Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Președintele bulgar Plevneliev este în fruntea listei celor mai apreciați politicieni

Președintele bulgar Plevneliev este în fruntea listei celor mai apreciați politicieni

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Președintele Bulgariei Rosen Plevneliev e în fruntea listei celor mai apreciați politicieni bulgari, afirmă un sondaj realizat de Centrul Bulgar de Opinie. În cadrul acestei liste, șeful statului bulgar are un coeficient de încredere de 52%, urmat de ministrul dezvoltării regionale Liliyana Pavlova (50%) și premierul Boyko Borissov (43%). Urmează apoi miniștrii agriculturii și internelor Miroslav Naydenov și Tsvetan Tsvetanov cu 42% fiecare alături de ministrul culturii Vezdhi Rashidov cu 34%, ministrul de externe Nickolay Mladenov cu 33% și ministrul educației Sergey Ignatov cu același procent de încredere ca și titularul externelor. Pe penultimul loc se află situat ministrul sportului, Svilen Naykov cu 31%. Sondajul a fost realizat în perioada 1 – 7 noiembrie, pe un eșantion reprezentativ de 1000 de persoane, mai afirmă sondajul Centrului Bulgar de Opinie. 

Deși în afara listei de politicieni bulgari, comisarul european Kristalina Georgieva este, conform rezultatelor aceluiași sondaj, una dintre cele mai apreciate personalități originare din Bulgaria. Ea este urmată de primarul Sofiei, capitala bulgară, Yordanka Fandakova cu un capital de încredere apreciat la 57%. Din septembrie, ministrul transporturilor Ivaylo Moskovski înregistrează la nivel de imagine o creștere de 7% astfel încât e cotat în prezent cu un procent de încredere de 25%. Dar în schimb miniștrii economiei și sănătății Delyan Dobrev și Desislava Atanasova dețin o imagine publică mai complexă, în care se îmbină aprobarea cu dezaprobarea pentru activitatea lor politică. Miniștrii muncii și finanțelor, Totyu Mladenov și Simeon Djankov au întrunit cele mai numeroase critici printre repondenții la sondaj.

Fostul președinte Georgi Purvanov întrunește un coeficient de încredere de 41%, o creștere cu 7% comparativ cu luna septembrie. Următoarea pe listă e vicepreședintele bulgar Margarita Popova, urmată de miniștrii Vezdhi Rashidov, Nickolay Mladenov și Sergey Ignatov. Meglena Kuneva, în trecut comisar european iar în prezent președintele Partidului Cetățenilor Europeni din Bulgaria, a înregistrat o creștere de 2% a capitalului ei de încredere din septembrie dar faptul nu e suficient în a o plasa printre primii zece politicieni bulgari. Kuneva este susținută de circa 43% dintre votanții de stânga, dar în schimb i-a scăzut credibilitatea printre susținătorii partidului GERB.

De la începutul verii, aprobarea pentru performanțele Parlamentului și Guvernului tinde să scadă, notează sociologii bulgari. La începutul lui noiembrie, oamenii nemulțumiți de activitatea aleșilor bulgari au reprezentat 68% din populația Bulgariei, în timp ce oamenii mulțumiți au reprezentat o proporție de numai 17 %, în scădere cu un procent de 5% față de trecut. Realizările Guvernului au fost apreciate de 29% dintre bulgari în noiembrie, cu 2% mai puțin ca în luna precedentă. Bătrânii și săracii sunt cei mai mari critici ai executivului. Aprecierile pentru realizările Cabinetului sunt tot mai mult politizate. Realizările premierului Borissov s-au depreciat la nivel de imagine cu 3%, astfel încât în prezent sunt aprobate de numai 43% dintre cetățenii bulgari. Cel mai ridicat capital de încredere al premierului bulgar aparține susținătorilor partidului GERB: 91%.

Autorii sondajului au mai aflat că încrederea în poliția bulgară a crescut la 42%. Susținerea pentru armată este de 42%, iar pentru performanțele curții de justiție a crescut cu 2%. Biserica Ortodoxă Bulgară rămâne cea mai apreciată instituție, cu un procent de încredere de 48% în ciuda decesului patriarhului Maxim. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0