Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Premierul bulgar a fost amenintat cu moartea de mafia constructiilor

Premierul bulgar a fost amenintat cu moartea de mafia constructiilor

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto BGNES Foto BGNES

Mafia construcțiilor i-ar fi trimis trandafiri albi premierului bulgar Boyko Borisov în perioada în care îndeplinea funcția de primar al Sofiei, a declarat acesta luni la o întâlnire cu ecologiștii, citat de cotidianul bulgar Standard. Motivul întâlnirii a fost discutarea noului scandal al activităților constructive desfășurate în zona protejată de dune de pe litorarul Mării Negre. 

Borisov a explicat că în lumea interlopă bulgară trandafirii albi semnifică o amenințare cu moartea. Premierul ar fi primit trandafirii fiindcă în calitate de primar alături de arhitectul șef din acea perioadă al capitalei bulgare, Petar Dikov, ar fi oprit planurile de construcție a mai multor mall-uri în Sofia. În stenograma întrunirii se mai precizează că Borisov a atribuit meritul salvării naturii Bulgariei pentru generațiile viitoare lui și ecologiștilor bulgari.  

Premierul bulgar a mai spus că îndată ce procuratura va finaliza instrumentarea afacerii, acesta va fi sfârșitul tuturor vânzărilor și achizițiilor ilegale de teren desfășurate încă din 2003 pe litoralul sudic al Mării Negre. Ecologiștii vor fi martorii modului în care premierul se implică în salvarea naturii, a continuat Borisov. Altfel în opinia lui inițiatorii construcțiilor ilegale într-o zonă protejată vor aștepta până la pierderea alegerilor de către premier și partidul GERB, de guvernământ, pentru a-și relua activitățile, și nimic nu-i va mai putea opri să-și îndeplinească planurile. Borisov a declarat ecologiștilor că va iniția o comisie ad-hoc pentru anchetarea ilegalităților din afacerea construcțiilor de pe malul Mării Negre. Din comisie vor face parte un reprezentant al partidului de guvernământ din Bulgaria și o serie de reprezentanți ai partidelor de opoziție. În anchetarea faptelor se va putea implica și presa. Premierul a spus în încheiere că nu-și va scoate la mezat buna sa reputație pentru câteva hectare de pământ.  

Scandalul activităților de construcție în zona protejată de 29 de hectare aflată între Ravda și Nessebar pe coasta Mării Negre a izbucnit în ultimele zile ale anului trecut. Ecologiștii au afirmat atunci faptul că acea zonă face parte din arealul protejat prin proiectul Natura 2000 Aheloy – Ravda – Nessebar. În urma scandalului a rezultat că zona a fost vândută în afara procedurilor obișnuite de licitație pentru terenurile statului în baza unei legi aflată în vigoare până în 2010. Legea spunea că terenurile deținute de stat nu pot fi tehnic vândute fără licitație, dar procedurile de vânzare fără licitație a unui teren puteau fi încheiate dacă fuseseră declanșate anterior promulgării legii. 

După întâlnirea cu ecologiștii, Boyko Borisov a ordonat ministrului bulgar al Dezvoltării Regionale să actualizeze Codul Silvic și legea mediului, legea biodiversității și legea de înființare și funcționare a Organizației Mării Negre pentru ca ”astfel de afaceri și proiecte  de construcție să nu mai fie permise”. 

 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0