Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Tara X cu Y partide, cauta guvern inteligent

Tara X cu Y partide, cauta guvern inteligent

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Adaptare după articolul publicat de Maxim Behar în cadrul rubricii ”Diverse” al site-ului agenției bulgare de știri BGNES. Behar este un expert în relații publice și media bulgar, fondator și director executiv M3 Communications Group, lider de piață în Bulgaria în domeniul consultanței în relații publice. De la 12 ianuarie 2012 el este președinte al filialei din Cehia al corporației de nivel mondial Hill+Knowlton Strategies. Behar este de asemeni trezorier și membru al comitetului executiv al Organizației Internaționale de Consultanță în Comunicații și membru al comitetului executiv al forumului global din domeniul relațiilor publice de la Davos ”Comunicațiile de vârf”.

 

Observă cineva vreo diferență între mesajele diferitelor partide trimise votanților bulgari înaintea alegerilor cruciale de la 12 mai ? Chiar dacă te-ai înarma cu o lupă foarte puternică sau ai consulta analiștii, nu vei fi în stare să observi o diferență majoră care să cântărească în favoarea unuia sau altuia dintre programe. Sunt sigur că cel puțin o duzină de lideri politici sunt gata acum să sară în sus și să înceapă să explice – cu voce puternică și gesturi largi ale mâinii – cât de unic este programul lor preelectoral, cum vor putea ei scoate Bulgaria din criză. În aceste monologuri există doar un fapt real – Bulgaria este în criză. Chiar și cel mai bun program, dacă nu este pus în practică, va fi doar o bucată de hârtie și Bulgaria va continua să fie în criză. De-a lungul ultimilor 23 de ani Bulgaria a înregistrat multe succese, care au impus ca perioada tranziției să fie ireversibilă. După polonezul Leszek Balcerowicz obișnuia să spună: ”Cel mai important lucru este că v-ați ars podurile”. Dar un lucru anume a fost adoptat ca panaceu universal al Bulgariei și așezat pe un piedestal. Deși sunt pe deplin convins că acest mecanism nu are nimic de-a face cu economia de piață, politicile populiste și generoasele promisiuni nerealiste m-au făcut să cred că acest lucru deosebit este unica șansă a economiei bulgare. Acesta este Comisia Regimului Monetar.

Fiecare student în anul I știe că dacă în Bulgaria nu operează o comisie valutară cu o rată de schimb stabilă, un euro ar putea fi schimbat la cursul de circa 20 de leva bulgare și doar câteva bănci ar fi beneficiat de pe urma acestui curs, ca să vorbim blând. Acesta este motivul pentru care programele tuturor partidelor politice sunt atât de asemănătoare. Aceasta este singura măsură economică prin care – fără a avea, de altfel, legătură cu economia de piață – ar putea fi obținută stabilitatea și impune ca mesajele politicienilor – cel puțin în ceea ce privește economia – să fie atât de asemănătoare. Este adevărat, odată și încă o dată putem auzi variații ale acestei teme, dar aceasta nu este decât o încercare disperată de a fi original și reprezintă un mijloc sigur de a nu fi ales. Aceste apeluri variază de la promisiunea unui venit minim de 1.000 de leva (un obiectiv realist, ce arată că guvernul își face bine treaba) până la eliminarea consiliului monetar, votarea unei noi constituții și interzicerea partidelor politice. Altfel spus, la un moment dat campania preelectorală din Bulgaria a început să semene cu protestele care au izbucnit în toată țara în februarie. Dar promisiunile generoase au fost lansate de la televizor. Și aceste promisiuni sunt mereu aceleași, indiferent de partid – lupta împotriva corupției, sistem juridic eficient, venituri ridicate, ajutor pentru IMM-uri...

Chiar și partidele cele mai importante au devenit atât de îngrijorate că intră în criză de timp încât au început să-și formuleze obiectivele sub forma unor liste scurte – ”primul... al doilea... ultimul dar nu și cel din urmă...”. Indiferent de ordine și de listă, acestea sunt aceleași mesaje și aceleași promisiuni. Dar nimeni nu-și asumă sarcina să explice modul în care aceste obiective vor fi îndeplinite. Partidele au început să răsară ca ciupercile, să etaleze denumiri extravagante, conduse de lideri și mai extravaganți și să promoveze idei confuze. Toate s-au implicat într-un război dur al cuvintelor, convinse că declarațiile lor pompoase vor câștiga inimile votanților. Adevărul este că chiar și în Europa actuală, fără a mai vorbi de alte regiuni de pe glob, perspectiva asupra Bulgariei este de țara ”X” – necunoscută, ciudată, nicidecum înțeleasă. De ce ? Răspunsul la această întrebare este o poveste lungă, determinată de perioada confuză, dificilă și de neuitat a tranziției. Țara ”X” are acum ”Y” partide și ”Z” mesaje – necunoscute care provoacă doar confuzie printre politicienii și investitorii străini. Indiferent dacă vor veni de la stânga sau de la dreapta spectrului politic, toate aceste partide au obiective similare – fără corupție, mediu de afaceri prietenos, IMM-uri puternice. Nimeni nu îndrăznește să propună schimbări la la nivelul consiliul de reglementare sau la nivelul taxelor, care continuă să fie cele mai scăzute din Europa.

Ecuația este plină de necunoscute, dar ceea ce știu cu siguranță este că următorul guvern – indiferent de cine va veni la putere – va trebui să adauge cuvântul ”inteligent” la ea. ”Bulgaria are nevoie să fie inteligentă, acesta este numele partidului și al conducătorului bulgarilor – să penduleze între stânga și dreapta, între o extremă și cealaltă, între liberalism și conservatorism, între ideile reale și cele nebunești – de aceasta este nevoiue. Sunt sigur că acest lider și acest 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Articol fără etichete
Evaluează acest articol
0