Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Guvernul bulgar va cumpara avioane de lupta la mana a treia, afirma un raport

Guvernul bulgar va cumpara avioane de lupta la mana a treia, afirma un raport

Mărime font: Decrease font Enlarge font
 Preluare aviation-photos.net Preluare aviation-photos.net

Mult anticipata achiziție de avioane de luptă a Bulgariei s-a transformat într-o dezamăgire pentru că Ministerul Apărării din Bulgaria a decis să cumpere avioane costisitoare F-16 la mâna a treia din Portugalia, afirmă un articol al cotidianului bulgar Sega. Astfel guvernul bulgar va plăti suma de 700 de milioane de leva pentru 9 F-16 Block 15 Portugaliei, deși aceasta a plătit în 1999 SUA, pentru 25 de avioane F-16 la mâna a doua, echivalentul a 268 de milioane de leva.

Forțele Aeriene Bulgare sunt suspectate că doresc achiziția unor avioane la mâna a doua pentru un preț mult prea mare mai scrie ziarul bulgar.  Potrivit lui, numerele de serie ale avioanelor F-16 la mâna a doua au fost publicate pe f-16.net. Cele 9 avioane menite Bulgariei fac parte din lotul de 25 de aparate achiziționate de Portugalia din Statele Unite în urmă cu 13 ani.

Cu puțin înaintea Anului Nou generalul bulgar de aviație Rumen Radev însărcinat cu îndrumarea grupului de lucru din cadrul Ministerului Apărării din Bulgaria destinat să propună spre achiziție avioane de luptă pentru Forțele Aeriene Bulgare a observat că lista cerințelor bulgare pentru a fi încheiată această tranzacție corespunde unor avioane noi oferite de producătorul suedez Gripen – și unor avioane la mâna a doua, Eurofighter, oferite de Italia și F-16, oferite de Portugalia. Radev a declarat cotidianului bulgar Presa că afacerea portugheză a fost cea mai bună opțiune deoarece include tot ceea ce este necesar pentru operaționalizarea avioanelor, în timp ce Italia și Gripen nu oferă decât avioanele propriu-zise, fără sistemele de armament și mentenanță conexe acestora. El a mai afirmat că deși avioanele de luptă furnizate de Portugalia au deja 30 de ani vechime, ele au în continuare suficientă sursă de zbor pentru încă 25 de ani.

Ministrul bulgar al Apărării Anyu Angelov a susținut recent oferta portugheză prin afirmația că și avioanele rusești Mig-29 care în prezent se află în dotarea Forțelor Aeriene Bulgare au fost, la rândul lor, cumpărate la mâna a doua în anii 1980. Deoarece se presupune că avioanele trebuie să fie modernizate anual sau trienal, ministrul crede că nu e importantă data fabricației unui avion ci durata sursei de care mai dispune. Potrivit lui Angelov, grupul de lucru din ministerul apărării va   purta negocieri cu diferiții potențiali furnizori ai avioanelor necesare forțelor aeriene bulgare, iar rezultatul final al acestor discuții va fi prezentat guvernului bulgar până la 1 martie 2013. Decizia finală va fi adoptată fără organizarea unei licitații. Cabinetul bulgar mai zice Angelov, are nevoie  de timp pentru a studia toate ofertele de achiziție. Atenția sa se va concentra însă cu precădere pe ofertele de achiziție de avioane la mâna a doua.

Potrivit stenogramelor întâlnirii cabinetului bulgar din 19 decembrie 2012, premierul Bulgariei Boyko Borisov a declarat că ministrul apărării bulgar a primit numai mandat pentru a negocia cu potențialii furnizori de avioane, dar nu a fost împuternicit să aloce bani sau să fixeze o dată limită până la care afacerea urmează a fi încheiată. Borisov a observat că următorul guvern, rezultat din alegerile parlamentare din Bulgaria din vara lui 2013, va adopta o decizie finală asupra ofertei ce va fi acceptată.

Presa bulgară a subliniat că în cazul în care cabinetul Borisov va adopta decizia achiziționării de avioane dar nicio achiziție nu va fi efectuată, faptul ar oglindi situația din România unde în 2010 autoritățile ministerului apărării din București au decis achiziția de avioane F-16 la mâna a doua din Statele Unite, dar absența fondurilor a împiedicat încheierea afacerii. Ulterior, la data de 12 septembrie 2012 actualul ministrul român al apărării a hotărât că România va achiziționa contra a 600 de milioane de dolari 12 avioane F-16 la mâna a doua din Portugalia tot fără licitație.

Potrivit surselor citate din ministerul apărării din Bulgaria în 2009 Forțele Aeriene Portugheze au oferit analog spre vânzare avioane F-16. Seriile lor de bord: 15125, 15126, 15127, 15139, 15129, 15130, 15137, 15131 și 15138. Ministerul bulgar apărării a cerut între 6 și 7 avioane monoloc și două avioane biloc, de antrenament.

Avioanele în chestiune se numără printre cele 25 F-16 Block 25 furnizate Portugaliei de Statele Unite în 1999 în contextul programului Peace Atlantis II. Anterior, ele au fost în dotarea Forțelor Aeriene ale Statelor Unite timp de 10 ani, între 1984 și 1995 după care au fost depozitate în Baza Aeriană Hill la sud de orașul Ogden, statul american Utah. După achiziționarea lor de portughezi ele au fost modernizate sub incidența unui program standard derulat la jumătatea duratei de viață a oricărui avion cunoscut sub acronimul MLU – Mid-Life Update.

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0