Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Bulgaria voteaza: face prostii

Bulgaria voteaza: face prostii

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Adaptare după Sandy Gill, Business New Europe

Viața politică bulgară a fost plină în ultima vreme de microfoane, microfoane, microfoane. Demonstrațiile care au provocat răsturnarea în luna februarie a guvernului au fost îndreptate contra facturilor excesive la energie, monopolurilor furnizorilor străini de energie, sărăciei, corupției și ”mafiei” generalizate. Dar ironic, microfoanele – sau ”dispozitivele speciale de urmărire” – au fost cele care au ocupat cea mai mare parte a coloanelor presei în campania premergătoare alegerilor din 12 mai. Astfel, ultimul spectacol bizar s-a desfășurat la 7 mai când, cu doar 5 zile înaintea alegerilor parlamentare liderul celui care ar putea sau nu să mai fie cel mai mare partid politic al țării l-a chemat pe un mare procuror pentru o ”conversație”, în timp ce liderul în chestiune, fostul premier Boyko Borisov, a oferit o declarație neobișnuit de concisă după întâlnire. Sau pentru ”interogatoriu”, după cum Procuratura Suprema a Curții de Casație. Arhi-inamicul lui Borisov, Sergey Stanishev, trebuie să fie mulțumit. El este președintele Partidului Socialist Bulgar, BSP, principalul rival al partidului lui Borisov Cetățenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei, GERB – după cum este universal cunoscut datorită acronimului său din limba bulgară. Și Stanishev a fost cel care, la sfârșitul lui martie, a fost primul care a anunțat că procurorul-șef Sotir Tsatsarov a primit informații (cu un remarcabil simț al sincronizării, trebuie spus) cu privire la utilizarea pe scară largă a ascultărilor de către Ministerul de Interne în perioada mandatului lui Borisov. Această înregistrare, s-a spus, a avut o paletă uimitor de largă de obiective, inclusiv politicieni atât prieteni cât și dușmani, judecători și lideri protestatari, ca și figuri ale mediului de afaceri – chiar și fosta prietenă pe termen lung a lui Borisov, bancherul Tsvetelina Borislavova. Numit în mod diferit ”Watergate-ul bulgar”, ”bug-gate” (brumbargeit) sau chiar și ”Sergeite” (în onoarea lui Stanishev) scandalul a fost bine direcționat. Ministrul de interne a care a urmărit atent cine urma să fie ascultat – și care, potrivit lui Stanishev, a ordonat operațiunea – era un susținător – cheie al lui Borisov.

Un fost adjunct în perioada stagiului lui Borisov la Ministerul de Interne, Tsvetan Tsvetanov i-a rămas alături în perioada fondării GERB pentru a servi drept șef nominal al partidului în timp ce șeful real, Borisov, era incompatibil cu un astfel de post în calitatea sa de primar al Sofiei. El a fost numit vicepremier când Borisov a devenit premier în 2009. Asemănător cu Borisov prin stilul său frust și macho, el a fost un bărbat după inima lui Borisov – chiar și, de asemeni, dacă sunt de crezut speculațiile ocazionale ale presei, chiar și după serviciu. Pe măsură ce alegerile se apropiau, el a preluat serviciul de șef de campanie. Astfel că acuzațiile de ascultare au avut ca țintă un apropiat cheie într-un post cheie, care era de asemeni persoana – cheie a administrației lui Borisov. Problemele au crescut pe fondul cererilor majorității partidelor altele decât GERB ca Tsvetanov să plece din viața politică – și apărarea zgomotoasă a lui Tsvetanov de Bosirov. Acuzații serioase, ca de pildă înlesnirea traficului de droguri în schimbul unor mite, au fost aduse unui aliat apropiat – și prieten din copilărie – al lui Tsvetanov, Stanimir Florov, responsabilul Directoratului General pentru Combaterea Crimei Organizate. Tsvetanov  l-a lăudat pe Florov – care a fost suspendat și a fost pus sub urmărire.  

Eliminat

Între timp, investigatorii s-au concentrat asupra acuzațiilor de ascultare ilegală de la data de 23 aprilie și au concluzionat că acestea au fost posibile datorită absenței atât a unor regulamente scrise cu privire la exercițiile de pregătire cât și a modului de utilizare al echipamentului de supraveghere de către personalul unui directorat important al ministerului. Un director în funcție și doi foști directori ai acelui directorat au fost acuzați de abuz de putere și neglijență în aplicarea regulamentelor de funcționare, în timp ce un al patrulea funcționar a fost acuzat de tentativă de distrugere a probelor. Încurcătura a devenit și mai mare în săptămâna următoare. La 25 aprilie Miroslav Naidenov – ministrul desemnat al Agriculturii din partea GERB din martie, dar acum confruntat cu acuzații de corupție din partea BSP – a dezvăluit la televiziune că toți miniștrii lui Borisov, inclusiv Borisov însuși, au fost obiectul ascultărilor ilegale. Borisov a reacționat la rândul său prin afirmația că Tsvetanov a jurat pe copiii săi că acuzațiile nu erau adevărate.

Dar la 26 aprilie presa a primit o presupusă înregistrare a unei conversații de la 15 aprilie din vila lui Borisov din suburbiile Sofiei dintre Borisov, Naidenov și procurorul -șef al Sofiei Nikolai Kokinov. Rezultatul, potrivit transcrierii înregistrărilor efectuate de microfoanele plasate la vilă din ordinul lui Tsvetanov, a fost remarcabil prin limbajul său colorat cu accente de homofobie, pentru sunetul unei toalete în funcțiune, pentru preocuparea evidentă a lui Borisov față de rezultatele bune ale unor partide mici, pentru discutarea ”răstignirii” unui ziarist incomod – și pentru discuțiile extrem de nepotrivite cu un membru al serviciului de urmărire penală cu privire la modul în care ar putea fi împiedicat procesul contra lui Naidenov. Evident nederanjat să discute despre veridicitatea înregistrării, Borisov și-a concentrat furia împotriva întrebării legate de ”cine mi-a înregistrat toaleta” și a declarat că există rețele paralele de simpatizanți ai BSP în interiorul Ministerului de Interne.

Demisia lui Kokinov a urmat rapid, dar principala lovitură pentru Tsvetanov a venit patru zile mai târziu când procurorul-șef Tsatsarov a anunțat că există suficiente dovezi ale înregistrărilor ilegale pentru a putea fi formulată o acuzație contra fostului ministru de Interne, pentru că a permis cu bună știință subordonaților săi întreprindă înregistrările ilegale și probabil pentru abuz în serviciu. Punerea sub acuzare nu a fost posibilă fiindcă Tsvetanov se bucură de imunitate față de urmărire în calitate de candidat în alegerile parlamentare. Ceea ce îl plasează pe numărul 2 al GERB într-o postură dificilă. Pentru salvarea loialității și a aparențelor (sau, spun cinicii, deoarece Tsvetanov cunoaște prea multe secrete) Borisov este alături de Tsvetanov și insistă că el crede că este nevinovat – concomitent cu afirmația că, dacă vina îi va fi dovedită, nu va mai fi numit ministru de Interne în următorul guvern. La rândul său Tsvetanov a spus că el va renunța la imunitate după alegeri – în urma cărora este extrem de probabil să devină deputat, datorită poziției înalte de pe listele GERB. 

Între timp, pe măsură ce alegerile se apropie, Borisov însuși este pus în umbră de ”conversația” cu autoritățile de urmărire, despre care ultimele declară că au avut legătură cu probleme ce rezultau din conversația înregistrată. Cu fanfaronada sa tipică, Borisov a încercat să tulbure apele cu știri despre existența unor dovezi furnizate de ”serviciile de informații externe” despre un complot de asasinat (țintă nespecificată) în care ar fi implicat liderul bulgarilor de origine turcă Ahmed Dogan. Nu este clar dacă a fost cineva convins.

Căderea

Nici nu se știe exact, cu toate acestea, care vor fi urmările afacerii. Aproape toate lumea spune, cel puțin, că aceasta nu este o problemă reală. Președintele Rosen Plevneliv și premierul interimar Marin Raykov au fost consecvenți în denunțarea campaniei murdare și au îndemnat partidele să se concentreze asupra politicii. Referitor la campania sa electorală din orășelele Bulgariei – unde capacitatea sa de a provoca înghesuială au fost, într-adevăr, prodigioasă – Borisov a spus că ”nimeni nu a întrebat despre microfoane”. Stanishev nu a pierdut ocazia de a marca puncte: foarte recent a declarat că diferența dintre Borisov și Tsvetanov este de ”trei ani” – referitor la ceea ce el crede a fi diferența între cei doi ca ani de închisoare. Dar chiar și el a comentat că bulgarii au ”lucruri mai importante la care să se gândească”. Și există unele dovezi de apatie: un miting la Sofia îndreptat contra spionajului desfășurat la 27 aprilie a atras exact 20 de persoane. Bulgarii obișnuiți ”sunt îngrijorați de șomaj, de a nu avea bani pentru hrană, pentru facturile insuportabile la utilități și pentru plata creditelor bancare” a comentat Angel Slavchev, unul dintre organizatori, care a organizat de asemeni unele dintre demonstrațiile de masă din luna februarie.

Dar problema ascultărilor ar putea totuși face diferența. Între 17 și 24 aprilie – adică înaintea dezvăluirilor lui Naidenov și a publicării conversației sale cu Borisov și Kokinov – Centru de Analiză și Promovare din Sofia a publicat un studiu care include întrebarea dacă scandalul microfoanelor va avea efect asupra schimbării opțiunii de vot a repondenților în privința partidului lor preferat. 81% au răspuns ”nu”, dar 3,7% au răspuns ”da” și 5,4% au spus că încă mai ”ezită”. Ce evoluții ulterioare au avut cei care au ezitat să răspundă este o întrebare interesantă. Și cu încă alte două zile de campanie care vor veni, cine știe ce alte dezvăluiri sunt păstrate în rezervă.

Și chiar și un procent de 3,7%  este o schimbare semnificativă când aritmetica electorală este complicată. Ceea ce, după cum vom vedea, chiar este. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Articol fără etichete
Evaluează acest articol
0