Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Externe | Ministrul bulgar al dezvoltării prezent la primul forum dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

Ministrul bulgar al dezvoltării prezent la primul forum dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Primul forum anual dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării i-a avut printre invitații săi și pe ministrul dezvoltării din Bulgaria Liliyana Pavlova, precizează un comunicat al ministerului citat de Novinite. Forumul s-a desfășurat între zilele de 27-28 noiembrie la Regensburg, în sudul Germaniei, sub titlul ”Cum ar putea Regiunea Dunării să ajute la crearea unei Europe mult mai competitive”. Participanți la forum au fost miniștrii reprezentanți ai celor 14 state europene implicate în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, iar ca invitat special a fost Johannes Hahn, comisar al Uniunii Europene pentru politici regionale se mai afirmă în comunicatul ministerului bulgar al dezvoltării.

În cadrul forumului Pavlova a sugerat ca fondurile asistenței tehnice a programului de colaborare transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013 să fie direcționate către întocmirea studiilor de fezabilitate necesare construcției mai multor poduri peste Dunăre, în cadrul programului european strategic pentru bazinul dunărean. Fondurile necesare realizării acestor studii pot fi completate cu fondurile rămase în urma implementării altor programe din cadrul Strategiei Regiunii Dunării.

Pavlova a mai spus că a fost semnată recent o convenție bulgaro-română relativă la dezvoltarea în mod susținut a transportului fluvial pe secțiunea Dunării ce formează granița dintre cele două țări. Potrivit acestei convenții responsabilitatea dezvoltării transportului pe Dunăre revine unui comitet  interdepartamental format din reprezentanți ai Bulgariei și României. Beneficiile cooperării dintre Bulgaria și România vor fi dezvoltarea unor proiecte comune cu impact real în Regiunea Dunării, dezvoltarea legăturilor dintre Europa de Sud-Est și restul Europei prin Coridorul IV de Transport Paneuropean odată cu edificarea podului numărul 2 de peste Dunăre, între Vidin și Calafat, a mai spus ministrul bulgar al dezvoltării. Alte beneficii vor fi dezvoltarea navigației fluviale în sectorul Dunării dintre Bulgaria și România, legături multiple între cele două state fie via Silistra-Călărași, fie via Oryahovo-Bechet și reabilitarea și extinderea podului dintre Russe și Giurgiu, drept parte a Coridorului de Transport numărul IX. Analog se preconizează dezvoltarea infrastructurii portuare și construcția unor noi terminale modulare la Vidin și Russe, precum și construcția în colaborare a unui spărgător de gheață, a mai declarat Pavlova.

Pavlova a reamintit că Bulgaria e coordonatorul a două arii prioritare în cadrul Strategiei Regiunii Dunării, Aria Prioritară numărul 3, Cultură și Turism, și Aria Prioritară numărul 11, Securitate, ce prevede dezvoltarea securității la graniță și lupta contra crimei organizate. Bulgaria coordonează prima arie în colaborare cu România, iar a doua în colaborare cu Germania. În privința turismului, Bulgaria susține ideea deschiderii la Russe a unui Centru de Competență Dunărean. Dezvoltarea securității, în opinia Bulgariei, a înregistrat progrese datorită dezvoltării cooperării polițienești în direcția luptei împotriva corupției prin intermediul unei rețele multinaționale de centre de contact, mai precizează ministrul bulgar. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0