Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Social | Bulgarii serbeaza Boboteaza prin scaldarea in apa rece

Bulgarii serbeaza Boboteaza prin scaldarea in apa rece

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Preluare EPA Preluare EPA

În frigul iernii tineri din toată Bulgaria au sărit duminică în apele reci ale râurilor și lacurilor. Astfel a fost păstrată vechea tradiție a sărbătorii creștine ortodoxe a Bobotezei. În această zi, cunoscută și drept ziua Sfântului Ioan, creștinii ortodocși celebrează botezul lui Hristos de către Ioan Botezătorul în râul Iordan. Prin botez Hristos s-a arătat lumii (bobotează) ca Fiu al lui Dumnezeu.

Caracteristic obiceiului bulgar de Bobotează este aruncarea unei cruci într-un râu sau lac de către un preot pentru ca tinerii să se scufunde în apă după ea pentru a o recupera. Se crede că primul care izbutește să recupereze crucea se va bucura de sănătate de-a lungul întregului an.  Fiindcă mulți bulgari se numesc Yordan, Ivan sau au nume derivate din acestea, Boboteaza e foarte populară în Bulgaria, mai ales că este serbată numai la puține zile de la Anul Nou și de la sărbătoarea Sfântului Vasile.

În bisericile occidentale ziua de 6 ianuarie este dedicată sărbătoririi Bobotezei ca amintire a revelării lui Iisus umanității, dar accentul se pune nu atât pe botez cât pe vizita Magilor.

În Bulgaria sărbătoarea are diferite denumiri în funcție de zona unde este celebrată. Astfel, ea este cunoscută ca Ziua Crucii (Krastovden) sau a Apelor (Voditsi). Noaptea dinainte zilei de Sfântul Ion este ultima dintre nopțile binecuvântate.

Ceremonii solemne de sfințire a drapelului național bulgar au întrunit duminică în diferite locuri din Bulgaria oameni de stat, din domeniul apărării și oficialități municipale. Se crede că acest ceremonial religios și militar va aduce sănătate și succes întregului popor bulgar. El a fost organizat pentru prima dată de războinicii bulgari în anul 917.   

Subscribe to comments feed Comentarii (4 publicat):

Tere pe 19/01/2015 01:33:22
avatar
a&m / ce vroiam eu sa spun e ca oaneimi au facut, mai nou, din marketing o FILOSOFIE DE VIATA. adica maximizarea profitului este SCOPUL. profit in sensul cel mai consumerist posibil. (urasc marketingul. si publicitatea. cand aud pe cate cineva ca publicitatea e o arta si ca marketingul e o stiinta imi vine sa vomiT) iar constiinta sta in calea maximizarii profitului, evident ) asa ca s-a renuntat la constiinta. concurenta e dura, nu?gandeste-te ca empatia doare. sau e un efort, un consum emotional. nu cunosc pe nimeni care sa isi doreasca asa ceva. dimpotriva, toti oaneimi pe care i-am cunsocut in ultima vreme cauta sa-si minimizeze suferinta.si asa, sunt din ce in ce mai putini cei care recunosc sincer ca e o alegere nepasarea si neimplicarea. cei mai multi fac pe empaticii, pe implicatii, cand de fapt si-au calculat si planificat la centima profitul rezultat la capitolul imagine .
Thumbs Up Thumbs Down
0
Brandi pe 20/01/2015 07:48:30
avatar
The <a href="http://qfplklvuf.com">hoetsny</a> of your posting shines through
Thumbs Up Thumbs Down
0
Bantet pe 21/01/2015 13:41:09
avatar
a&m / e trist daca ai nevoie sa iti imgniaezi ca ai fost la puscarie ca sa te poti bucura din nou de viata. sper sa nu ajung niciodata atat de blazata, deprimata, golita sufleteste.am citit si ce ai spus despre Obama si m-am bucurat ca am gasit pe cineva cu picioarele pe pamant. nici eu nu ma grabesc sa sar in sus de bucurie. e o mare victorie dar prefer sa il laud pentru FAPTE. P.S. fara legatura cu restul, ai vazut Idiocracy? cum ti s-a parut? plauzibil? http://juwlgt.com faxrrsyny [link=http://nbsnkzks.com]nbsnkzks[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
Citra pe 22/01/2015 14:05:22
avatar
Eram de sute de ani asa, doar ca acum exista mass-media si ni se pare ca e mai rau. Nu e,<a href="http://itlspgddcw.com"> snteum</a> aceiasi nataraiIar pe vremea comunistilor, nimeni nu iti interzicea sa tii toate sarbatorile cum vrei, sa mergi la biserica, sa iti botezi copiii sau sa iti faci cruce pe strada. Singurele derapaje majore au fost in anii 50, cand multi popi au fost arestati si intemnitati. In rest, trai pe vatrai, la fel ca si acum, doar ca nu aveau tupeul din zilele astea.Nu stiu cati dintre voi stiti ca in CEHIA, stat ex-comunist, peste 85% din populatie se declara ATEE. Este unul dintre cele mai laice state din lume, exista deplina libertate a cultelor, exista o lunga traditie catolica, insa oamenii au evoluat si nu mai pun botul la povestile popilor. Dumnezeu este in oameni, nu in biserici si apa chioara vanduta prostimii.
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 4 | aratând: 1 - 4

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0