Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Guvernul bulgar nu va reveni asupra interdictiei exploatarii gazului de sist

Guvernul bulgar nu va reveni asupra interdictiei exploatarii gazului de sist

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto BGNES Foto BGNES

Ministrul bulgar al Energiei și Economiei Delyan Dobrev a asigurat că guvernul bulgar nu s-a răzgândit în privința moratoriului cu privire la exploatarea gazului de șist introdus la începutul anului 2012. În cadrul unei conferințe organizată marți sub titlul ”Perspectivele gazului: prima conferință regională asupra gazului”, el a explicat că interdicția exploatării gazului de șist prin fisurare hidraulică ar putea rămâne în vigoare vreme de ani de zile până când publicul bulgar va fi pe deplin convins de siguranța acestei tehnologii. Comentariile lui Dobrev au declanșat reacția avocaților companiilor producătoare de gaz care au spus că acest moratoriu nu era necesar.

”Este de înțeles motivul pentru care firmele de avocatură ce reprezintă marile companii susțin părerea că moratoriul trebuie anulat, dar acest lucru nu poate obliga guvernul să ia în considerare cererile lor”, a declarat Dobrev, citat de postul național de radio bulgar. El a reamintit că o comisie parlamentară bulgară ad-hoc a examinat opiniile cele mai diferite în această privință prin invitarea unor conferențiari și audierea tuturor părților interesate, inclusiv organizații de mediu, geologi și experți internaționali, vreme de aproape un an.

”Nu există motiv pentru care nu ar trebui să așteptăm ani de zile”, a sugerat Dobrev, care a adăugat guvernul bulgar va reveni asupra deciziei sale abia după ce va fi pe deplin convins de siguranța procedeului de fisurare hidraulică. Dobrev a mai spus că Bulgaria trebuie să atingă două obiective strategice în privința gazului natural, dezvoltarea producției în plan local și diversificarea surselor de aprovizionare. El a spus că există două rute pentru transportarea gazului prin coridorul sudic – Nabucco Vest (prin Bulgaria, România, Ungaria și Austria) și gazoductul transadriatic – prin Grecia și Italia. Consorțiumul Shah Deniz 2 este așteptat să aleagă una dintre aceste variante până la finalul lunii iunie.

Dobrev a explicat că alegerea cea mai bună pentru Bulgaria ar fi Nabucco Vest, versiunea de mai mică amploare a gazoductului Nabucco. El a mai spus că Bulgaria va depune toate eforturile necesare pentru îndeplinirea criteriilor de calificare pentru proiectul susținut de Uniunea Europeană. În opinia lui un avantaj major al gazoductului Nabucco Vest este accesul la o piață mult mai mare situată în inima Europei, în timp ce ruta gazoductului transadriatic traversează periferia continentului.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0