Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Externe | Urmatorul val ?

Urmatorul val ?

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Welcome to Germany! Welcome to Germany!

Sursă: versiunea tipărită a publicaţiei The Economist

Ţările bogate din Uniunea Europeană se agită deoarece văd români şi bulgari răspândiţi peste tot.

Ministrul de Externe bulgar şi ambasadorul român de la Londra nu sunt deloc amuzaţi de ostilitatea britanicilor faţă de emigraţia din ţările lor. Marea Britanie nu este ţara ideală în care bulgarii vor să meargă să lucreze, mârâie Nikolay Mladenov. El spune că economia ţării sale este mult mai legată de economia Germaniei. În opinia delegatului român, compatrioţii săi tind să migreze în Spania, Franţa şi Italia mai curând decât în Marea Britanie, datorită asemănărilor lingvistice dintre aceste state şi România. Mai mult, britanicii ar trebui să fie recunoscători muncitorilor români din construcţii, fără de care Satul Olimpic de la Londra nu ar fi existat anul trecut.

Niciuna dintre ţările Uniunii Europene nu este la fel de îngrijorată ca Marea Britanie în privinţa imigraţiei necontrolate despre care unii cred că se va dezlănţui anul viitor, când toatele cele 25 de state membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să-şi deschidă pieţele de muncă doar pentru a le vedea sufocate de românii şi bulgarii care s-au alăturat Uniunii în 2007. Această viziune este determinată de starea de euroscepticism general din Marea Britanie, de experienţa creşterii imigraţiei din Polonia şi din alte state est-europene în 2004 – şi de perspectiva statului britanic asupra imigraţiei ca fenomen.

Marea Britanie nu este singura ţară din Uniunea Europeană cu asemenea preocupări. Oraşele germane sunt în alertă maximă datorită numărului ridicat de imigranţi români şi bulgari. „Echilibrul social şi pacea socială sunt extrem de puse în pericol”, spune un document recent al Asociaţiei Germane a Oraşelor citat de săptămânalul german Der Spiegel. Ele sunt îngrijorate mai ales de aşa-numita migraţiune a sărăciei şi de influxul de rromi fiindcă „ei obişnuiesc să trăiască în condiţii mizerabile în case în curs de demolare”, se mai spune în document.

În Olanda PVV, un partid antiimigraţionist, a deschis anul trecut o pagină web unde cetăţenii olandezi îşi pot exprima plângerile în legătură cu imigranţii din Europa centrală şi de est. Site-ul cuprinde întrebări ca: „Aveţi probleme cu oamenii din Europa centrală şi de est ?” şi „V-aţi pierdut locul de muncă în favoarea unui polonez, unui bulgar, unui român sau altui est european ? Am dori să ştim”. Site-ul a fost un eşec, dar a oferit PVV publicitatea de care avea nevoie. A primit circa 40.000 de plângeri despre faptul că est europenii se îmbată în public, sunt zgomotoşi şi dorm în parcări (ca şi un număr relativ mic de plângeri legate de manifestări de comportament criminal) dar şi 135.000 de alte plângeri în legătură cu xenofobia PVV. Chiar şi aşa, îngrijorarea tot mai mare faţă de coeziunea socială, competiţia pentru locuri de muncă, scăderea salariilor şi a numărului de posturi este împărtăşită de un mare număr de lucrători olandezi şi de partidele de toate orientările. 

Politicienii români şi bulgari fac tot ceea ce pot să împrăştie măcar o parte din aceste temeri. Ei explică faptul că în 2004 Marea Britanie a fost singura ţară din Uniunea Europeană care şi-a deschis piaţa muncii fără restricţii pentru polonezi şi alţi est europeni – astfel încât economia sa a explodat. Astăzi, Marea Britanie este una dintre cele 25 de state ale Uniunii Europene (de altfel unul dintre cele mai bogate) iar economia sa are probleme serioase. Cei care nu vor să lucreze, ci numai să profite de avantajele sistemelor de asigurări sociale din Marea Britanie sau Germania, sunt deja acolo, deoarece ei niciodată nu au fost deranjaţi de restricţiile de pe piaţa muncii.

Emigraţia bulgară a a atins apogeul de multă vreme, spune Ivanka Ivanova din cadrul Institutului pentru o Societate Deschisă. În opinia sa nu există „elemente de presiune” care ar putea încuraja migraţia în următorii câţiva ani. Potrivit datelor institutului, majoritatea bulgarilor migrează în Spania, unde nu se confruntă cu restricţii de muncă, şi în Germania, deşi piaţa muncii de acolo este parţial închisă pentru ei. Politicienii admit că crima este un alt motiv de îngrijorare, susţinut de poveştile populare din presa vest europeană despre sindicatele criminale româneşti şi bulgăreşti care au inundat oraşele cu hoţi de buzunare, prostituate şi cerştetori. Totuşi încă nu există dovezi că rata criminalităţii printre români şi bulgari este mai ridicată decât în cazul altor grupuri de imigranţi. Unii chiar sugerează că rata criminalităţii este chiar mai scăzută la nivelul celor care lucrează ilegal în oricare dintre ţările bogate ale Uniunii Europene, deoarece nu doresc să atragă atenţia asupra lor.  

Câţiva români şi bulgari fac bancuri în legătură cu faptul că nu sunt bineveniţi. Gândul, un ziar românesc, a lansat o campanie cu titlul: „Poate că nu ne place Marea Britanie, dar cu siguranţă veţi iubi România”. Postări pe site-ul ziarului spun: „Jumătate din femeile noastre arată precum Kate; cealaltă jumătate arată ca sora ei” şi „Noi vorbim mai bine engleză decât oricine altcineva din Franţa”. Boyan Yurukov, un cunoscut blogger bulgar, a creat un afiş de un roşu strălucitor cu o coroană şi următoarea inscripţie redată cu litere albe: „Păstraţi liniştea şi mutaţi-vă în Bulgaria”.  

Subscribe to comments feed Comentarii (4 publicat):

Tevin pe 18/01/2015 17:36:48
avatar
You're the greetast! JMHO
Thumbs Up Thumbs Down
0
Patricia pe 20/01/2015 06:47:27
avatar
The paragon of <a href="http://sdcgikuz.com">unnerstadding</a> these issues is right here!
Thumbs Up Thumbs Down
0
Omar pe 21/01/2015 13:07:41
avatar
So that's the case? Quite a retlvaeion that is. http://qrxwvwmv.com iahghxhnru [link=http://roxumelp.com]roxumelp[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
Cocina pe 22/01/2015 13:42:05
avatar
There's a terrific amount of <a href="http://wzkzzhixsd.com">knwoledge</a> in this article!
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 4 | aratând: 1 - 4

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0