Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Prezenta la urne de doar 20% la referendum in Bulgaria

Prezenta la urne de doar 20% la referendum in Bulgaria

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto BGNES Foto BGNES

Doar 20,3% dintre votanții bulgari eligibili au fost prezenți la vot cu ocazia primului referendum național desfășurat după 1989 duminică la ora 6 seara, este concluzia unui exit poll desfășurat de agenția de sondaje Alpha Research. Cetățenii bulgari urmau să răspundă afirmativ sau negativ la următoarea întrebare: ”Ar trebui dezvoltată energia nucleară în Republica Bulgaria prin construcția unei noi centrale nucleare ?” Dintre votanții prezenți la urne, 60% au votat pentru, și 40% au votat împotriva construcției unei a doua centrale nucleare, potrivit sondajului realizat la ieșirea de la urne de Alpha Research.

Se presupunea că un total de 4.345.450 de oameni trebuiau să voteze pentru ca decizia votanților să fie validată. Deoarece procentul celor prezenți la urne a fost de peste 20%, iar peste jumătate din numărul acestora sunt în favoarea construcției unei centrale nucleare, atunci întrebarea referendumului urmează a fi dezbătută de parlamentul bulgar. Procedura de vot cu ocazia referendumului a început la ora 6 în dimineața zilei de duminică și s-a încheiat la ora 7 seara. Referendumul s-a datorat unei petiții inițiate de Partidul Socialist Bulgar de opoziție după ce în martie 2012 guvernul de centru-dreapta al premierului Boyko Borisov și partidul GERB au înghețat proiectul de construcție al unei a doua centrale atomice bulgare – localizată în orașul dunărean Belene – de către compania rusă de stat Atomstroyexport, un subsidiar al Rosatom. Capacitatea centralei urma să fie de 2.000 de megawați.

Socialiștii au reușit să impună organizarea referendumului după ce aproximativ 770.000 de bulgari au semnat petiția în contextul în care era necesar un număr de 500.000 de semnături pentru ca petiția să fie validată. Comisia Centrală Electorală din Bulgaria a înregistrat patru comitete de inițiativă pentru organizarea campaniei de informare a referendumului. Dintre organizatori socialiștii au fost singurii care au promovat construcția unei a doua centrale nucleare și anume centrala nucleară Belene. Campania lor de promovare a fost condusă de profesorul Stefan  Vodenicharov, noul președinte ales al Academiei Bulgare de Științe.

Comitetul partidului GERB, de guvernământ, a intenționat inițial, la rândul său, să promoveze construcția centralei, dar ulterior a schimbat întrebarea referendumului prin omiterea numelui centralei din varianta finală a întrebării. Ulterior, totuși, premierul Boyko Borisov s-a răzgândit și a sfătuit susținătorii GERB să voteze ”nu” la referendum deoarece întrebarea referendumului era oricum legată de centrala nucleară de la Belene, iar GERB era împotriva acestui proiect.

 

Subscribe to comments feed Comentarii (2 publicat):

Lauta pe 14/04/2013 21:11:17
avatar
Vox populi, vox dei! Mirona imi speuna ca suntem la origine concitadini! Am rugat-o sa va spuna sa transmiteti "boilor rosii" sa le manance micii(prin reprezentanti in post), sa le bea berea sa le ia "cadoul" si sa nu-i voteze daca vor sa scapam de minciuna!
Thumbs Up Thumbs Down
0
Milanny pe 16/04/2013 16:19:50
avatar
Vox populi, vox dei! Mirona imi speuna ca suntem la origine concitadini! Am rugat-o sa va spuna sa transmiteti "boilor rosii" sa le manance micii(prin reprezentanti in post), sa le bea berea sa le ia "cadoul" si sa nu-i voteze daca vor sa scapam de minciuna!
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 2 | aratând: 1 - 2

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0