Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Externe | Președintele Plevneliev la Summit-ul Asia-Europa: ”E timpul să transformăm interconexiunea economică în oportunitate”

Președintele Plevneliev la Summit-ul Asia-Europa: ”E timpul să transformăm interconexiunea economică în oportunitate”

Mărime font: Decrease font Enlarge font

Presedintele  bulgar  Rosen Plevneliev a vorbit luni, 5 noiembrie, in cadrul celui de-al nouălea Summit al sefilor de stat si de guvern din Asia de Sud-Est despre criza economica si modalitatile cele mai potrivite de a o depasi. Summit-ul a avut loc la Ventiane, capitala Laos-ului.

Criza a demonstrat cat de strans legate sunt economiile statelor, dar acum este clipa ca aceste legaturi sa devina profitabile, a declarat Plevneliev citat de secretariatul sau de presa. ”Cresterea economica nu poate fi cumparata, trebuie atinsa prin reforme care se ne faca mai competitivi”, a mai spus presedintele bulgar, care a citat Bulgaria drept o poveste de succes in termeni de eficienta economica si consens social.

Plevneliev a mentionat 3 piloni principali ai competitivitatii. Primul dintre acestia e sprijin financiar din partea statului pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM). El a subliniat că IMM-urile furnizeaza doua treimi din locurile de munca din Bulgaria. Al doilea pilon e reprezentat de investitiile in tehnologii inteligente, eficienta energetica, schimbul tehnologic si productia alimentara. Al treilea pilon e reprezentat de dezvoltarea spiritul antreprenorial, educatiei si infrastructurii.

In cadrul intrunirii presedintele bulgar a purtat discutii cu sefii guvernelor Vietnamului, Coreei de Sud si Chinei.

 Din convorbirile cu premierul vietnamez Nguyen Tan Dung a rezultat un parteneriat strategic intre Bulgaria si Vietnam. Acest parteneriat va fi semnat in doua jumatate a lunii februarie 2013 in cursul unei vizite a lui Plevneliev in Vietnam. Calatoria presedintelui bulgar in Vietnam va fi prima sa vizita oficiala intr-o tara asiatica, iar intelegerea ce va fi semnata va creste nivelul cooperarii dintre cele doua state. Bulgaria poate face auzita vocea Vietnamului in cadrul Uniunii Europene, iar Vietnamul va contribui semnificativ la eforturile Bulgariei de marire a legaturilor sale economice cu Asia de Sud-Est, a spus presedintele bulgar dupa intalnirea sa cu premierul vietnamez. In cadrul cooperarii bulgaro-vietnameze Bulgaria va oferi Vietnamului porturile ei de la Marea Neagra si de pe Dunare pentru ca acesta sa isi poata exporta produsele pe pietele europene, a mai declarat premierul bulgar. Potrivit parerii sale termenii colaborarii mai trebuie sa vizeze stabilirea de firme mixte, bulgaro – vietnameze, in domeniile industriei alimentare, executia si reparatia produselor speciale. Va fi semnat in aceasta ultima privinta un acord militar vietnamezo-bulgar special. Oamenii de afaceri vietnamezi vor fi incurajati sa investeasca si sa munceasca in Bulgaria, a declarat premierul vietnamez Nguyen Tan Dung. La randul sau presedintele bulgar a declarat ca tara sa sprijina Vietnamul in semnarea unui tratat de comert liber cu Uniunea Europeana, si a multumit acestei tari pentru sprijinul acordat Irinei Bokova pentru un al doilea mandat ca director general al UNESCO, si si-a exprimat speranta ca va sprijini candidatura Bulgariei pentru presedintia Consiliului Drepturilor Omului al ONU in perioada 2020 – 2021.

In afara de Vietnam candidatura Irinei Bokova la directoratul UNESCO e sustinuta si de Coreea de Sus. Faptul a rezultat cu multa claritate din intrevederea dintre presedintele bulgar si premierul sud-coreean Kim Hwang-sik, in opinia caruia Bokova a reusit sa conducă organizatia in mod eficient in ciuda dificultatilor financiare potrivit secretariatului de presa al presedintiei bulgare. Plevniev a vorbit despre o cooperare pragmatică bazata pe rezultate intre Coreea de Sud si Bulgaria, si a subliniat avantajele tarii sale in planul amplasarii ei geografice si a legaturilor cu alte economii puternice din regiune, ca Turcia. Pe de alta parte premierul sud-coreean considera ca Bulgaria dispune de foarte bune oportunitati rezultate din amplasarea sa geostrategica pentru a deveni un centru de logistica pentru Europa de Sus-Est. El a adaugat ca tara sa va continua colaborarea cu Bulgaria in planul societatii informationale, al administratiei virtuale si constructiei de centre tehnologice.

In discutiile purtate cu premierul chinez Wen Jiabao, presedintele bulgar a subliniat noile oportunitati de investitii create de administrata sa in Bulgaria. Premierul chinez a felicitat Bulgaria pentru mentinerea stabilitatii ei economice in ciuda crizei si oferirea de conditii bune investitorilor. De aceea, a spus Wen, guvernul chinez va continua sa incurajeze companiile chinezesti sa investeasca in Bulgaria si a subliniat cresterea semnificativa a exporturilor bulgaresti in China in ultimii ani si a spus ca investitiile chinezesti in fabricarea de automobile si in proiecte de energii regenerabile din Bulgaria au dat foarte bune rezultate. Exporturile bulgaresti in China in 2011 au fost de 402 milioane de dolari, iar in prima jumatate a anului 2012 au fost de 362 milioane de dolari.

Duminica, presedintele Plevneliev s-a intalnit cu laotienii care au studiat in Bulgaria, inclusiv doctori, matematicieni si absolventi ai Academiei de Muzica Profesor Poncho Vladigerov din Sofia, ai Institutului de Viticultura si Enologie din Pleven si ai scolilor bulgaresti de muzica si de arta. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0