Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Urmatorul cabinet bulgar va fi format de socialisti

Urmatorul cabinet bulgar va fi format de socialisti

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Partidul Socialist Bulgar, BSP, de opoziţie, îşi va asuma sarcina formării unei coaliţii, deoarece fostul partid GERB de guvernământ care a câştigat un uşor avantaj faţă de socialişti în urma alegerilor anticipate de duminică nu o poate face, explică un expert. „O coaliţie de guvernământ realizată în baza mandatului Partidului Socialist este în prezent cel mai plauzibil scenariu pentru Bulgaria. Coaliţia va fi – deschis sau din umbră – susţinută de partidul etnicilor turci sau de partidul naţionalist Ataka”, a comentat luni Mihail Konstantinov, matematician şi fost director al companiei de IT deţinute de stat Servicii de Informare.

„Acest cabinet este o versiune a coaliţiei celor 3 partide conduse de socialişti, care a guvernat Bulgaria între 2005 şi 2009, chiar dacă va purta numele de guvern constituit pe bază de program sau de guvern de salvare naţională”, a mai precizat expertul. Profesorul Konstantinov a avansat ideea invitării unor experţi din afara celor 3 partide pentru ca experienţa lor să servească binelui statului bulgar. Partidul Socialist, clasificat al doilea în urma alegerilor, a declarat deja că va încerca realizarea unui consens larg prin formarea unui cabinet de tehnocraţi. Partidul bulgar de centru-dreapta GERB, forţat să demisioneze la presiunea opiniei publice în februarie, a câştigat un uşor avans faţă de socialişti în urma crucialelor alegeri generale anticipate.

GERB, condus de fostul premier Boyko Borisov şi principalul său rival BSP au concurat umăr la umăr întreaga zi a alegerilor, dar în final partidul recent demisionat a câştigat un avantaj de 3%. Susţinerea pentru GERB a rămas constantă, la 30,7%, în timp ce susţinerea pentru socialişti a scăzut la 27,6%, potrivit ultimelor date. Alte partide care au depăşit pragul necesar de 4% pentru a putea intra în Parlament sunt Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, care reprezintă minoritatea etnică turcă din Bulgaria şi formaţiunea ultranaţionalistă Ataka. Aceste partide au câştigat 10,4% şi respectiv 7,4% din totalul sufragiilor liber exprimate. 

Mişcarea centristă Bulgaria pentru Cetăţeni a fostului comisar european Meglena Kuneva nu a reuşit să depăşească pragul necesar de 4% din totalul voturilor exprimate pentru a putea ocupa locuri în Parlament (3,26%). Informaţiile existente arată că 4 partide vor intra în cea de-a 42-a Adunare Naţională a Bulgariei în cadrul unei formule care, cel mai probabil, va fi reprezentată de o coaliţie formată de socialişti decât de un cabinet format de GERB. Un partid trebuie să câştige peste 43% din totalul voturilor valide liber exprimate pentru a putea avea majoritatea parlamentară.

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Articol fără etichete
Evaluează acest articol
0