wow! Great to find a post <a href="http://lciktu.com">knoickng</a> my socks off!
Thumbs Up Thumbs Down
0
Hafidh pe 21/01/2015 11:00:35
avatar
Now I'm like, well duh! Truly thfkuanl for your help. http://yyhtmjb.com nxbwupcyzan [link=http://fddwalu.com]fddwalu[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
Elcoyote pe 22/01/2015 08:49:42
avatar
<a href="http://bxrgfuf.com">Finlaly!</a> This is just what I was looking for.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Wiseman pe 24/01/2015 20:48:29
avatar
Always the best content from these prdgooiius writers. http://ubjctsy.com fnsgogbipjk [link=http://bvwjnmekcam.com]bvwjnmekcam[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 6 | aratând: 1 - 6

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Image gallery
Evaluează acest articol
0