Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Politic | Actualitate Justitie

Actualitate Justitie

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Într-un interviu acordat publicației ”Troud” judecătorul Curții Constituționale bulgare Roumen Nenkov a spus că există o criză constituțională în interiorul acestei instituții. Această criză se datorează suspendării procedurii formării unui nou complet al Curții datorită neputinței unui membru, ales de Parlament, să-și ocupe locul destinat. Membrul în cauză e judecătoarea Venera Markovska, a cărei ceremonie de depunere a jurământului ca membru al Curții Constituționale desfășurată joi a eșuat prin plecarea președintelui țării Rosen Plevneliev exact înainte ca jurământul ei să fie validat. Potrivit lui Nenkov, această situație critică le-ar putea provoca judecătorilor Curții Constituționale probleme de conștiință de a mai gândi ca apărători ai regimului constituțional, și nu ai oamenilor care i-au ales sau i-au învestit. Pentru Nenkov, Parlamentul dispune de suficient timp pentru a stabili adevărul asupra unuia sau altuia dintre candidați, dacă întrunesc toate condițiile din punct de vedere etic și profesional pentru a fi aleși. Situația care a intervenit joi nu este buna pentru imaginea țării. Ceea ce s-a petrecut de fapt, continuă judecătorul, este un mod extrem ales de președinte pentru a depăși criza.

Publicația ”24 Chassa” vehiculează diferite opinii asupra acestei afaceri sub titlul ”Cazul Markovska”. Analistul politic Dimiter Avramov spune că există definitiv o criză în interiorul unei instituții importante cum e Curtea Constituțională și președintele Plevneliev a acționat pentru a preveni o viitoare escaladare a acesteia. Daniel Smilov de la Centrul pentru Strategii Liberale îi împărtășește pe deplin opinia. El afirmă, analog, faptul că șeful statului a pus capăt unei agonii produsă de majoritatea din Adunarea Națională. Pe de altă parte sociologul Andrei Raichev e de părere că pentru Markovska ar fi cel mai indicat să renunțe.

Scandalul referitor la afacerea Markovska s-a declanșat concomitent cu scandalul din Biserica Ortodoxă Bulgară referitor la succesorul defunctului patriah Maxim, afirmă ziarul ”24 Chassa”. Relativ la cele două scandaluri fostul președinte bulgar Peter Stoyanov afirmă că, deși foarte puțini înțeleg asta, ele au aceleași origini, și anume demoralizarea produsă de regimul comunist, ale cărei efecte se resimt până în prezent.  

Într-un interviu acordat ”24 Chassa” de secretarul general al Interpol Ronald Noble e menționată căutarea la nivel internațional a 1.135 de infractori bulgari. Șeful Interpo a spus că numărul celor căutați n-a sporit, și că la rândul ei Bulgaria s-a implicat în urmărirea și arestarea infractorilor străini de pe teritoriul ei.

Jurnalista TV bulgară Elena Yoncheva a relatat pentru ”Standard News” despre șederea ei în Siria. Ea a spus că a văzut multe clădiri bombardate unde existau camere libere. Ea și echipa ei au fost sfătuiți să stea unde vor afla liber. Ei, potrivit relatării, au dormit îmbrăcați, pe podea. Au mâncat mere pentru a nu risca să se îmbolnăvească. Jurnalista a constatat că a fost drastic redus comerțul, astfel că în fața brutăriilor erau oamenii aliniați la coadă vreme de peste 2 – 3 ore. Cele mai multe produse erau turcești, iar fabricile erau închise, a mai povestit Yoncheva. 

Nikola Kazakov, șeful Agenției bulgare de Stat pentru Refugiați, a declarat ziarului ”24 Chassa” că s-au luat toate măsurile pentru primirea eventuală a unui val de refugiați din Siria. Astfel, într-o cazarmă aflată la sud de orașul Hamanli au fost asigurate condițiile pentru crearea unei tabere de corturi pentru 1.000 de persoane. Guvernul bulgar a alocat deja 200.000 de leva pentru pregătirea terenului în vederea amenajării acestei tabere, a mai spus Kazakov.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0