Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Sotir Tsatsarov e noul procuror-șef al Bulgariei

Sotir Tsatsarov e noul procuror-șef al Bulgariei

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Judecătorul Sotir Tsatsarov a fost ales noul procuror-șef al Bulgariei pentru un mandat de 7 ani de către Curtea Supremă bulgară joi, anunță un comunicat al Curții preluat de agenția bulgară de știri novinite. Tsatsarov, până în prezent șeful Curții Districtuale Plovdiv, și-a câștigat poziția încă din primul tur, cu 18 voturi ”pentru” , 3 ”împotrivă” și 3 abțineri. Oponenții săi de joi au fost Galina Toneva, procuror-șef adjunct și Borislav Sarafov, șeful biroului Curții de Apel. Ceea ce face acest caz oarecum ciudat e că nominalizarea celorlalți 2 candidați a fost susținută de câte 5 din membrii Curții pentru fiecare caz în parte.

Procedura standard a început la 9.30 dimineața și a durat aproape 10 ore dat fiind că fiecare dintre cei 3 candidați a trebuit să-și prezinte și să-și apere candidatura în detaliu. După ce a fost anunțată nominalizarea lui Tsatsarov, o serie de voci îngrijorate au atras atenția asupra apropierii sale mult prea pronunțate față de executiv, în speță ministrul de interne Tsvetan Tsvetanov. Boyko Borisov, premierul bulgar, a vorbi la rândul său favorabil despre candidatura lui Tsatsarov. Mai mult, site-ul de investigații bulgar bivol.bg a afirmat joi că Tsatsarov a făcut declarații eronate cu privire la veniturile sale în timpul unei audieri anterioare. Aceste afirmații au fost reluate joi la audierea din cadrul Curții Supreme de membrul acesteia Kalin Kalpakchiev. Alte critici au atras atenția asupra numărului excesiv de mare de condamnări pronunțate de Tsatsarov ca judecător. La audiere, noul ales a jurat să lucreze obiectiv și să continue reforma graduală a justiției bulgare în timpul celor 7 ani ai mandatului său. Alegerea unui nou procuror șef al Bulgariei e considerată a fi un test-cheie în vederea confirmării nou-formatului Consiliu Juridic Suprem. 

În particular, Comisia Europeană a afirmat că va analiza îndeaproape procedura alegerii ca parte a așa-numitului mecanism de cooperare și verificare asupra corupției și crimei organizate.

Sotir Tsatsarov s-a născut în 1966, și a absolvit dreptul la Universitatea din Sofia. Din 1999 a fost șeful Curții judecătorești districtuale din Plovdiv. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0