Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Stanishev: Referendumul este inceputul schimbarii in Bulgaria!

Stanishev: Referendumul este inceputul schimbarii in Bulgaria!

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto BGNES Foto BGNES

Fostul premier bulgar și lider al Partidului Socialist Bulgar de opoziție, Sergey Stanishev, a numit rezultatele referendumului de duminică ca ”începutul schimbării” îndreptate contra partidului de centru-dreapta GERB, de guvernământ. Cu puțin peste 20% dintre votanții bulgari eligibili și-au exprimat punctul de vedere asupra construcției unei a doua centrale nucleare în Bulgaria; dintre aceștia, 61% au votat afirmativ și 39% au votat negativ. Deși prezența la vot nu a fost suficient de mare pentru ca rezultatul referendumului să fie valid, a fost suficientă pentru ca întrebarea acestuia să fie supusă la vot de Parlamentul bulgar.

În opinia lui Stanishev rezultatul este un câștig pentru Partidul Socialist Bulgar, promotorul de multă vreme al construcției centralei nucleare de la Belene și organizatorul în 2012 al referendumului prin strângerea a 770.000 de semnături în favoarea acestuia cu ajutorul unei petiții. Liderul Partidului Socialist Bulgar a utilizat ulterior rezultatele votului pentru a lovi oponentul său politic premierul bulgar Boyko Borisov și partidul de guvernământ GERB.

”Comportamentul domnului Borisov este contrar dorinței cetățenilor bulgari. GERB nu-și poate asuma acum decât o poziție defensivă, nu-și mai pot impune în continuare programul lor politic societății”, a subliniat Stanishev. În opinia sa marele perdant este Borisov. El a promis că Partidul Socialist Bulgar va continua să acționeze în favoarea proiectului centralei nucleare de la Belene – înghețat de cabinetul Borisov în martie 2012 deoarece a fost considerat ca ”nefezabil din punct de vedere economic”.

Stanishev a dorit să mulțumească tuturor celor prezenți la vot, indiferent de modul în care au votat, deoarece în opinia sa aceasta este cea mai puternică dovadă a existenței societății civile și a unei democrații reale în Bulgaria. ”Pentru prima dată bulgarii au votat pentru ceva pozitiv – astfel încât copiii lor să poată deveni ingineri și muncitori pricepuți, și nu doar simpli angajați în sectorul serviciilor. Acesta este un lucru foarte important după dezamăgirea provocată Bulgariei de tranziția ultimilor 20 de ani. Cauza energiei nucleare în Bulgaria nu aparține unui singur partid”, a punctat Stanishev.

Stanishev a mulțumit în continuare votanților partidului GERB, de guvernământ, care au susținut construcția unei a doua centrale nucleare, deoarece astfel au dovedit că ”n-au votat în conformitate cu niște ordine”. Referitor la slaba participare la vot a cetățenilor bulgari, Stanishev a comentat că mulți nu au votat datorită absenței încrederii în sistemul politic din Bulgaria, alții – deoarece șefii partidelor i-au îndemnat să nu o facă, alții deoarece s-au gândit că nu contează și, în sfârșit, alții nu au votat de frică. Dacă prezența la vot este slabă, nimeni nu are mai mult de pierdut decât Bulgaria, a mai spus șeful Partidului Socialist.

El consideră că referendumul de duminică a fost un pas înainte decisiv pentru ”a fi oferită o șansă dezvoltării societății civile bulgare”. Stanishev a reamintit că în 2007 Boyko Borisov a fost ales primar al Sofiei de doar 200.000 de votanți dintre cei 1.000.000 de votanți eligibili,  în timp ce succesoarea sa Yordanka Fandakova a fost aleasă de numai 23% dintre votanți în timpul alegerilor municipale din Sofia din 2011.

”Societatea civilă are un viitor. Schimbarea în Bulgaria începe astăzi”, a încheiat Stanishev.   

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0