Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Externe | Turcia nu va construi o centrală la granița cu Bulgaria, afirmă ministrul economiei bulgar

Turcia nu va construi o centrală la granița cu Bulgaria, afirmă ministrul economiei bulgar

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Turcia nu are planuri definitive de construcție a unei centrale nucleare sau a unei termocentrale la granița cu Bulgaria, a spus vineri în parlament ministrul bulgar al economiei Delyan Dobrev, citat de agenția bulgară de știri novinite. Ca răspuns la întrebarea predecesorului său deputatul socialist Petar Dimitrov, în legătură cu zvonurile potrivit cărora Turcia plănuiește construcția unei centrale nucleare sau a unei termocentrale în orașul de pe malul Mării Negre Igneada, la granița bulgară în apropiere de satul Rezovo, Dobrev a spus că ministerul său n-a văzut niciun document referitor la un studiu de impact asupra mediului legat de un astfel de proiect.

Ministrul economiei a semnalat recentele încercări ale unora dintre membrii cabinetului bulgar de sondare a intențiilor guvernului turc referitoare la planurile sale potențiale de construcție în orașul Igneada a unei centrale, ca și faptul că o serie de oficiali turci au respins aceste tentative. Dobrev a mai precizat că a repetat această întrebare de câteva ori, și a primit răspunsuri că nu există deloc intenții definitive ale Turciei de construcție a indiferent cărui tip de centrală. Dar chiar și dacă ar fi afirmate astfel de intenții, ele trebuie să se conformeze celor mai stricte cerințe europene, cu tot respectul necesar pentru mediu, a mai spus Dobrev.

În continuare el observat că în cursul unei recente întâlniri între primarii localităților de pe ambele părți ale graniței bulgaro-turcești organizate la Burgas, în Bulgaria, au apărut informații că Turcia nu plănuiește să construiască o termocentrală alături de satul bulgar de graniță Rezovo deoarece e împotriva unei astfel de măsuri ministrul turc al mediului.

La rândul său ministrul bulgar al mediului Nona Karadzhova zis că a trimis o interpelare formală prin ministerul de externe al Bulgariei guvernului turc în legătură cu această problemă dar până în prezent nu a primit încă vreun răspuns.

Un deputat socialist bulgar, Penko Atanasov a replicat că întâlnirea primarilor din Burgas a fost în fapt realizată la inițiativa Partidului Socialist Bulgar de opoziție, și a zis că partidul se teme că, în cursul unei vizite la Ankara, premierul bulgar Boyko Borisov ar fi consimțit de fapt la construcția unei centrale turcești la granița cu Bulgaria. Atanasov a mai afirmat că e foarte probabil ca turcii să construiască atât o centrală nucleară cât și o termocentrală, ceea ce înseamnă că Bulgaria va fi în situația de a-și pierde muntele Strandzha ca atracție turistică deoarece el va dispare. Partidul de opoziție e îngrijorat pentru că, în opinia lui, actualul guvern bulgar nu are o politică de înalt nivel potrivită situației actuale, și ca urmare nu poate fi mulțumit de răspunsul oferit de Dobrev.

În replică Dobrev a acuzat socialiștii de folosirea zvonurilor privitoare la construcția unei centrale nucleare ori a unei termocentrale de către Turcia la granița cu Bulgaria ca material propagandistic pentru pregătirea campaniei preelectorale pentru alegerile din 2013 din Bulgaria. El l-a acuzat pe Atanasov de panicarea populației, și a afirmat că a fost prezent la întâlnirile premierului Borisov de la Ankara, unde s-ar fi discutat deloc problema construcției unei potențiale centrale la granița cu Bulgaria. Dobrev a fost de părere că este greșit să se creeze panică prin afirmația că edificarea unei termocentrale ar putea ruina turismul bulgar. Atanasov, a continuat Delyan Dobrev, ar trebui să știe că la Varna este o termocentrală mai mare decât cea plănuită de turci la Igneada. Personal, Dobrev nu vede cum poate termocentrala de la Varna să ruineze turismul bulgar. O termocentrală construită potrivit informațiilor provenite din Turcia existene în prezent nu va exista, și-a încheiat  prezentarea ministrul economiei bulgar. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0