Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Externe | De ce este Marea Britanie partinitoare fata de studentii romani si bulgari

De ce este Marea Britanie partinitoare fata de studentii romani si bulgari

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Preluare thirdyearabroadcom Preluare thirdyearabroadcom

Adaptare după Mădălina Ciobanu

Deși originari din state membre ale Uniunii Europene, studenții români și bulgari sunt în mod colectiv discriminați de legislația britanică. Mădălina Ciobanu studentă din România înmatriculată la Universitatea de Vest, Marea Britanie (UWE – Bristol) nu este mulțumită de acest sistem. Astfel, potrivit Mădălinei studenții români și bulgari care urmează studii universitare în Marea Britanie trebuie să facă față unei alegeri dure: țara-gazdă și-a extins restricțiile de muncă până în ianuarie 2014.

Yuliya Kosharevska din Bulgaria, studentă în primul an la Bristor este pasionată de studii dar în același timp e foarte îngrijorată. Faptul nu se datorează volumului de muncă prestat ci faptului că se simte prinsă fără scăpare în rețeaua birocrației care o împiedică să-și afle un loc de muncă.

România și Bulgaria sunt state membre ale Uniunii Europene din 2007. Articolul 39 din Tratatul Comisiei Europene afirmă că toți cetățenii Uniunii pot beneficia de un serviciu în cadrul unei țări membre fără a avea nevoie de un permis de muncă. Cu toate acestea toate țările membre ale Uniunii Europene sunt legal îndreptățite să extindă restricțiile de muncă asupra Bulgariei și României dacă sunt de părere că acest fapt e necesar în plan economic și mai ales pentru că ele sunt departe față de Marea Britanie (Anglia mai exact; Irlanda a renunțat la aceste restricții anul trecut). Românii și bulgarii sunt obligați să facă față unor asemenea restricții de muncă extinse la nivelul mai multor state din Uniunea Europeană.  

Potrivit Consiliului Marii Britanii pentru problemele Studenților Internaționali (UKCISA) România și Bulgaria sunt printre primele 10 țări membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește numărul studenților trimiși la studii în Marea Britanie. Cu 4.625 și respectiv 4.615 de studenți trimiși în Marea Britanie în anul academic 2010 – 2011, aceste cifre se așteaptă să crească anual. Dar situația este alarmantă din perspectiva posibilității ca acești studenți să-și găsească un loc de muncă pentru a-și finanța studiile, care durează minim 4 ani. Potrivit site-ului Romania-Insider.com în februarie 2012 venitul minim net obținut în România era de circa 340 de euro (275 de lire sterline) și 360 de euro (292 de lire) pentru cazul Bulgariei în aceeași lună. Din acest motiv este absolut necesar pentru studenți să fie în măsură să-și afle un loc de muncă în cel mult 3 luni de la sosirea lor în Marea Britanie, deoarece pentru acoperirea cheltuielilor conexe șederii lor acolo au nevoie de un buget ce atinge în medie plafonul de 400 de lire sterline lunar. Din nefericire, mulți sunt nevoiți să își abandoneze visul de a studia în Marea Britanie și să se întoarcă acasă.

Certificatul de înregistrare sau ”Cartea Galbenă” reprezintă permisul de muncă în Marea Britanie fără de care studenții nu pot obține locuri de muncă și de cazare. Ei sunt obligați să aplice pentru a-l primi prin completarea unui formular de 15 pagini din care să rezulte identitatea și adresa lor, dovezile deținerii unui cont bancar și a unei burse, și o declarație din care să rezulte că nu vor fi o problemă pentru statul britanic, la care se adaugă recent introdusa măsură a impunerii posesiei unei asigurări de sănătate. Autoritatea guvernului britanic însărcinată cu eliberarea permisului e Agenția Vamală a Marii Britanii (UKBA Home Office). Aceasta, potrivit site-ului propriu, decide în 99% din cazurile de cereri de eliberare expediate prin poștă în maxim șase luni de la data confirmării primirii.

Aceasta era într-adevăr situația acum trei ani, în contextul în care numărul aplicanților e în continuă creștere în fiecare an, astfel încât studenții sunt obligați să petreacă un număr de luni pe teritoriul britanic fără Cartea Galbenă. Perioada așteptării s-a extins și până la nouă luni în multe dintre cazuri, altfel ea poate să varieze. Astfel, procesul obținerii unui permis de muncă valid în Marea Britanie de către studenții străini a devenit o loterie unde câștigă doar cei suficient de norocoși sau insistenți încât să obțină o programare personală la un birou al UKBA, astfel că permisul de muncă le este eliberat în aceeași zi.

Yuliya, studentă la Jurnalism la UWE spune: ”Este nedrept că noi nu putem avea aceleași  drepturi ca restul Europei. Evident, noi nu putem intra în competiție cu studenții europeni din vest, care primesc sume imense de bani de la părinții lor și chiar din partea guvernelor lor. Noi nu cerem Angliei să-și reverse banii asupra noastră, noi nu dorim decât să avem dreptul să lucrăm aici fiindcă dorim să ne educăm”. UKBA a refuzat să comenteze acest subiect.

Guvernul britanic dispune clar de dreptul de a impune reguli și regulamente cu scopul de a-i proteja pe cetățenii britanici împotriva valurilor extinse de imigranți din țările Europei de Est. Totuși studenții români și bulgari sunt apreciați în universitățile de vârf din Marea Britanie ca Oxford și Cambridge. De aceea mulți spun că ei ar trebui să beneficieze total de pe urma statutului lor de națiuni europene. 

Subscribe to comments feed Comentarii (3 publicat):

Mohamed pe 27/03/2014 00:38:25
avatar
Ana Moldovanu:Conform legislaţiei een viogare, salariul Dvs se stabileşte een dependenţă de rezultatele individuale.Drept limită minimă şi garanţie a statului serveşte cuantumul minim garantat al salariului een sectorul real, care eencepeend cu 1 mai curent este stabilit een mărime de 1300 lei, calculat pentru un program complet de lucru de 169 ore een medie pe lună (Hotăreerea Guvernului nr. 260 din 25.04.2012).
Thumbs Up Thumbs Down
0
Ginevra pe 27/03/2014 07:17:44
avatar
Heather of BluKatDesign on Etsy. Her pieces are <a href="http://fiuvvceya.com">unquie</a> and upcycled and I wore her earrings in a past blog post. I was especially excited to use her hair sticks! I had never used hair sticks before these and I
Thumbs Up Thumbs Down
0
Mohd pe 28/03/2014 04:27:59
avatar
[ ] did a few posts about my current hacarrie routine as well as my favorite diy apple cider vinegar hair wash awhile back and I haven't talked much about my hacarrie routine since then as I hadn't [ ] http://lldkqd.com xzoxowxx [link=http://lwmbpz.com]lwmbpz[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 3 | aratând: 1 - 3

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0