Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Bulgarii, disperati de instabilitatea vietii lor politice

Bulgarii, disperati de instabilitatea vietii lor politice

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Adaptare după Yavor Siderov, corespondent The Guardian

Alegerile parlamentare de duminica trecută din Bulgaria nu au reuşit să rezolve amarul impas politic în care se află Bulgaria.

Mai rău, există în prezent un sentiment palpabil de confuzie şi dezamăgire în rândul opozanţilor cabinetului de centru-dreapta al premierului Boyko Borisov deoarece în urma rezultatelor votului de duminică partidul său a revenit în prim-plan, deşi fără a avea majoritatea absolută, ceea ce nu este deloc o realizare deosebită pentru un partid alungat de la putere în urmă cu 3 luni de o serie de violente proteste de stradă şi de autoincendieri. În afară de partidul Cetăţenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei (GERB) al lui Borisov ceilalţi mari câştigători sunt Partidul Socialist Bulgar, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi a bulgarilor de etnie turcă şi partidul naţionalist şi xenofob Ataka. Principalii perdanţi sunt dreapta tradiţională – deşi acrită şi şi în final dezbinată până la dispariţie – nou-apăruţii Verzi şi diferite rămăşiţe ale cândva atotbiruitorului partid Mişcarea Naţională pentru Stabilitate şi Progres (NDSV) al regelui Simeon, o formaţiune liberală care a câştigat alegerile parlamentare din 2001 în mod accidental.

Printre cei învinşi se remarcă partidul fostului premier Ivan Kostov Democraţii pentru o Bulgarie Puternică şi Bulgaria pentru Cetăţeni al Meglenei Kuneva (primul comisar european al Bulgariei). Atât Kostov cât şi Kuneva şi-au dat demisia în urma înfrângerii electorale şi şi-au implorat susţinătorii, care aparţin în majoritate clasei urbane mijlocii, să conlucreze pentru un nou început. În total, 24% din voturi s-au îndreptat spre partidele care nu au reuşit să intre în Parlament, în contextul unei participări în general scăzute la alegeri, de aproximativ 50%. În urma alegerilor va rezulta cel mai probabil un Parlament fără o majoritate clar definită deoarece învingătorii nu se vor putea distanţa procentual faţă de opoziţie. Modul în care va coabita o formațiune etnică minoritară mult hulită, susținută în majoritate de etnicii turci rezidenți în Turcia vecină cu ultranaționaliștii și xenofobii depășește puterea de înțelegere a oamenilor. De asemeni, deoarece socialiștii și rasiștii formează un cuplu extrem de ciudat prin ura lor comună față de partidul GERB al lui Borisov, o coaliție de fapt imposibilă între socialiști, naționaliști și turci s-ar putea dovedi în perspectivă viabilă. 

În lumea politică bulgară lipsită de principii, astfel de răsturnări de situație reprezintă mai curând o regulă decât o excepție. Nu de mult mai susmenționatul Simeon al II-lea, un monarh copil până când Stalin i-a permis să plece în exil, a condus un cabinet de coaliție alături de moștenitorii călăilor săi, Partidul Socialist Bulgar. Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți a avut grijă să evidențieze acest truc mai înainte în câteva ocazii. În calitatea lor de ”onești” traficanți de influență, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți s-a aliat inițial cu stânga, apoi cu dreapta și a reușit să mențină un echilibru de putere pe toată durata perioadei postcomuniste. Tranziția a fost la vremea ei marcată de crize nesfârșite caracterizate de o corupție extremă, regim oligarhic și cu excepția unei scurte perioade de creștere și o distribuție relativ echitabilă a veniturilor la sfârșitul anilor 1990 și jumătatea anilor 2000, sărăcie în creștere. A fost o situație îndreptată contra echilibrului politic la care se raliase GERB și a transformat Partidul Socialist Bulgar și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți.

În loc să lupte contra corupției și ineficienței și să promoveze reforme și practici de afaceri mai bune, GERB a alunecat înspre autoritarism, populism și a creat rețele competiționale oligarhice în beneficiul său. Dacă am analiza împreună înclinația către austeritate fiscală și efectele crizei economice mondiale, perioada petrecută de Borisov în funcția de premier a însemnat o și mai mare sărăcire a bulgarilor și o viitoare dezamăgire față de politică în general. În loc să elimine echilibrul de putere GERB s-a identificat cu el. Unii au mers atât de departe încât toate cele 4 partide majore sunt de fapt tentacule ale vechiului și puternicului Partid Comunist Bulgar – o pretenție fantezistă dacă abordăm problema din acest punct de vedere dar nu fără a avea un corespondent în realitate, în contextul în care viața politică bulgară este plină de tot felul de legături generate de vechi rețele de putere și influență, dintre care unele își au originea în perioada perestroika și a încercării elitelor Partidului Comunist  de a-și păstra intactă puterea prin transformarea ei în debușeu economic. Post-comunismul, desigur, și-a hrănit de asemeni  proprii săi monștri, dar rețeaua rezultată este dominată de apatie politică și incapacitate.

În final, politica bulgară este în mare măsură instabilă datorită lipsei de corespondență între interesele politice și reprezentarea politică. Socialiștii acționează ca neoliberali, centrul-dreapta nu este departe de populism și autoritarism, naționaliștii se vând celui mai bun ofertant iar dreapta tradițională a fost un dezastru total, incapabilă să se organizeze și să formeze un grup de lucru eficient în ultimii 10 ani. O legiune tăcută și în creștere de absenți de la vot privește cu dezgust în jur fiindcă participanții la scrutin sunt obișnuiți cu dezamăgirea provocată de rezultatul alegerilor. Câștigători au fost cei pe care toată lumea îi dorește   dispăruți din viața politică – oligarhii, reprezentanții corupți ai cabinetului, traficanții de influență și sforarii. Pentru bulgarii de rând, lupta continuă mai departe în plin mimetism social.  

Subscribe to comments feed Comentarii (3 publicat):

Cassara pe 21/08/2016 23:05:22
avatar
Hey, kiellr job on that one you guys!
Thumbs Up Thumbs Down
0
Cactus pe 22/08/2016 07:17:04
avatar
I'd <a href="http://wnicodlwyos.com">veurtne</a> that this article has saved me more time than any other.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Henny pe 25/08/2016 04:48:19
avatar
You really saved my skin with this <a href="http://utaswah.com">innaimotrof.</a> Thanks!
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 3 | aratând: 1 - 3

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Articol fără etichete
Evaluează acest articol
0