Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | GERB, favorit in cursa pentru Parlamentul bulgar

GERB, favorit in cursa pentru Parlamentul bulgar

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Un studiu al Centrului Național de Analiză a Opiniei Publice din Bulgaria cu privire la perspectivele sociale și politice

 

Contextul evenimentului

Ancheta de teren din cadrul acestui studiu s-a desfășurat după anunțul procuraturii bulgare cu privire la inspecția efectuată în cadrul Directoratului Operațiunilor Tehnice subordonat Ministerului de Interne și anterior declarației televizate a fostului ministrul bulgar al Agriculturii, Miroslav Naydenov.

 

Pregătiți pentru vot

În prezent cu puțin peste 60% dintre votanții bulgari eligibili spun că vor vota la alegerile anticipate din data de 12 mai. Astfel s-ar putea presupune că prezența la vot va varia între 52% și 56%. Ultima fază a campaniei electorale se apropie. Ea va fi caracterizată de manifestarea celor mai dure confruntări politice. Această campanie a evoluat astfel încât au fost convinși să renunțe și cei mai indeciși și neutri din punct de vedere politic dintre votanți și până și cei fideli dintre susținătorii marilor partide politice au început să ezite.

 

De la 25 aprilie 2013 persoanele mai în vârstă de 60 de ani, repondenții educați sau înstăriți și locuitorii orașelor mici erau cei mai dornici să voteze. Există o scădere a voinței votanților din Sofia și capitalele de județ de a vota.

 

Campania de informare

66% dintre bulgari afirmă că urmăresc campania electorală prin intermediul mass-media. Ei sunt mai ales persoane mai în vârstă de 50 de ani, pensionari, locuitori ai orașelor mici și votanți înstăriți. 27% dintre repondenți spun că nu urmăresc campania electorală. Majoritatea lor au vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, rromi și persoane care afirmă că nu vor participa la vot.

 

Numai 6% dintre repondenți afirmă că urmăresc manifestațiile din cadrul campaniei electorale organizate de partidele politice în orașul lor de reședință. Doar 1% precizează că sunt implicați personal în organizarea campaniilor electorale ale partidelor, potrivit studiului.

 

Intenția de vot

Dacă în Bulgaria alegerile parlamentare anticipate s-ar desfășura la data de 25 aprilie 2013, 4 partide ar câștiga cu siguranță locuri în cadrul Adunării Naționale – Cetățenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei, Partidul Socialist Bulgar, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți și Ataka.

 

Mișcarea Bulgaria pentru Cetățeni rămâne cea mai apropiată grupului de partide care vor câștiga cu siguranță locuri în Parlament, în ciuda scăderii recente a susținerii electorale pentru mișcare. În această fază a campaniei electorale ar fi neserioasă afirmația că partidele din zona de graniță (între 2% și 4%) nu au nicio șansă de a intra în următorul Parlament. Aceste partide sunt: coaliția dintre Democrații pentru o Bulgarie Puternică și Forumul Democratic Bulgar; Frontul Național al Salvării Bulgariei; Ordine, Lege și Justiție; și coaliția de Centru – Loialitate și Demnitate. Mai mult, într-o campanie similară celei actuale care este plină de răsturnări de situație, este greu de de menționat care dintre partidele mici se vor afla în situația câștigării alegerilor. Campania nu este încheiată, dar în continuare este imposibil de evaluat actuala tendință a două grupuri principale de votanți – cei care înclină spre vânzarea votului lor și cei care admit că și-ar putea schimba părerea în ultimul moment și vor vota pentru cel care are cele mai multe șanse să câștige.

 

În ciuda raportului procuraturii, nu există nicio schimbare semnificativă la nivelul sprijinului electoral pentru cele două partide principale – Cetățenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei și Partidul Socialist Bulgar. Aceasta înseamnă că votanții celor două partide, în ciuda dezbaterilor publice și recentelor evenimente, rămân alături de conducerile celor două partide. Este cu totul altă problemă dacă totul se reduce la loialitate sau la persuasiune. Nu există nicio schimbare în privința situării primelor 5 partide. Nici nu se constată vreo schimbare semnificativă la nivelul distanței dintre primele două partide Cetățenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei și Partidul Socialist Bulgar, care la 25 aprilie era de 5,9%. Potrivit actualului sondaj între o cincime și un sfert dintre alegători rămân indeciși pentru cine și dacă vor vota. Unul dintre efectele negative ale campaniei electorale este creșterea ponderii bulgarilor indeciși. La alegerile parlamentare din 2009 15% din votanți erau indeciși iar în prezent aceștia formează 22% din numărul total al celor cu drept de vot.

 

Cel mai frecvent majoritatea celor indeciși au vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, au educație superioară și locuiesc în orașele reședință de județ și în capitală.

 

Protestele au schimbat ceva ?

Marea întrebare rămâne – modul în care se simt reprezentați cetățenii de partidele politice intrate în noul Parlament după 12 mai. Mai mult, vehemența protestelor nu s-a putut coagula într-o formă de reprezentare politică. Această vehemență nu este pierdută în întregime, din moment ce 23% din bulgari cred că protestele din februarie și martie au schimbat Bulgaria. Această părere este împărtășită mai ales de către persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani, repondenți cu educație superioară, locuitori ai capitalei, ca și susținători ai atacurilor.

 

Care este semnul pentru vot ?

76% dintre repondenți recunosc semnul valid al votării în cadrul alegerilor parlamentare din Bulgaria de la 12 mai (x). Cei care întâmpină greutăți în recunoașterea semnului sunt în majoritatea lor persoane tinere și persoane cu educație scăzută. 5% dintre repondențo pretind că nu contează natura semnului utilizat la vot. Potrivit lor votul lor va fi valid, indiferent de semnul care va fi utilizat. Acestea sunt în majoritatea lor persoane care își schimbă rar părerea cu ocazia alegerilor și care încă nu s-au decis încă dacă vor vota.

 

O asemenea lipsă de preocupare înaintea alegerilor justifică temerile că va exista o pondere ridicată a voturilor invalide față de votul parlamentar din 2009. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Articol fără etichete
Evaluează acest articol
0