Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Presedintele bulgar a transmis joi un discurs despre starea natiunii

Presedintele bulgar a transmis joi un discurs despre starea natiunii

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto EPA Foto EPA

Președintele bulgar Rosen Plevneliev a pronunțat joi dimineața de la tribuna Parlamentului bulgar un discurs de o oră despre starea națiunii, ale cărui teme principale au fost fixarea datei alegerilor anticipate, viziunea sa asupra situației economice și politice din țară și sfaturi adresate clasei politice și protestatarilor. Din asistență a făcut parte și noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare Neofit, fostul mitropolit de Ruse.

În deschiderea discursului său, președintele bulgar l-a felicitat mai întâi pe patriah pentru alegerea sa în funcție. Apoi a vorbit despre Constituția Bulgariei, care în opinia sa a protejat țara în momente grele pentru ea și a oferit soluții pentru a le putea depăși; ea reprezintă stâlpul de susținere al edificiului statal al Bulgariei. ”De-a lungul ultimilor 23 de ani am fost martorii multor evenimente. Bulgaria a supraviețuit câtorva crize majore. Am avut două guverne de tehnicieni și două guverne interimare. Totuși, istoria Bulgariei nu se limitează la ultimii 23 de ani. Istoria este importantă. Trebuie să ne-o amintim, deoarece fără rădăcinile noastre vom dispare repede”, a mai spus Plevneliev.

Președintele bulgar a vorbit apoi despre compatrioții săi, care doresc să fie guvernați de oameni onești și respectabili, și care nu doresc să fie jefuiți, ci vor o viață bună și decentă. Cu referire la protestele care au zguduit Bulgaria în ultimele săptămâni, Plevneliev a spus că bulgarii au întins mâna clasei politice bulgare – care nu trebuie să o respingă, fiindcă principala problemă a Bulgariei sunt minciuna, instituțiile ineficiente și încrederea scăzută în actualii politicieni bulgari. Cererile oamenilor trebuie ascultate, consideră președintele bulgar, și pe cât posibil îndeplinite. ”Unii dintre protestatari au cerut naționalizarea distribuitorilor privați de energie electrică, dar pe de altă parte ei nu au încredere, de asemeni, în stat. Oamenii nu vor ca statul să finanțeze partidele politice, dar cine altcineva ar putea oferi această finanțare – credeți că ar fi o idee bună ca sectorul privat să finanțeze partidele politice ? Oamenii vor naționalizarea întreprinderilor, ceea ce va alunga investitorii”, a observat președintele bulgar, care a adăugat că problemele țării nu pot fi rezolvate într-o singură zi, dar procesul decizional în Bulgaria va continua. Plevneliev a condamnat în continuare actele de incendiere a steagului Uniunii Europene și ardere a Constituției Bulgariei.

”Bulgaria merită să fie membru al Uniunii Europene și al NATO, societatea bulgară a ales valorile europene și democrația. Democrația europeană este legată de noțiunile de viață bună și decentă. Compatrioții noștri cer niște lucruri simple – să fie guvernați de oameni decenți și respectabili, să nu fie mințiți, să nu fie jefuiți – ei doresc o viață bună. Depinde de liderii protestatarilor și de politicieni evitarea destabilizării țării”. Pentru președintele bulgar, societatea civilă din Bulgaria este puternică, iar ceea ce bulgarii vor de la clasa politică, modul în care aceasta poate interpreta cererile cetățenilor reprezintă cea mai importantă dintre întrebările momentului. Plevneliev a spus că există multe proteste, iar cererile sunt multe și diferite – unii participanți doresc rechemarea politicienilor, dar acest lucru a fost deja îndeplinit prin demisia guvernului. Președintele a mai spus că se bazează pe bunele intenții și pe dorințele protestatarilor pentru a scoate țara din criză.

”Suntem în curs de stabilire a unui cabinet interimar, care va garanta tranziția lină la următorul cabinet”, a spus în continuare președintele bulgar. Problemele statului nu au fost provocate din stradă. Problemele au fost determinate de faptul că politicienii nu și-au îndeplinit promisiunile. Problemele nu vor fi rezolvate azi sau mâine. Totuși, fiecare soluție va avea efecte pe termen scurt sau lung. Un om înțelept a spus odată – înainte de a arde Constituția, mai întâi citește-o cu atenție. Mă adresez protestatarilor – voi ați schimbat programul de guvernare. Instituțiile s-au îndreptat în direcția corectă. Să depășim problemele și să căutăm împreună soluții. Consensul se obține numai prin acordul tuturor părților implicate. Oamenii așteaptă soluții reale la probleme reale”, a spus Rosen Plevneliev mai departe.

Plevneliev a mai precizat că după validarea demisiei cabinetului precedent a început consultările în vederea nominalizării noului cabinet. În opinia sa democrația a oferit soluția acestei probleme – alegerile anticipate, a spus președintele citat de agenția bulgară de știri Focus News. El a adăugat că alegerile se vor desfășura pe 12 mai, dată stabilită alături de Comisia Electorală Centrală, responsabilă cu organizarea procesului de vot, care nu trebuie să se suprapună sărbătorilor pascale. Referitor la alegeri agenția de știri Focus News, care a rezumat discursul prezidențial, a observat că alegerile anticipate din Bulgaria vor fi organizate după refuzul prezumat al partidului etnicilor turci din Bulgaria, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, al cărui grup parlamentar este al treilea în ordinea importanței numerice din Parlamentul bulgar, de formare a guvernului interimar. Articolul 111 din Constituția Bulgariei precizează că după demisia unui guvern președintele este obligat să organizeze consultări cu principalele grupuri parlamentare bulgare, în vederea formării unui guvern interimar. În cazul în care primele 3 grupuri parlamentare în ordinea importanței lor numerice vor refuza, succesiv, mandatul atunci președintele, cu un singur decret, trebuie să dizolve Parlamentul și să organizeze alegeri anticipate. Partidul pe care îl conduce premierul demisionar Boyko Borisc Cetățenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei, GERB, al cărui grup parlamentar este cel mai important din Parlament, a anunțat deja că refuză formarea unui guvern interimar. Partidul Socialist Bulgar, condus de fostul premier bulgar Sergey Stanishev, al cărui grup parlamentar este al doilea în ordinea importanței după GERB, a anunțat la rândul său că dorește să se implice în formarea cabinetului interimar dorit de președinte. Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți este a treia forță în plan numeric din Parlamentul bulgar, dar cum se presupune că și aceasta va refuza, atunci, președintele nu mai dispune decât de instrumentul constituțional al dizolvării Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. În baza rezultatului alegerilor, Bulgaria va avea un nou guvern.

În cadrul discursului său președintele Bulgariei a analizat în continuare problema sistemului de învățământ din Bulgaria, fundamental în opinia sa pentru formarea viitoarelor generații, care urmăresc atent modul în care actuala clasă politică bulgară își îndeplinește îndatoririle. Președintele bulgar consideră că trebuie adoptate un șir de măsuri pentru combaterea crizei demografice, și trebuie de asemenea adoptate măsuri pentru încurajarea competiției în cadrul mediului de afaceri și al sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, deoarece acestea sunt generatoare de locuri de muncă, nicidecum guvernul bulgar. Președintele a mai spus că trebuie de asemeni să fie adoptate măsuri de îmbunătățire a sistemului de sănătate publică. El s-a adresat apoi clasei politice bulgare.

”Trebuie să vă asumați angajamente clare în cadrul campaniei voastre electorale – faceți promisiuni realiste și îndepliniți-le. Viitorii parlamentari vor dovedi dacă așteptările oamenilor au fost înșelate. Să ne adaptăm noii realități. Noul Parlament trebuie să fie public și deschis. Când este trecută o lege, Parlamentul trebuie să prezinte motive și să lanseze discuții publice pe această temă. Trebuie să ne întărim moralul. Avem nevoie de un sistem administrativ electronic. Sunt ferm determinat să văd administrația electronică lansată și funcțională în perioada mandatului meu de președinte al Bulgariei”, a spus președintele bulgar. În opinia sa, noul sistem de administrație electronică va oferi posibilitatea votului electronic, astfel încât morții să nu mai fie implicați în procesul de vot. 

Subscribe to comments feed Comentarii (5 publicat):

Beatriz pe 14/04/2013 22:54:10
avatar
I was interested to learn that green iessus did not feature highly in Bulgaria and that they are much more interested in problems of corruption. I do think that a lot of the green concerns in the UK are the result of a post scarcity culture and a stable democracy. If our economic and government problems get worse we will see green iessus sliding down the priority list rapidly and transparency iessus coming to the fore here too. I get very irritated with companies that use 'ethical' as synonymous with 'green'.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Vishal pe 16/04/2013 14:13:57
avatar
The Family Group Decision Making team are right to feel proud of the achievements of their team and their cogeallues in the wider GIRFEC setting. Working with families to empower them to solve their own problems is an aim we would all support, so although you need look no further than Edinburgh to see people who are inspired by your philosophy and your work practice, it is good to see this service model being adopted so enthusiastically by our European partners.
Thumbs Up Thumbs Down
0
qlcfjt pe 20/04/2013 03:59:31
avatar
DMBGwt <a href="http://tnvwltzdyxbd.com/">tnvwltzdyxbd</a>
Thumbs Up Thumbs Down
0
gfjmicldwx pe 22/04/2013 05:35:54
avatar
G4N0da , ybgtifksazlt, [link=http://vhkhizptudbf.com/]vhkhizptudbf[/link], http://lsdfidpailfb.com/
Thumbs Up Thumbs Down
0
Lana pe 19/01/2015 14:34:37
avatar
Its a good one to have a go at the students. Many junroalists seem to enjoy a good student battering now and again. It even sometimes leads me to buy the Sun to see where comic book take on the situation.
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 5 | aratând: 1 - 5

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0