Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Externe | Ministrul de externe bulgar speră ca Uniunea Europeană să aprobe poziția Bulgariei față de Macedonia

Ministrul de externe bulgar speră ca Uniunea Europeană să aprobe poziția Bulgariei față de Macedonia

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Bulgaria speră ca liderii Uniunii Europene să susțină poziția Bulgariei de sprijinire a integrării europene a Macedoniei, ca o condiție a bunelor ei relații cu vecinii, a declarat la Bruxelles ministrul bulgar de externe Nikolay Mladenov citat de Novini. Nikolay Mladenov se află la Bruxelles pentru a participa la întrunirea de marți a Consiliului European dedicată afacerilor comune ale Uniunii.

Mladenov a mai spus că speră ca în cursul întrunirii de marți Uniunea să adopte o decizie prin care Macedoniei să-i fie arătată calea de urmat pentru accederea sa în organizație. În același timp la Sofia capitala Bulgariei președintele bulgar Rosen Plevneliev și premierul bulgar Boyko Borisov au subliniat clar în cadrul unei întâlniri că Bulgaria nu va susține o eventuală întârziere a începerii negocierilor accederii Macedoniei în Uniunea Europeană. Cei doi au observat o posibilă lipsă a unei poziții constructive a autorităților de la Skoplje față de Bulgaria ca motiv eventual al întârzierii începerii negocierilor.

La Bruxelles, Mladenov a reiterat că susținerea Bulgariei față de candidatura vecinului ei rămâne valabilă în principiu, dar condiționată de normalizarea relațiilor dintre cele două țări. Potrivit ministrului de externe bulgar, este ciudat că într-un stat care aspiră la statutul de membru al familiei europene cetățenii care își declară altă etnie, bulgară sau alta, sunt obligați să facă față hărțuielilor. Mladenov a zis în continuare că poziția Bulgariei față de cazul Macedoniei este și mai respectată în Uniunea Europeană, iar perspectivele ca liderii organizației să o susțină în această direcție sunt bune.

Liderii bulgari s-au plâns timp îndelungat de ceea ce au numit reaua-voință a Macedoniei de a admite că împarte cu Bulgaria acceași moștenire istorică, și chiar de a pretinde că un segment din cultura bulgară e de fapt macedoneană.    

Lunile trecute, retorica președintelui și ministrului afacerilor externe ai Bulgariei contra a ceea ce ei au observat a fi ”campania antibulgară” a autorităților de la Skoplje a crescut în intensitate. După întâlnirea miniștrilor de externe de la Sofia de la mijlocul lui noiembrie, a ieșit la iveală că e posibil ca România și mai ales Grecia să nu dorească de asemenea o eventuală întârziere a declanșării negocierilor pentru intrarea în Uniune a Macedoniei. La rândul său, ministrul macedonean de externe Nikola Gruevski a spus totuși că Macedonia se așteaptă la sprijin din partea Bulgariei și Greciei pentru demararea negocierilor intrării în Uniunea Europeană. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0