Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Externe | Congresul american ii cere lui Obama sa ajute Bulgaria in probarea atentatului terorist de la Burgas

Congresul american ii cere lui Obama sa ajute Bulgaria in probarea atentatului terorist de la Burgas

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Preluare BGNES Preluare BGNES

Congresul american a adoptat recent o serie de rezoluții referitoare la mișcarea șiită libaneză Hezbollah și atacul cu bombă de pe aeroportul Sarafovo din vara trecută. Rezoluțiile îndeamnă Europa și Uniunea Europeană să sancționeze partidul Hezbollah  pentru terorism și sprijin acordat lui Bassar al Ashad în războiul său împotriva poporului sirian, se afirmă într-un comunicat al Agenției bulgare de știri Focus News dat publicității sâmbătă.

Rezoluțiile mai cer ca președintele Statelor Unite Barack Obama să asigure întreg sprijinul necesar guvernului bulgar la nivel diplomatic, informativ și polițienesc pentru investigarea actului terorist de la 18 iulie din orașul bulgar Burgas. În textul rezoluțiilor se mai spune că, potrivit lui John Brennan, Consilier adjunct pentru securitate și contraterorism al șefului statului american, atacul terorist din Burgas este opera Hezbollah.

Documentele Congresului motivează sprijinul acordat Bulgariei în calitatea ei de membru NATO și mai îndeamnă Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană să lucreze împreună cu Bulgaria pentru protejarea teritoriului și cetățenilor ei de orice amenințare teroristă. Rezoluțiile au fost aprobate de Camera Reprezentanților din Congres la data de 1 ianuarie 2013. Ele au fost redactate și depuse de congresmanul republican Mike Kelly.

La mijlocul lui decembrie, rezoluția asupra Hezbollah a fost prezentată de senatorii Bob Casey, Joseph Lieberman și James Risch și a fost aprobată de Senat. Astfel de rezoluții nu angajează din punct de vedere juridic.

Cinci turiști israelieni și un șofer bulgar de autobuz au fost uciși în atacul terorist de la 18 iulie din orașul Burgas de pe malul Mării Negre. 32 de turiști israelieni au fost răniți. Serviciile de informații ale Israelului și Statelor Unite alături de oficialități ale celor două state au acuzat Hezbollah de comiterea atacului. Totuși oficialitățile bulgare, inclusiv președintele, premierul și ministrul afacerilor externe s-au ferit să acuze direct Hezbollah. În opinia lor, totul depinde de rezultatele investigației în derulare referitoare la atac.

Recent, diplomați europeni ar fi declarat că rezultatele investigației bulgare asupra atacului din luna iulie asupra unui autobuz turistic israelian, care ar conduce la o posibilă implicare a Hezbollah, vor fi ”esențiale” pentru procesul Uniunii Europene de înscriere a organizației din Liban pe lista entităților teroriste. Statele Unite au inclus Hezbollah pe lista entităților teroriste încă din 1995.

În contextul vizitei recente a premierului bulgar Boyko Borisov la Washington DC unde la 3 decembrie s-a întâlnit cu președintele american Barack Obama, noul ambasador al SUA la Sofia, Marcie Reis, a subliniat că Obama se aștepta să audă de la premier ultimele date cu privire la rezultatele investigației asupra atacului terorist de la Burgas. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0