Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Bulgarii apeleaza la partidele de dreapta si de stanga

Bulgarii apeleaza la partidele de dreapta si de stanga

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Adaptare după Deutsche Welle

Partidele de dreapta și de stanga din Bulgaria beneficiază de pe urma îngrijorării votanților cu privire la impactul crizei financiare. Se observă de asemeni un nivel tot mai ridicat de acceptare a opiniilor xenofoxe înaintea alegerilor din data de 12 mai. Mii de bulgari au ieșit în stradă timp de săptămâni la începutul acestui an. Demonstranții, care nu aparțineau niciunui partid anume, au protestat împotriva efectelor crizei financiare, prețurilor la energie și șomajului în creștere. Activiști din câteva orașe ale Bulgariei fluturau steagul bulgar și cântau cântece războinice din secolul al XIX-lea, din perioada așa-numitei ”eliberări de sub jugul turcesc” după aproape 500 de ani de control otoman.

Sentimente naționaliste vizibile

Doi oameni s-au sinucis prin autoincendiere. La 20 februarie premierul bulgar Boyko Borisov a răspuns prin demisie și programarea de noi alegeri pentru 12 mai. Dar sentimentul naționalist este încă vizibil și influențează desfășurarea campaniei electorale.

Este greu de crezut că în Bulgaria de azi se gândesc prea mulți la Imperiul Otoman. Protestatarii sunt mai îngrijorați de o altă ”putere străină” – cea reprezentată de marile firme energetice internaționale și lanțurile alimentare pe care bulgarii le acuză pentru costul ridicat al vieții. Expertul cultural Alexander Kiossev spune că protestele au provocat o escaladare a xenofobiei.

”Asemenea revolte provocate de disperare caută vinovații printre așa-numiții străini”, spune acesta. ”Nu doar investitorii străini dar de asemeni turcii și rromii sunt țintele obișnuite ale agresiunii, care devine și mai violentă datorită prezenței huliganilor din lumea fotbalului și a criminalilor”.

Adevărații bulgari

Când bulgarii vorbesc despre ”turci”, ei de referă la minoritatea musulmană vorbitoare a limbii turce, și care reprezintă 8% din populația țării. Comunitatea rromă este estimată la aproape aceeași mărime. Pentru partidele populiste ca alianța Ataka, reprezentată atât în Parlamentul bulgar cât și în cel european, ambele grupuri reprezintă dușmanul. Timp de ani de zile, Ataka a fost în măsură să înscrie puncte cu protestele sale împotriva noilor moschei și orelor cu predare în turcă din școli, ca și cu afirmația că populația rromă trăiește pe spatele ”adevăraților bulgari” prin exploatarea sistemului de asigurări sociale. Sociologul Andrey Raytchev spune că în Bulgaria se manifestă o nouă tendință de creștere a nivelului general de acceptare a opiniilor extremiste, dar fără a se aluneca spre xenofobie sau racism.

”Ataka are o popularitate în creștere însă radicalizarea nu are ca motiv xenofobia”, spune Raytchev. ”Este o chemare pentru ”exproprierea capitaliștilor străini”, care sună foarte atractiv pentru unii dintre bulgari”. Raytchev și alți analiști au observat radicalizarea generală atât a straturilor sociale de dreapta cât și a celor de stânga. Huliganii violenți prezenți în lumea fotbalului care sunt în mod deschis homofobi și de obicei atacă homosexualii, naționaliștii radicali care visează încă la Bulgaria Mare și grupul mare al oamenilor de dreapta care urăsc rromii și turcii s-au trezit alături de stradă pentru a protesta împreună alături de ultrastângiști și nostalgici ai comunismului. Multe dintre partidele mici vânează voturi în cadrul acestor grupuri înaintea alegerilor din data de 12 mai.

Xenofobie, homofobie, rasism

Uneori partidele cer ca averea națiunii să fie returnată oamenilor sau uneori promit vă vor curăța ghetto-urile rromilor și vor cere ca persoanele aflate de multă vreme în șomaj – iar prin această expresie ei înțeleg rromii – să fie obligate să lucreze cu forța. Acestea, potrivit politologului bulgar Parvan Simeonov, ar putea fi sloganuri populiste, dar aparent sunt plauzibile și consistente politic pentru un grup numeros de votanți marginalizați. Colegul său Ognian Mintchev spune că doar o mică parte dintre bulgari sunt vulnerabili la xenofobie, homofobie și resentimente rasiste. În timp ce protestele de stradă nu au contribuit la creșterea acestui grup, ci la o radicalizare.

”Anumiți politicieni populiști care au convocat aceste proteste nu sunt în măsură să primească nu sprijin politic serios cu ocazia alegerilor”, a spus Mintchev. Exact despre asta sunt și alegerile din mai: Care partide vor câștiga mai mult decât 15 sau 20% dintre voturile celor care au susținut activ protestele? Cele două partide majore, cel de centru-dreapta GERB al premierului Boyko Borisov și Partidul Socialist Bulgar, BSP, care până în prezent au evitat să comenteze sloganurile populiste și promisiunile liderilor protestatarilor. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Articol fără etichete
Evaluează acest articol
0