Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Revolutionara bulgara Mara Buneva comemorata de sute de bulgari la Skopje

Revolutionara bulgara Mara Buneva comemorata de sute de bulgari la Skopje

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto DarikNews Foto DarikNews

Sute de bulgari au participat încă o dată la Skopje, capitala Macedoniei, la comemorarea revoluționarei bulgare Mara Buneva. Cea de-a 85-a comemorare a morții ei s-a desfășurat în liniște, fără ciocnirile și incidentele din anii precedenți. Grupul bulgarilor a mărșăluit prin Skopje până la locul unde a fost ucisă Mara Buneva însoțiți de cordoane de polițiști deoarece relațiile din ultima vreme dintre Bulgaria și Macedonia au constituit un motiv de îngrijorare de ambele părți ale graniței comune a celor două state balcanice.

Revoluționara Maria Buneva a fost membra Organizației Revoluționare Interne Macedonene, VMRO. Ea este celebrată în Bulgaria și de către VMRO pentru uciderea, la 13 ianuarie 1928, a oficialului sârb Velimir Prelić, acuzat de sârbizarea bulgarilor macedoneni din Iugoslavia. În Republica Macedonia Buneva este percepută drept o trădătoare bulgarofilă. În ziua în care Buneva l-a împușcat pe Prelic, acesta se îndrepta spre masa de prânz. După asasinat, Buneva s-a sinucis. Prelić era cunoscut pentru că a ordonat arestarea și torturarea unor tineri localnici, membri ai Organizației Secrete de Tineret Macedonene (MYSRO), oponenți ai regimului sârb în mod deschis.

În 1941, zona Vardar din Macedonia a fost anexată de Bulgaria, astfel încât a fost amplasată o placă comemorativă pe locul morții Bunevei. În 1944 placa a fost înlăturată de noile autorități iugoslave de sub conducerea Partidului Comunist Macedonean. După 1989, mai ales de la începutul anilor 2000, aproape în fiecare an bulgari macedoneni instalează în același loc din Skopje o nouă placă comemorativă. După câteva zile aceasta este distrusă de ultranaționaliștii macedoneni. La 13 ianuarie 2007, un grup de 40 de bulgari și bulgari macedoneni, unii dintre ei în vârstă, care o comemorau pe Buneva, au fost atacați la Skopje. Atacatorii urlau ”Muriți bulgarilor !” și ”Afară !” În atac au fost folosite pietre și bare metalice, astfel încât mulți dintre participanții la eveniment au fost răniți.

Ulterior, în aceeași noapte, placa dedicată Bunevei a fost desacralizată și toate florile și coroanele au fost transformate în cenușă. Incidentul a determinat la acea vreme un scandal diplomatic între Bulgaria și Macedonia. Cu ocazia comemorării din 2008 la Skopje a fost scris următorul graffiti pe zidul unei clădiri învecinate Centrului Cultural Bulgar: ”Moarte bulgarilor și trădătorilor din 13 ianuarie”. Potrivit agenției bulgare de știri Frog News, placa instalată în acest an a fost deja distrusă peste noapte. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0