Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Tentativa de frauda confirmata de procurori

Tentativa de frauda confirmata de procurori

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Procurorii bulgari au confirmat că a existat într-adevăr o tentativă de fraudare pe scară largă a alegerilor anticipate pentru Parlament de duminică. Biroul Procuraturii Supreme a Curții de Casație a declarat postului bulgar privat de televiziune bTV că buletinele de vot dubioase găsite într-o tipografie sâmbătă nu sunt ”rebuturi de imprimare” după cum a pretins deținătorul tipografiei. În ajunul alegerilor a izbucnit un scandal după ce în urma unei percheziții efectuate într-o tipografie, autoritățile bulgare au descoperit 350.000 de buletine de vot tipărite ilegal cu doar câteva ore înaintea începerii turului de scrutin. Potrivit unui comunicat de presă al procuraturii, din primele cercetări rezultă că faptele incriminate, violarea secretului votării precum și manipularea rezultatelor electorale se încadrează ca regim de pedeapsă art. 282 și art. 169 al Codului de Procedură Penală al Republicii Bulgare. În comunicatul de presă al procuraturii orașului Sofia, citat de publicația bulgară on-line dnevnik.bg, se mai precizează că procedura urmăririi a fost declanșată după efectuarea unei inspecții la o tipografie din localitatea Kostinbrod la sfârșitul zilei de vineri și în baza declarațiilor unor martori oculari. Procuratura a mai menționat că buletinele de vot suplimentare au fost deja confiscate și depozitate sub o pază puternică.

”În dimineața zilei de 10 mai o echipă de procurori și ofițeri ai Agenției de Stat a Securității Naționale a Bulgariei (DANS) a găsit un număr total de 350.000 de buletine de vot în incinta unei tipografii în ciuda faptului că firma incriminată, Multiprint SRL, și-a îndeplinit obligațiile sale ce rezultau din contractul încheiat cu guvernul de a livra buletinele de vot administrației locale până la data de 8 mai”, potrivit procuraturii Sofia. Firma incriminată câștigase contractul tipăririi buletinelor de vot în urma unei licitații publice. Valoarea contractului era de 800.000 de leva, iar în schimbul acestei sume Multiprint își asumase obligația livrării a 7,8 milioane de buletine de vot până la data alegerilor. Proprietarul firmei este Yordan Bonchev, consilier municipal în localitatea Kostinbrod din partea partidului bulgar de centru-dreapta GERB. Rugat de ziariștii postului privat de televiziune din Bulgaria TV7 să comenteze probele administrate de procurpri, Bonchev a negat că autoritățile ar fi ridicat de la sediul firmei sale buletine de vot false.

El a explicat că atât DANS cât și procuratura au inspectat deja modul de implementare al contractului obținut licitație publică și a sugerat că în urma inspecției a fost găsită în depozit o cantitate de buletine de vot tipărite greșit. El a subliniat că aproximativ 330.000 de buletine de vot destinate cartierului Triadista din Sofia au trebuit să fie înlocuite săptămâna trecută în urma constatării unor greșeli de tipărire. Proprietarul tipografiei a precizat ferm că niciun buletin de vot nu a fost tipărit după data de 8 mai. El a negat faptul că ar fi fost arestat sau interogat. Un comunicat de presă al Ministerului bulgar de Interne citat de publicația bulgară on-line offnews.bg respingea informația referitoare la percheziția efectuată la tipografie. GERB a publicat de asemeni o declarație prin care nega confiscarea unor buletine de vot ilegale.

”Cerem tuturor autorităților competente, inclusiv DANS, procuratura și Comisia Electorală Centrală, să se sesizeze imediat în vederea opririi speculațiilor și insinuărilor politice într-o zi de reflecție. Niciun membru al partidelor noastre nu a fost arestat. Regizarea unei asemenea provocări într- zi de liniște dinaintea alegerilor este o dovadă de slăbiciune și de ticăloșie”, a spus Sevdelina Arnaudova, purtător de cuvânt al sediului de campanie al partidului de centru-dreapta. Duminică, totuși, procurorii au confirmat că buletinele de vot confiscate erau pregătite să fie preluate de la sediul tipografiei și transportate. Ei au mai spus că în incinta tipografiei a fost descoperit doar rebutul tipografic produs în ultima perioadă.

Liderii opoziției bulgare au declarat vineri că buletinele de vot confiscate făceau parte dintr-o tentativă de fraudă electorală orchestrată de partidul GERB al fostului premier Boyko Borisov. GERB a negat acuzațiile. Bulgarii votează în cadrul unui tur de scrutin foarte strâns în care se anticipează că niciun partid nu va avea o majoritate suficientă pentru a forma guvernul. Sondaje de opinie recente au indicat că atât GERB cât și Partidul Socialist Bulgar sunt aproape la paritate.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Articol fără etichete
Evaluează acest articol
0