Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Intrebari si raspunsuri: referendumul din Bulgaria asupra energiei nucleare

Intrebari si raspunsuri: referendumul din Bulgaria asupra energiei nucleare

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto EPA Foto EPA

Bulgaria a organizat un referendum la 27 ianuarie asupra aprobării sau respingerii construcției unei a doua centrale nucleare. Votul a polarizat opinia publică din țară, unde energia nucleară a fost un subiect sensibil încă de când Bulgaria a fost nevoită să-și închidă patru dintre vechile sale reactoare din cadrul centralei nucleare de la Kozloduy ca o precondiție pentru admiterea sa ca membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană în 2007. 

Referendumul a fost perceput de asemeni ca un exercițiu prin care cele două partide politice principale din Bulgaria testează terenul înaintea alegerilor parlamentare din acest an, și o reflectare a încercărilor de eliberare de sub dominația energetică rusă.  

Ce a determinat referendumul ? 

O decizie din martie 2012 a partidului de centru-dreapta GERB, de guvernământ, de înghețare a planurilor de construcție a unei a doua centrale nucleare în orașul dunărean Belene din Bulgaria a fost urmată de adoptarea unei petiții de socialiștii din opoziție. Aceasta a strâns peste o jumătate de milion de semnături, suficient pentru adoptarea de către autoritățile bulgare a legii de organizare a referendumului. Socialiștii sunt considerați a fi foarte strâns legați de proiectul Belene. În 2008, coaliția de guvernământ condusă de Partidul Socialist Bulgar a acordat contractul de construcție a centralei nucleare firmei ruse de stat Atomstroyexport. 

Bulgaria are nevoie cu adevărat de o nouă centrală nucleară ? 

Belene, a cărei construcție a început în 1980 dar a fost ulterior înghețată, a absorbit deja peste 1 miliard de euro (851 milioane de lire sterline; 1,3 miliarde de dolari). Guvernul spune că Bulgaria nu își poate permite o investiție de peste 10 miliarde de euro pe timp de criză. Din acest motiv prețul electricității produse de noua centrală nucleară ar fi inabordabil pentru consumatori. Opoziția, totuși, spune că Belene va costa mult mai puțin, între 4 și 6 miliarde de euro, ceea ce ar însemna producerea de electricitate ieftină.  

O nouă centrală nucleară va accentua independența energetică a Bulgariei ? 

Susținătorii proiectului argumentează că, prin construcția unei a doua centrale nucleare, Bulgaria nu va fi nevoită să importe electricitate de la vecinii săi Turcia și România, un fapt care ar impune grăbirea planurilor dezvoltării energiei nucleare. Oponenții proiectului, totuși, se îndoiesc de faptul că o nouă centrală nucleară ar putea asigura independența energetică a Bulgariei. Ei se tem că Belene doar va creștere dependența energetică a Bulgariei față de Rusia, care în prezent reprezintă principalul furnizor de gaz al țării. Statele Unite au salutat oprirea proiectului celei de a doua centrale nucleare. În aprilie 2012 ambasadorul american la Sofia din acel moment, James Warlick, a declarat Televiziunii Naționale din Bulgaria că aceasta a fost ”o decizie potrivită și bine primită”. Deși a negat exercitarea de presiuni asupra Sofiei pentru abandonarea proiectului centralei, Washingtonul a susținut implicarea Bulgariei în căutarea unor surse energetice alternative, cum ar fi gazul de șist. În ianuarie 2012 parlamentul bulgar a interzis forajele prin fracturare hidraulică după o serie de proteste fără precedent ale ecologiștilor. Din acest motiv, gigantul energetic Chevron și-a pierdut licența de exploatare a gazului de șist. 

Acest vot contează ?

Dacă referendumul aprobă unilateral construcția unei a doua centrale, guvernul va trebui să se supună acestei decizii. Totuși, nu există nicio dată limită pentru autorități de începere a lucrărilor. Ultimul sondaj a prezis de asemeni o prezență scăzută la vot, ceea ce ar putea invalida referendumul. Legea cere ca prezența electoratului la vot să fie de minim 60%, același număr de votanți ca în cazul ultimelor alegeri generale.  

Ce se întâmplă dacă votul este validat ?

Indiferent de rezultat, analiștii bulgari spun că votul este în principal un exercițiu politic de sondare a opiniei publice înaintea alegerilor parlamentare din această vară. Ca inițiatori ai referendumului, socialiștii încearcă să prezinte partidul de guvernământ drept un opozant al interesului național, și dorește să-și atragă sprijinul oamenilor care în mod normal nu ar vota cu ei, dar se simt preocupați de nevoia construcției unei a doua centrale. Sondajele de opinie din ianuarie sugerează că socialiștii și-au extins baza de susținere datorită campaniei dinaintea referendumului dedicat viitorului energiei nucleare în Bulgaria, iar acum ocupă locul al doilea după partidul de guvernământ ca popularitate. 

 

 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0