Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Nu există negocieri secrete pentru construcția unei centrale nucleare la Belene, e poziția guvernului bulgar

Nu există negocieri secrete pentru construcția unei centrale nucleare la Belene, e poziția guvernului bulgar

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Guvernul bulgar nu are negocieri secrete cu un investitor privat pentru a construi controversata centrală nucleară de la Belene a declarat duminică ministrul bulgar al energiei Delyan Dobrev. În caz că un investitor și-ar manifesta interesul pentru proiect și nu ar fi încălcate interesele statului, atunci propunerea de investiții va fi adusă în fața Parlamentului pentru dezbatere, după cum deja s-a petrecut într-un astfel de caz, a mai precizat ministrul bulgar.

Recent, politicieni cheie din Partidul Socialist Bulgar, de opoziție, au afirmat că se poartă discuții secrete în această privință de actualul cabinet. Sergey Stanishev, fost premier bulgar și președinte al Partidului Socialiștilor Europeni, a declarat marți într-o conferință de presă că actualul cabinet Boyko Borisov poartă negocieri secrete pentru construcția centralei pe la spatele bulgarilor deși e iminent referendumul privitor la viitorul energiei nucleare în Bulgaria. Potrivit liderului socialist și fost ministrul al energiei deputatul Rumen Ovcharov, ar urma să se ajungă la o înțelegere între guvernul bulgar și investitorul strategic necunoscut.

La rândul său Stanishev a sugerat că investitorul în chestiune ar fi grupul american Global Power Consortium, care include și fondul de investiții Quantum Group. Global Power Consortium este prea puțin cunoscut în sfera energiei nucleare. La origine, centrala nucleară de la Belene urma să fie construită de compania rusă de stat Atomstroyexport, dar cabinetul bulgar a înghețat proiectul la începutul primăverii, sub motivul lipsei de eficiență economică.

Borisov a răspuns acestor afirmații prin reiterarea declarației sale anterioare în care se precizează că actualul cabinet a închis toate negocierile până la finalizarea referendumului relativ la energia nucleară. Referendumul, programat pentru 27 ianuarie 2013, va cere bulgarilor cu drept de vot să răspundă la întrebarea dacă ar dori ca în țara lor să se dezvolte energia nucleară prin construirea de noi centrale atomice.

Într-un interviu acordat de Dobrev postului bulgar de radio K2, acesta a subliniat că taxele mici, stabilitatea macroeconomică, costurile scăzute și experții în diferite domenii fac din Bulgaria un stat excelent pentru investiții. El a adăugat că actualul cabinet nu trebuie să se concentreze doar pe investițiile străine, ci și pe investiții în economia reală. Dobrev a promis că la începutul primei jumătăți a anului viitor va fi adoptat un număr suficient de mare de noi proiecte încât să se simtă o diferență sensibilă între situația din prezent din Bulgaria și cea de anul viitor.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0