Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Ministerul bulgar de justiție: să-l judecăm pe noul procuror-șef doar după primele 100 de zile de activitate

Ministerul bulgar de justiție: să-l judecăm pe noul procuror-șef doar după primele 100 de zile de activitate

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Ministerul bulgar de justiție a apărat vehement controversata alegere a noului procuror-șef, care a fost aranjată în opinia opoziției de partidul aflat la putere, afirmă o știre a postului de televiziune național bulgar citată de agenția bulgară de știri novinite. Diana Kovacheva, ministrul bulgar de justiție a declarat în cadrul postului național de televiziune bulgar că audierile prin care a fost ales noul procuror-șef al Bulgariei au durat peste zece ore. Ele nu au dovedit nimic altceva decât că au concurat trei candidați foarte bine pregătiți, fapt din care a rezultat o ciocnire puternică de idei. Ea a negat în totalitate acuzațiile potrivit cărora concursul a fost trucat iar câștigătorul a fost cunoscut dinainte. Kovacheva e de părere că acest concurs nu a fost trucat și că niciunul din candidații care au fost în cursă pentru noul post nu a fost unul fals, și a îndemnat publicul să fie răbdător.

Cel mai important corp juridic bulgar l-a ales joi pe Sotir Tsatsarov ca noul procuror-șef în cadrul unei mișcări previzibile, presupus a fi fost orchestrată de GERB partidul de guvernământ. Fost șef al Curții Districtuale din Plovdiv, Tsatsarov a câștigat poziția de procuror-șef din prima rundă, cu 18 voturi ”pentru”, 3 ”contra” și 3 abțineri. Mandatul său va dura 7 ani. Procedura alegerii noului procuror-șef  a fost denunțată de organizațiile civice, în timp ce forum-urile internet din Bulgaria au primit-o extrem de critic, unele chiar cu furie. Oponenții de joi ai lui Tsatsarov au fost Galina Toneva, procuror-șef adjunct, și Borislav Sarafov, șeful Biroului Special de Apel al Procurorului. Printr-o mișcare scandaloasă, Diana Kovacheva a închis sesiunea consiliului juridic înainte de a fi puse la vot nominalizările Galinei Toneva și a lui Borislav Sarafov.

Ceea ce face acest caz și mai ciudat este că nominalizările celorlalți doi candidați au fost, fiecare, susținute de câte cinci membri ai consiliului. Majoritatea lor au decis în final să-i acorde votul lui Tsasarov. Potrivit ministrului de justiție câțiva dintre magistrați au abandonat proprii nominalizați deoarece și-au schimbat opinia în favoarea lui Tsatsarov în timpul audierii. Președintele Bulgariei Rosen Plevneliev a semnat grăbit vineri târziu un decret oficial prin care e aprobată controversata alegere ca procuror-șef a lui Tsatsarov. Președintele a respins chemările partidelor de opoziție din Bulgaria de blocare a numirii lui Tsatsarov.

Opoziția a arătat că alegerea organizată joi de Consiliul Judiciar Suprem bulgar nu a beneficiat de transparență. Ea ar fi fost trucată de partidul de centru-dreapta de guvernământ GERB, cu ajutorul premierului bulgar Boyko Borisov și al ministrului de interne Tsvetan Tsvetanov. Voci îngrijorate din diferite grupări politice au subliniat după anunțul inițial al nominalizării lui Sotir Tsatsarov că acesta e un apropiat al executivului, în particular ministrul de interne Tsvetan Tsvetanov. Borisov, premierul bulgar, a susținut la rândul său în mod favorabil candidatura lui Tsatsarov. Mai mult un site de investigații din Bulgaria, bivol.bg, a scris la rândul său joi că Tsatsarov a oferit informații eronate cu privire la sursele sale de venit în cursul unei audieri anterioare celei în care a fost ales.

Aceste îngrijorări au fost reamintite în timpul audierii de joi de către Kalin Kalpakchiev, membru în Consiliul Juridic Suprem din Bulgaria. Alți critici au atras atenția asupra numărului excesiv de mare de condamnări pronunțate de Tsatsarov ca judecător. Alegerea noului procuror-șef al țării e percepută în Bulgaria ca un test-cheie pentru nou-alesul Consiliu Juridic Suprem. În particular s-a precizat in partea Comisiei Europene că va monitoriza cu atenție procedura alegerii lui Tsatsarov ca parte a activității ei derulate prin intermediul așa-zisului  mecanism de cooperare și verificare. Joi, Comisia Europeană a declarat că urmărește îndeaproape afacerile judiciare și interne bulgare, și că un raport rezultat ca urmare a aplicării mecanismului de cooperare și verificare este posibil să sosească dintr-un moment într-altul în Bulgaria.

Între timp, cel mai mare grup bulgar pentru apărarea drepturilor omului a părăsit consiliul civic în semn de nemulțumire față de Consiliul Juridic Suprem pentru controversata alegere.

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0