Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Externe | Bulgaria, Grecia și România sprijină viziunea Uniunii Europene pentru Balcanii de vest

Bulgaria, Grecia și România sprijină viziunea Uniunii Europene pentru Balcanii de vest

Mărime font: Decrease font Enlarge font

În cursul unei întâlniri desfășurate luni la Sofia miniștrii de externe ai Bulgariei, Greciei și României și-au luat angajamentul să sprijine integrarea europeană a statelor din Balcanii de vest și au promis că se vor face pași decisivi pentru ca membrii Uniunii Europene din Europa de sud-est să vorbească într-un singur glas în cadrul Uniunii, se afirmă într-un comunicat al Agenției Novinite dat publicității cu ocazia întrunirii. Întâlnirea ministrului de externe bulgar Nikolay Mladenov cu miniștrii de externe grec Dimitris Avramopoulos și român Titus Corlățean a fost ce-a de-a opta dintr-un șir astfel de întruniri trilaterale.

Pe agenda întrunirii de luni au fost procesul extinderii Uniunii Europene în Balcani, neînțelegerile politice existente între Bulgaria și Macedonia în cadrul acestuia și problema siriană. Mladenov a spus că procesul extinderii Uniunii Europene e la fel de important pentru cele trei state balcanice, drept urmare el va beneficia de întreaga sa susținere. La rândul lor miniștrii de externe român și grec Titus Corlățean și Dimitris Avramopoulos au reafirmat sprijinul țărilor lor pentru extinderea Uniunii Europene în Balcani și au subliniat importanța întrunirii de la Sofia pentru îndeplinirea de către cele trei state a tuturor criteriilor comune de pe agenda extinderii, cultivarea relației de bună vecinătate și respectul pentru drepturile minorităților, securitatea și cooperarea regională. Cei trei miniștri au discutat despre posibilitățile realizării unui mecanism comun de pregătire și schimb de diplomați alături de coordonarea comună a obiectivelor comune fixate pe agenda UE. 

Relațiile bulgaro-macedonene, pe agenda întrunirii trilaterale

Referitor la relațiile dintre Bulgaria și Macedonia ministrul de externe bulgar Mladenov a spus că nu există diferende între cele două state, ci doar probleme determinate de retorica naționalistă pe care o afișează unii politicieni macedoneni, astfel că nu se poate opune intrării Macedoniei printre statele Uniunii Europene. Dorința ministrului de externe bulgar e ca principiile de bună vecinătate fixate în cursul întâlnirii dintre miniștrii de externe bulgar și macedonean din 1999 să fie valabile și pe mai departe, a declarat Mladenov omologilor săi din Grecia și România. El a mai spus celor doi miniștri că în cadrul unui dialog normal, dacă acesta e dorit de Skopje, cele două părți ar fi în măsură să-și afle afinități la nivel politic motivate de contactele zilnice strânse dintre macedoneni și bulgari în planul comerțului, turismului sau rădăcinilor familiale. El a adăugat ca în perspectiva unei viitoare extinderi a Uniunii Europene în Balcani cei trei miniștri sunt îngrijorați de eventuala remanență a unei retorici populiste, xenofobe și naționaliste care, combinate cu dificultățile create de criza economică actuală ar putea crea probleme în aplicarea reformelor necesare integrării. 

Prezent la întrunirea celor trei miniștri de externe președintele bulgar Rosen Plevneliev a spus că, prin accederea Croației în Uniunea Europeană, statele membre din Balcani vor trebui să împartă răspunderea pentru menținerea avantajelor regiunii pentru atragerea mai multor investiții pentru a se dezvolta țările în cauză și pentru procesul de extindere a Uniunii Europene. Părțile au convenit că Bulgaria, România și Grecia trebuie să-și întărească potențialul de creștere în contextul crizei.

La întâlnirea cu șeful statului bulgar șefii diplomațiilor bulgară și română au manifestat deplina și marea apreciere a țărilor lor pentru poziția constructivă a Greciei de sprijinire a a accederii într-un viitor cât mai apropiat a Bulgariei și României în spațiul Schengen.

Declarație comună

Într-o declarație comună adoptată în cursul întrunirii, cei trei miniștri de externe au afirmat că, în ciuda severei crize financiare și a crizei economice din Uniunea Europeană, integrarea europeană rămâne cea mai mare realizare a națiunilor europene și că numai solidaritatea europeană poate să furnizeze cel mai bun răspuns la criză. Ei au subliniat că procesul viitoarei integrări în uniunea economică monetară trebuie să fie deschis și transparent și caracterizat printr-un respect manifest pentru integritatea pieței unice și pentru interesele statelor adepte sau nu ale monedei unice aflate în cadrul uniunii europene. Cei trei miniștri și-au manifestat analog sprijinul pentru completarea pieței unice, inclusiv libera circulației a forței de muncă în cadrul Uniunii Europene și pentru noul plan multianual de finanțare a statelor UE din perioada 2014 – 2020 în forma propusă de Comisia Europeană.

Cele trei părți s-au angajat să-ți coordoneze eforturile pentru diversificarea surselor de energie și aprovizionare și pentru dezvoltarea rețelelor moderne de infrastructură din energie, transporturi și telecomunicații. Și-au mai manifestat analog dorința ca în viitor Consiliul Justiției și al Afacerilor Europene să adopte o decizie favorabilă intrării Bulgariei și României în spațiul Schengen potrivit cu angajamentele adoptate la cele mai înalte niveluri ale Consiliului Europei și au căzut de acord să se întâlnească în mod regulat și să discute toate chestiunile de interes comun care să contribuie la realizarea perspectivelor europene și euro-atlantice ale regiunii Balcanilor.

Miniștrii de externe ai Bulgariei, Greciei și României au promis analog întregul lor sprijin pentru realizarea tuturor dorințelor statelor din zona balcanică relative la progresul continuu, consistent și ireversibil în economie și în direcția înfăptuirii reformelor politice și pentru îndeplinirea tuturor condițiilor necesare atingerii unui asemenea deziderat. Ei și-au manifestat sprijinul de asemeni și pentru avansul țărilor partenere ca Republica Moldova în avansarea cu succes a negocierii pentru semnarea acordului de liberă asociere și comerț liber ca și pentru procesul de liberalizare, de cum vor fi îndeplinite toate condițiile necesare.

Declarația comună a miniștrilor de externe mai exprimă deplinul și puternicul lor sprijin pentru că există în prezent viza comună europeană de liberă circulație pentru țările din Balcanii de vest, mai ales că majoritatea celor care călătoresc în spațiul Schengen sunt călători de bună credință, și s-au cerut măsuri contra celor care ar abuza de acest statut. 

În lumina evenimentelor din Estul Mijlociu și a seriozității situației din Siria, miniștrii de externe au încurajat eforturile Uniunii Europene de a încuraja solidaritatea și sprijinul eforturilor Greciei de a lupta contra imigrației ilegale în contextul creșterii presiunii cererilor de azil la granițele UE.

Ei și-au mai exprimat sprijinul pentru reprezentantul special al Națiunilor Unite și al Ligii Statelor Arabe Lakhdar Brahimi, și au încurajat opoziția siriană să se unească în jurul unei clare platfome politice pentru a putea conduce Siria către un proces de tranziție către un stat democratic, secular și pluralist, menit să garanteze drepturile tuturor cetățenilor săi indiferent de orientarea lor etnică, religioasă sau de altă natură. Ei au mai căzut de acord să promoveze o cooperare strânsă între cele trei state în direcția asigurării celor mai înalte standarde relative la asigurarea securității granițelor externe ale Uniunii Europene în regiune.
 

Subscribe to comments feed Comentarii (3 publicat):

Firzacrseven pe 27/03/2014 04:39:17
avatar
ne place sau nu, batalia de la Kursk a fost dcesiiva pentru soarta lui Hitler; Batalia de la Kursk reprezinta unul din punctele -cheie ale istoriei omenirii;ne place sau nu, fara rusi, americanii si englezii erau ingenuncheati de Hitler fara nicio problema; Hotararea lui Hitler de a ataca URSS-ul a fost marea sa greseala, nestiind ca rusii detin zeci de mii de tancuri, ele fiind copia la indigo a celor naziste, ba un pic mai dezvoltate chiar, incat la 30 de grade erau functionale, fata de cele germane care au fost paralizate de iarna ruseasca Propaganda gasim in toate filmele, iar in cele americane gasim pe mm patrat de pelicula; comunismul american, este unul original si s-a dovedit durabil;ei nu recunosc, dar sunt mai comunisti decat chinezi;uitati-va atent la filmele americane si veti vedea transpunerile lui marx cosmetizate si finisate in stil american.filmul a fost bun
Thumbs Up Thumbs Down
0
Maha pe 27/03/2014 17:09:16
avatar
simpatic, plin de minciuni si <a href="http://wqmelyvnblo.com">exagrraei</a> ale propagandei sovietice dar simpatic si intr-o oarecare masura interesantin rolul lui Otto Skorzeny il regasim pe Florin Piersic . il prinde foarte bine postura de ofiter neamt si un pic indoctrinat nazist
Thumbs Up Thumbs Down
0
Felipe pe 28/03/2014 05:50:50
avatar
Merci pour cette vide9o, e7a m'a permis d'installer ma carte tre8s vite, au de9but j'ai eu quuelqe soucis, mais apre8s, avec les explications, e7a a alle9 tre8s vite. http://juqsozdwh.com lkbejfto [link=http://xjvpajxhg.com]xjvpajxhg[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 3 | aratând: 1 - 3

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0