Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Nationalistii au ultimul cuvant in Bulgaria

Nationalistii au ultimul cuvant in Bulgaria

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Adaptare după Sean Carney, corespondent Wall Street Journal

Un mic partid naţionalist care acuză firmele străine de jefuirea Bulgariei are ultimul cuvânt în cadrul negocierilor de formare a unui nou guvern, după ce alegătorii au barat calea tuturor partidelor spre o victorie clară în cadrul alegerilor parlamentare. În urma numărării a 96% din voturile scrutinului de duminică a rezultat că Ataka (Atacul) are 8% din sufragii, a precizat luni Comisia Electorală Centrală. Acest rezultat îi asigură partidului suficient de multe locuri pentru a fi dorit de principalele partide de dreapta sau de stânga dornice să-şi asigure majoritatea necesară la nivelul celor 240 de locuri ale Parlamentului bulgar.

Cea mai mare parte a campaniei electorale a partidului naţionalist a implicat atacuri îndreptate contra corporaţiilor străine care domină anumite sectoare ale economiei bulgare. Ataka doreşte renegocierea contractelor şi dacă acest lucru este imposibil în sectoare cheie ca sectorul energetic, atunci se declară în favoarea renaţionalizării. Partidul mai doreşte şi creşterea venitului minim garantat. În fruntea precedentului cabinet, adept al conservatorismului fiscal, a fost partidul Cetăţenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei sau GERB, clasat primul la alegerile de duminică, dar numai cu 31% din totalul voturilor exprimate, cu mult sub nivelul procentului de 40% câştigat în urma alegerilor din 2009. Partidul Socialist  s-a clasat al doilea cu 27% din totalul voturilor exprimate. El are deja sprijinul Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi, un partid format în majoritate din bulgari de etnie turcă, beneficiar a circa 10% din voturi. GERB, care va avea 98 de locuri în noul Parlament, a iniţiat primul formarea unui cabinet de coaliţie, în care partenerul său cel mai probabil va fi Ataka. Partidul ultranaţionalist a susţinut GERB în vechiul Parlament în perioada 2010 – 2011, dar anul trecut nu a mai votat în favoarea partidului de guvernământ deoarece a declarat că nu mai poate avea încredere în el. 

Timthy Ash, responsabilul departamentului de analiză a pieţelor emergente din cadrul Standard Bank a declarat că partenerul cel mai probabil al partidului GERB vor fi naţionaliştii, care au 23 de locuri. Alături de GERB vor putea întruni o majoritate de 121 de voturi. Ataka a declarat că nu va susţine GERB dar analiştii bulgari cred că şi-ar putea schimba poziţia. Partidul Socialist are 86 de locuri iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi are 33 de locuri. Şi aceste două formaţiuni vor avea nevoie de asemeni de o parte măcar a voturilor Ataka pentru a putea întruni majoritatea în noul Parlament. Aceste 3 partide ar putea afla o modalitate de formare a unui cabinet funcţional fără a declara oficial formarea unei coaliţii, în contextul în care alegătorii au devenit tot mai iritaţi de politicile de coaliţie. Analiştii spun că o „mare coaliţie” între GERB şi socialişti este improbabilă.

 „Formarea unei coaliţii va fi o provocare”, a spus domnul Ash. „Se întrevede perspectiva repetării alegerilor”.

Cabinetul precedent a demisionat în contextul exploziei demonstraţiilor îndreptate contra nivelului de trai scăzut şi a impresiei generale că politicienii fac prea puţin pentru a împiedica nepotismul şi maniera mafiotă de a face afaceri, practici despre care observatorii internaţionali spun că împiedică dezvoltarea economică. Bulgaria a evitat aplicarea unui plan internaţional de salvare în perioada crizei economice, dar reducerea unilaterală a cheltuielilor cu 15% de GERB a lovit greu populaţia săracă a Bulgariei şi a mărit rata şomajului. Nivelul protestelor a scăzut substanţial în comparaţie cu demonstraţiile de masă de la începutul acestui an. În noaptea alegerilor un mic grup – înarmat cu torţe pentru a produce un efect dramatic – s-a întrunit în faţa Palatului Naţional al Culturii. Membrii grupului nu erau afiliaţi niciunuia dintre cele 4 partide politice principale.

Sprijinul pentru partidul conservator a scăzut în ultimele săptămâni în urma acuzaţiilor de implicare în realizarea unor interceptări ilegale şi în tipărirea ilegală a unui număr adiţional de 350.000 de voturi, confiscate de serviciile de securitate cu o zi înainte de alegeri. Preşedintele GERB, Boyko Borisov, a negat orice responsabilitate. Institutul de Cercetări Sociale şi Consultanţă din Austria sau SORA, angajat de partidele bulgare de opoziţie pentru a întreprinde numărătoarea paralelă a voturilor, a declarat că descoperirea unor buletine de vot ilegale este îngrijorătoare, însă pentru că procuratura de stat le-a identificat la timp nu au influenţat rezultatul alegerilor. SORA a confirmat parţial rezultatele numărătorii oficiale.

Eoghan Murphy, preşedintele delegaţiei din Bulgaria a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a avut de asemeni circa 200 de observatori pe teren. Violările cele mai serioase ale legii electorale s-au petrecut în perioada campaniei electorale, a mai spus Eoghan Murphy şi deşi scrutinul „nu a fost atât de liber pe cât ar fi fost de dorit”, rezultatul său „reflectă alegerea oamenilor”. În ciuda existenţei probabilităţii de prelungire a negocierilor stabilitatea fiscală a ţării nu a fost afectată. Nivelul datoriei publice a rămas scăzut, la circa 20% din PIB. Deficitul fiscal este inferior pragului de 2%, a declarat domnul Ash. Totuşi, dacă nivelul PIB-ului va rămâne acelaşi iar cadrul politic va fi foarte puţin diferit faţă de Parlamentul precedent pare puţin probabil ca Bulgaria să iasă din impasul său economic, a adăugat domnul Ash.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Articol fără etichete
Evaluează acest articol
0