Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Deturnare de 300 de milioane în cazul centralei nucleare bulgare de la Belene

Deturnare de 300 de milioane în cazul centralei nucleare bulgare de la Belene

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Un raport al Agenției Publice bulgare de Inspecții Financiare (PFIA) citat de Agenția Bulgară de Știri (BTA) indică deturnarea de la bugetul de stat bulgar a 300 de milioane leva, alocați ridicării centralei atomice de la Belen. PFIA și-a prezentat marți concluziile raportului său de investigații în fața unei comisii parlamentare ad-hoc prezente la centrala nucleară. Potrivit raportului, suma a fost alocată în 2008 de la bugetul de stat pentru crearea unui consorțiu bulgaro-german care urma să construiască noua centrală atomică. Banii au fost însă cheltuiți în alte scopuri iar consorțiul nu a fost înregistrat niciodată.

Potrivit cotidianului bulgar de mare tiraj Trud autoritățile bulgare au declanșat investigațiile spre a elucida acest caz. Comitetul parlamentar ad-hoc întrunit la sediul administrativ al centralei din Belen vor organiza o întrunire cu ușile închise săptămâna viitoare pentru a analiza documentele comerciale ale acestui caz. Astfel se dorește evaluarea exactă a sumei totale cheltuite până azi cu scopul susținerii proiectului Belen și modalitatea de alocare a banilor pe obiective de lucru. Între timp, un comitet antinuclear de inițiativă a fost înregistrat marți la Comisia Electorală Centrală.

Comitetul de inițiativă vrea să încurajeze bulgarii să voteze contra construirii centralei atomice la referendumul din 27 ianuarie. El este susținut de partidul de dreapta Democrați pentru o Bulgarie Puternică (DSB). Comitetul antinuclear de inițiativă a fost organizat pe baza unei petiții semnate de 140.000 de cetățeni bulgari.

Deputatul DSB Ivan Ivanov spune că partidul său va provoca susținătorii proiectului la dezbatere pe marginea afacerii centralei atomice în cadrul campaniei informale ce va preceda referendumul și că localizarea viitoarei centrale într-o zonă cu risc seismic ridicat și costurile ei prohibitive, ce nu pot fi suportate de Compania Națională bulgară a Electricității și de Compania Energetică din Bulgaria impun anularea punerii în practică a proiectului.

Referendumul referitor la oportunitatea construirii centralei de la Belen a fost inițiat de dorința Partidului Socialist Bulgar de opoziție de reînvierea proiectului abandonat în prezent. Partidul, ce susține proiectul de construcție, a lansat o petiție pentru declanșarea unui referendum ce a primit 700.000 de semnături. Verificarea validității semnăturilor de către Serviciul bulgar Administrativ de Înregistrare a Cetățenilor a fost oprită după însumarea a 540.000 de semnături valide, cifră din punct de vedere legal pentru a face organizarea referendumului ireversibilă. Prin petiție se punea întrebarea dacă ar trebui dezvoltată energia nucleară în Bulgaria prin construcția la Belene a unei centrale nucleare. Totuși, majoritatea parlamentară a partidului GERB de guvernământ a decis să editeze întrebarea fără vreo referire clară la proiectul de la Belene.

Partidul Democrații pentru Bulgaria, care și-a manifestat împotrivirea la construcția centralei în nenumărate rânduri, afirmă că Partidul Socialist Bulgar e adeptul proiectului deoarece e implicat în schema de corupție care a permis deturnarea celor 300 de milioane de leva.  

Subscribe to comments feed Comentarii (1 publicat):

Saddam pe 15/04/2013 01:13:19
avatar
This is now a favorite dish with me and ALL my girerfilnds. (One of whom had it with toast for breakfast.) I just made a batch for my family, and we ate it all within 15 minutes. From now on, I'm making a double batch. I cannot brag on this enough!
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 1 | aratând: 1 - 1

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0