Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Guvernul olandez se va opune din nou accederii Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen, afirma un raport

Guvernul olandez se va opune din nou accederii Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen, afirma un raport

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto file. Foto file.

Guvernul olandez plănuiește să se opună din nou accederii Bulgariei și României în zona Schengen. Potrivit unor surse diplomatice din Comisia Europeană citate de presa bulgară, problema extinderii spațiului Schengen nu va fi inclusă pe agenda întrunirii Comitetului pentru Justiție și Afaceri Interne din martie 2013. Motivul opunerii Olandei la includerea Bulgariei și României în spațiul Schengen este acela că, în opinia sa, cele două țări nu au depus suficiente eforturi pentru implementarea reformelor în privința luptei contra crimei organizate și a corupției. 

La sfârșitul lui octombrie s-a aflat că discuțiile relative la acordarea dreptului de acces în spațiul Schengen Bulgariei și României au fost amânate pentru martie 2013. Motivul, potrivit unor informații provenite din surse apropiate factorilor de decizie europeni, a fost îndoiala lor că autoritățile bulgare și române își vor putea îndeplini obligațiile asumate în schimbul primirii dreptului de acces. Astfel, deși problema a fost inclusă pe ordinea de zi a întrunirii Comitetului pentru Justiție și Afaceri Interne desfășurată atunci la Luxemburg, s-a considerat că nu a sosit încă vremea adoptării unor decizii în această privință.

O serie de declarații ale unor diplomați europeni arată că amânarea discutării dreptului de acces în spațiul Schengen pentru România și Bulgaria pentru martie 2013 nu înseamnă că va fi adoptată o decizie în această privință la acea dată.

Sesiunea Comitetului pentru Justiție și Afaceri Interne din martie 2013 va fi asumată sub președinția irlandeză a Uniunii Europene. Bulgaria și România așteaptă acordarea măcar parțială a dreptului de acces în spațiul Schengen în 2013 prin spațiile aerian și maritim.

Deși cele două state întrunesc deja criteriile tehnice de eligibilitate pentru apartenența la spațiul Schengen, Olanda a blocat cererea lor de admitere datorită eșecurilor înregistrate în lupta împotriva corupției și a criminalității organizate. Germania și Belgia au devenit ecoul opoziției guvernului olandez la extinderea Schengen la sfârșitul anului 2012. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0