Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Raspunsul lui Farage catre Ralitsa: „As vrea sa vad Bulgaria prospera si libera”

Raspunsul lui Farage catre Ralitsa: „As vrea sa vad Bulgaria prospera si libera”

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto EPA Foto EPA

Liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie, deputatul Nigel Farage a trimis Novinite.com (Agenţia de Ştiri din Sofia) şi Novinite.bg un răspuns la scrisoarea deschisă adresată lui de către o tânără din Bulgaria, Ralitsa Behar. Scrisoarea a fost pentru prima dată publicată de site-urile de știri Novinite.com și Novinite.bg.

Ralitsa Behar, care a trăit şi a studiat în Marea Britanie dar a ales să revină în Bulgaria pentru    a-şi construi o carieră aici în loc de Marea Britanie, a reacţionat la criticile mereu reînnoite ale lui Farage faţă de țara sa motivate de dorința de trezi în rândul compatrioților săi teama față de noii imigranți care vor intra în Marea Britanie în 2014.

În cadrul unei emisiuni a postului britanic de radio BBC, Nigel Farage a numit Bulgaria o ţară aflată într-o situaţie înfiorătoare, unde sistemul juridic nu este independent iar mafia conduce practic economia.

În cele ce urmează este cuprins textul integral al dreptului la replică trimis de domnul Farage Agenţiei de Ştiri din Sofia (Novinite.com) şi Novinite.bg:

„Dragă Ralitsa,

Vă mulţumesc pentru amabila dumneavoastră scrisoare şi pentru invitaţia de a vă vizita ţara. Îmi planificasem să vin în această săptămână dar deoarece trebuie să mă aflu la Bruxelles pentru a participa la o întrunire importantă a Consiliului Europei nu voi putea veni, din păcate. Totuşi, i-am cerut colegului meu deputat Paul Nuttal, vicepreşedintele Partidului Independenţei din Marea Britanie, să meargă în locul meu în Bulgaria. El se va afla în Bulgaria săptămâna aceasta într-o misiune de investigaţie, între zilele de miercuri şi vineri.

Sunt mulţumit de faptul că afirmaţiile mele au generat o dezbatere în Bulgaria, o ţară mândră cu mulţi oameni bine educaţi şi care se poate lăuda cu numeroase realizări. Aveți dreptate să vă iubiți țara, Bulgaria, la fel cum îmi iubesc şi eu ţara, Marea Britanie. Îmi iubesc ţara, dar nu înseamnă că urăsc ţara dumneavoastră. Cunosc mulţi bulgari grozavi şi nu am deloc dorinţa să dispreţuiesc sau să discreditez minunatul popor bulgar. Într-adevăr, am fost încântat să urez bun venit deputatului bulgar Slavi Binev în grupul nostru politic din Parlamentul European din care fac şi eu parte.

Este grozav pentru tine că ai fost în măsură să vii în Marea Britanie şi să te bucuri de învăţământul universitar gratuit şi de sistemul de sănătate gratuit finanţate de contribuabilul britanic. Am dreptate  să presupun că familia ta este bogată potrivit standardelor bulgare astfel încât îşi permite să-ţi asigure cheltuielile aferente traiului în străinătate pentru un mare număr de ani ? Sunt sigur că mulţi bulgari au ales sau au fost forţaţi să se expatrieze datorită împrejurărilor grele prin care trece ţara lor   unde nu vor mai reveni să trăiască, astfel că dumneavoastră sunteți într-adevăr o persoană deosebită deoarece ați ales să vă întoarceți în țara dumneavoastră pentru a fi din nou alături de familia și de prietenii dumneavoastră. După intrarea unui anumit număr de state europene în Uniunea Europeană în 2004, peste un milion de oameni au venit să trăiască – dintre care mulţi să lucreze – în Marea Britanie. După cum vă puteți imagina și fără îndoială că ați fost martoră la faptul că acest imens aflux de persoane în timpul unei scurte perioade de timp a provocat o apăsare imensă asupra sistemului nostru medical finanțat din taxe și asupra sistemului asistenței sociale, și a determinat de asemeni o cerere imensă de locuințe.

Mulţi britanici sunt pe bună dreptate îngrijoraţi că specificul şi cultura oraşelor şi satelor lor ar putea fi schimbate radical fără acordul lor. Vă rog să fiți sigură că Partidul Independenţei din Marea Britanie se opune în totalitate tuturor formelor de rasism şi sectarism. Dar această problemă a imigraţiei în masă nu are legătură cu rasa sau religia, ci este pur economică. Marea Britanie nu îşi poate permite să întreţină fiecare persoană care doreşte să vină. Poloneza este a doua limbă de circulaţie în Marea Britanie. Sunt sigur că bulgarii îşi iubesc ţara. Cum s-ar simţi poporul tău dacă după accederea, să zicem, a Turciei în Uniunea Europeană în viitorul apropiat, un milion de imigranţi turci ar veni să locuiască în Bulgaria ? Ar fi într-adevăr poporul bulgar fericit în această privinţă ? Aţi fi într-adevăr fericiţi că, fără acordul vostru, un milion de imigranţi profită de avantajele sistemului vostru de sănătate şi asigurări sociale pe cheltuiala contribuabilului bulgar !? Cred că nu.

Dacă aş simplifica lucrurile şi aş spune că pensia lunară din Bulgaria este de 100 sau 138 de euro, ar însemna foarte puţin din perspectiva generală. Bulgaria este o țară mult mai săracă față de multe regiuni din vestul Europei. Aceasta nu este o insultă, după cum sugerezi, este un fapt. (Vom arunca mai târziu o privire asupra motivelor pentru care Bulgaria este săracă). Când sunt graniţe deschise şi mari deosebiri de avere şi oportunităţi între două state există, de obicei, o migraţie pe scară largă. Aceasta este o problemă simplă şi a fost experimentată de britanici după 2004. Politicienii naivi sau mincinoşi care au spus că aceasta nu se va întâmpla înainte de 2004 s-au înșelat în totalitate asupra acestui fapt. În scrisoarea ta tu treci mult prea repede peste probleme importante. Scrii: „Înţeleg problemele pe care le avem cu guvernul nostru, cu sistemul nostru juridic, cu sistemul nostru educaţional şi medical”. Salut poporul bulgar pentru că s-a lepădat de cătuşele sistemului opresiv comunist şi a adoptat o nouă constituţie în 1991. Spun aceasta în calitate de bun prieten al poporului bulgar care doreşte ca ţara lui să fie prosperă şi liberă.

Am fost informat de domnul Binev că mulţi „foşti comunişti” încă ocupă poziţii de vârf în sistemul vostru politic. Nu eu, ci Comisia Europeană a criticat în mod frecvent politicienii bulgari pentru corupţia lor. Franz-Herman Bruener, director general agenţiei europene antifraudă, Olaf, a avertizat în cuprinsul unui raport că „persoane influente din guvernul sau agenţiile de stat din Bulgaria nu au deloc interesul de a vedea pedepsit pe oricare dintre membrii grupărilor criminale”. (New York Times – 15.10.2008). Raportul Comisiei Europene asupra progreselor realizate de Bulgaria a subliniat absenţa unor rezultate convingătoare în privinţa eforturilor Sofiei de a opri corupţia la nivel înalt şi crima organizată. Comisia Europeană a spus că atât Bulgaria cât şi România nu au obţinut rezultate convingătoare în domeniile reformei judiciare, luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate. Raportul a subliniat că asasinatele la comandă constituie încă o problemă majoră în ţara dumneavoastră.

Europol a estimat că 12 dintre cele mai mari organizaţii bulgare de crimă organizată deturnează anual echivalentul a 1,8 miliarde de euro. Un alt raport al Comisiei Europene asupra progreselor realizate de Bulgaria, emis în iulie 2010, arată că achiziţiile publice din Bulgaria şi România sunt dominate de „favoritism politic”, legile într-o continuă schimbare permit manifestarea corupţiei şi a conflictelor de interese care sunt rareori pedepsite de autorităţile însărcinate cu aplicarea legii, în timp ce poliţia şi judecătorii înşişi sunt predispuşi la mită. Deoarece vreau ca Bulgaria să fie prosperă şi liberă, doresc să-ţi vorbesc deschis, ca un bun prieten. Motivul pentru care mulţi bulgari sunt săraci este că sunt aduşi în această stare de o clasă politică coruptă care profită de pe urma lor. Deputatul Slavi Binev mi-a spus că pentru a fi prosperă Bulgaria are nevoie de libertatea cuvântului, de o presă liberă, de libertatea de a întemeia şi derula o afacere fără manipulare, un sistem juridic independent, iar politicienii trebuie să înceteze să mai cumpere voturile oamenilor cu promisiuni fără acoperire. Îl aprob în întregime.

Emigraţia în masă ar însemna o uriaşă scurgere de inteligenţă pentru Bulgaria. Cei mai inteligenţi şi mai bine educaţi tineri vor pleca în Europa Occidentală iar statul vostru va fi mai sărac fără ei. Priveşte la ceea ce s-a petrecut în alte state ca Letonia unde multe oraşe au fost părăsite de tineretul lor talentat şi plin de viaţă. Emigraţia în masă este rea pentru voi, şi este rea pentru noi, cei din Marea Britanie. Este foarte normal şi raţional ca mulţi bulgari să-şi dorească o viaţă mai bună, dar emigraţia în masă din Bulgaria spre Marea Britanie nu este răspunsul la problemă. Încetarea corupţiei din ţara voastră dragă, însă, este.

Al tău întru solidaritate şi libertate,

Nigel Farage deputat,

Preşedinte al Partidului Independenţei din Marea Britanie,

Co-preşedinte al Grupului Europa Libertăţii şi Democraţiei din Parlamentul European

Bruxelles (Miercuri 6 februarie 2013). 

Subscribe to comments feed Comentarii (2 publicat):

Irina pe 14/04/2013 22:45:24
avatar
cam subtiri relraandmoice lui cowie privind perioada post '90 a SF-ului british fara suparare! unde-i paul mcauley? unde-i ian mcdonald? unde-i peter hamilton? eric brown? keith brooke? j. g. ballard (sau daca-i mort, nu mai e mare scriitor, aha!)? john meaney? richard morgan? jon courtenay grimwood? imi pare un articol scris cam la misto, ca pentru niste bastinasi din pacificul de sud care abia acum afla cu ce se maninca sf-ul.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Don pe 16/04/2013 10:07:05
avatar
cind aud de entuziasti de genul asta imi dresoc sa il imit pe goebbels tipul se referea la vinzari si la ce place publicului. hamilton adica. iar eric brown chiar e bun (tu-l stii probabil doar cu meridian days, dar mai are citeva carti cu-adevarat misto). de adaugat pe lista: james lovegrove, adam roberts, geoff ryman.
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 2 | aratând: 1 - 2

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0