Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Social | Seminar despre dimensiunea urbană a dezvoltării regionale desfășurat la Sofia

Seminar despre dimensiunea urbană a dezvoltării regionale desfășurat la Sofia

Mărime font: Decrease font Enlarge font

La Sofia s-a desfășurat un seminar despre dimensiunea urbană a dezvoltării regionale, vineri, 9 noiembrie, la inițiativa grupului reprezentanților Partidului Popular European (PPE) din Comitetul Euroregiunilor al Parlamentului European potrivit trimisului special la Bruxelles al (BTA) Nikolay Jeliazkov. Tema generală de dezbatere a seminarului a fost modalitatea efectivă în care orașele pot genera progres, dezvoltare economică și competitivitate printr-o politică eficientă de dezvoltare regională. Printre cei prezenți, politicieni și experți economici bulgari și străini, s-au numărat și ministrul bulgar al dezvoltării regionale și lucrărilor publice Liliyana Pavlova, primarul Sofiei, capitala Bulgariei, Yordanka Asenova Fandakova și premierul bulgar Boyko Borisov.

Pavlova a afirmat în cadrul seminarului că din perspectiva dezvoltării urbane Sofia e apropiată de media europeană în proporție de 75%, inclusiv nivelul general de angjare al populației. Dar, în schimb, cele mai înapoiate orașe din Bulgaria sunt cele din nord-vestul și partea central-sudică a țării, în timp ce orașele Mării Negre sunt așa-numita ”zonă de aur” a țării. Ministrul a mai spus că pentru perioada 2014 – 2020 Bulgaria va discuta cu delegații Comisiei Europene un acord de investire a 2.400 de milioane de euro în dezvoltarea integrată a orașelor bulgare – lucrări de infrastructură (spitale, școli, drumuri urbane și vicinale), promovarea lor din punct de vedere turistic și prevenirea calamităților natural (inundații, incendii, accidente diverse). Aceste investiții vor fi coordonate de către un organism național în cadrul a trei programe operaționale, și anume dezvoltare regional, protecția mediului și resurse umane. Detaliile planului general de dezvoltare vor fi finalizate până la finalul acestui an, a mai spus Pavlova.

Beneficiarele acestor programe operaționale de dezvoltare vor fi 52 de orașe bulgare care vor juca rolul de ”motoare” ale creșterii economice viitoare, în contextual programului european de dezvoltare regională pentru anii 2014 – 2020. Acest număr este pentru moment doar estimativ, iar în săptămânile ce vor urma vor fi definitivate mai multe detalii în această privință. Fiecare municipalitate inclusă în acest program va acorda prioritar atenție următoarelor sectoare de dezvoltare: investiții sociale, dezvoltare economică și a serviciilor publice de aprovizionare.

Primarul Sofiei, gazda întrunirii, a explicat că în ultimii ani politicile europene au fost mult mai concentrate pe orașe ca factor determinant al schimbării. Din acest motiv a fost inițiat și creat de către ea forumul de dezbateri publice numit Centrul, unde orașele învecinate Sofiei pot să discute mijloacele cele mai adecvate pentru dezvoltarea comună. Proiecte importante în acest sens au putut fi finalizate în urma încrederii acordate de autoritățile guvernamentale bulgare și partenerii europeni ai autorităților municipale bulgare sofiote și din alte orașe bulgare. Practic, a spus în continuare primarul Sofiei, implementarea acestui program de dezvoltare va permite legarea capitalei moderne a Bulgariei de trecutul ei, când era orașul antic Serdica.

Premierul Boyko Borisov a cerut PPE să adopte o poziție mult mai fermă în privința admiterii Bulgariei în spatial Schengen. El consideră că nu e normal ca socialiștii europeni să afirme în fiecare zi că sprijină Bulgaria pentru a intra în spațiul Schengen în contextual în care guvernul de drepta din Olanda se opune acestei intrări, fapt ce determină presiuni și cheltuieli imense pentru Bulgaria azi datorită situației din Siria. Borisov a subliniat că dacă Bulgaria nu va face parte din spatial Schengen, refugiații sirieni se vor îndrepta spre Austria, Germania și alte țări europene. El i-a mai familiarizat de asemeni pe participanții la simpozion cu buna absorbție de către Bulgaria a fondurilor europene, cu 30% mai mult decât în cazul vechii administrații. El a spus că 95% din banii alocați Bulgariei de Comisia Europeană au fost deja investiți în proiecte, și și-a exprimat speranța ca toate resursele financiare europene aflate la dispoziția Bulgariei să fie utilizate în cursul actualei guvernări a statului de către partidul la putere, GERB.

Potrivit estimărilor citate de Borisov, construcția unui kilometru de autostradă costă circa 2,5 milioane de euro, în timp ce în Grecia, care deține o infrastructură și un ambient similare prețul construirii kilometrului de autostradă variază între 16 și 17 milioane de euro. Borisov crede că, pentru viitor, capacitatea de absorbție a fondurilor europene trebuie să fie nu numai cea mai mare prioritate politică pentru Bulgaria, ci pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, dar în contextual unei stricte discipline fiscale și financiare astfel încât să existe permanent un echilibru în cofinanțarea proiectelor de către statele membre ale Uniunii Europene și Uniune.

Michael Schneider, președintele grupului PPE din cadrul Comisiei Europene pentru Dezvoltare Regională present la simpozion, a subliniat că deși Uniunea Europeană se resimte puternic încă de pe urma crizei economice, acesta nu reprezintă un motiv de reducere a investițiilor, și a făcut apel la Consiliul Europei să elaboreze un proiect bugetar general cu obiective precise. Doar în acest mod, a continuat el, poate fi asigurată competitivitatea Europei în plan mondial și pot fi create noi locuri de muncă. 

Concluzii

Participanții la simpozion au semnat o declarative finală prin care s-a stabilit că în viitor trebuie ca Fondul European pentru Dezvoltare Regională să contribuie la sprijinirea regiunilor ce sunt defavorizate prin caracteristicile lor natural și demografice. Acest sprijin va suplini absența din aceste regiuni a mâinii de lucru calificate, determinată de puternica migrație a populației tinere și bine pregătite profesional spre zonele mai dens populate ale Europei și care oferă condiții mai bune de muncă. Articolul 24 al declarației finale consideră că dezvoltarea urbană este una dintre caracteristicile principale ale statelor lumii, fapt exemplificat de situația Uniunii Europene unde peste 80% din populația activă a statelor membre locuiește în zonele urbane, unde sunt oportunități superioare de angajare.

Participanții la seminar au subliniat faptul că încurajarea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii va trebui să fie o altă prioritate majoră viitoare a Fondului European al Dezvoltării Regionale, întrucât aceste întreprinderi sunt partenerii majori ai concernelor industriale mari. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0