Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Externe | Ministrul de externe bulgar i-a scris omologului său macedonean

Ministrul de externe bulgar i-a scris omologului său macedonean

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Dorința mai veche a Bulgariei de a întreține relații de bună vecinătate cu Republica Macedonia a fost baza politicii externe bulgare încă din 1992, când Bulgaria a fost primul stat care a recunoscut Macedonia, este afirmat într-o scrisoare, citată de (BTA), adresată de ministrul bulgar de externe, Nickola Mladenov, omologului său macedonean Nikola Poposki, miercuri. Mladenov a reamintit sprijinul pe care Bulgaria l-a oferit Macedoniei în diferite momente critice ale ultimilor 20 de ani: permisiunea de a avea acces nerestricționat la porturi maritime când fosta Iugoslavie era în disoluție iar Macedonia era sub blocadă; sprijinul acordat organizării de lagăre temporare de refugiați în timpul crizei din Kossovo; sprijin pentru găsirea unor căi de înțelegere mutuală în timpul crizei interne din Macedonia din 2001 și multe alte   ocazii similiare. Șeful diplomației bulgare notează că încă de la fondarea Republicii Macedonia, Bulgaria a susținut eforturile sale de a devenit un membru cu drepturi depline al comunității euroatlantice.

De aceea, relațiile bilaterale bulgaro-macedonene din ultimii 5 ani au atins un astfel de nivel de apropiere, încât cele două țări au devenit foarte apropiate, s-ar putea spune chiar strâns legate, mai afirmă Mladenov în scrisoare. El își arată apoi îngrijorarea asupra puternicii intensificări a acțiunilor și retoricii antibulgare în Macedonia, fapt ce exaltă ceea ce desparte cele două țări în pofida lucrurilor care le unesc. Mladenov în continuare notează creșterea numărului de acte discriminatorii la adresa macedonenilor care și-au regăsit conștiința bulgară de sine în Macedonia. El afirmă că încercările părții bulgare de a găsi modalitatea unei afirmări comune a moștenirii culturale și istorice bulgaro-macedonene nu-și află sprijinul la Skopje.

O asemenea politică de divizare reflectă însă fapte din trecut și aparține definitiv acestuia. Este de datoria Bulgariei și Macedoniei de a schimba actuala tendință negativă din Macedonia astfel încât ultima să poată înregistra progrese în direcția râvnitei accederi în Uniunea Europeană, afirmă în continuarea scrisorii șeful diplomației bulgare. Pentru ca acest plan să se contureze, trebuie urmați 3 pași: primul este semnarea unui acord de bună vecinătate și cooperare, potrivit standardelor europene cele mai riguroase. Acordul trebuie să se bazeze pe declarația comună din 1999. Al doilea pas este edificarea infrastructurii necesare pentru a mări gradul de cooperare prin formarea de grupuri comune de lucru pentru întărirea relațiilor bilaterale în puncte-cheie de interes. Ultimul pas ar fi stabilirea unui consiliu la cel mai înalt nivel în vederea stabilirii unor întâlniri interguvernamentale anuale, mai afirmă Mladenov.

În încheierea misivei sale șeful diplomației externe mai afirmă că dacă aceste propuneri sunt acceptate de către Macedonia, atunci Bulgaria va sprijini integrarea ei în Uniunea Europeană.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0