Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Comisia europeana nu va restrictiona utilizarea uleiului de trandafiri si lavanda in industria cosmetica

Comisia europeana nu va restrictiona utilizarea uleiului de trandafiri si lavanda in industria cosmetica

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Miroslav Naydenov Miroslav Naydenov

Miroslav Naydenov, Ministrul Agriculturii și Alimentației din Bulgaria, a acordat un interviu emisiunii Aceasta este Bulgaria din cadrul postului privat de radio bulgar Radio Focus.

Realizator: Ministrul Agriculturii și Alimentației, Miroslav Naydenov, s-a întâlnit cu comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, pentru a-l informa asupra poziției Bulgariei în privința interzicerii utilizării geraniolului ca ingredient al uleiului de trandafiri și al linaloolului și linalinului ca ingrediente în uleiul de lavandă. Ingredientele sunt o parte din distilatul natural al acestor produse. Domnule Ministru Naydenov, ce s-a întâmplat după întâlnirea cu comisarul european Tonio Borg ? Care au fost rezultatele ?

Miroslav Naydenov: Rezultatele au fost foarte bune. După cum am promis postului dumneavoastră de radio, acestea sunt noutățile. Comisarul european pentru sănătate a declarat că Comisia Europeană și el în particular nu vor avea nicio inițiativă, inițiativă legislativă, menită să restricționeze utilizarea uleiului de trandafiri sau de lavandă în producerea de produse cosmetice. Aceasta este noutatea așteptată de producătorii bulgari și pe care sper să o audă. Sunteți conștientă de faptul că Bulgaria este lider mondial în producerea uleiului de trandafiri și lavandă. Mulți oameni sunt implicați în această afacere. Și după cum am menționat deja comisarului european pentru sănătate din perspectiva uleiului de trandafiri, trandafirul este un simbol al Bulgariei. Este logo-ul nostru de altfel, este o problemă de demnitate națională, nu este important doar din punct de vedere economic. Aceasta este noutatea. Comisia Europeană nu va mai urma alți pași în legătură cu această problemă, deci nu mai trebuie să ne îngrijorăm. Am mulțumit comisarului european pentru că a răspuns la timp în privința ambelor speculații referitoare la producerea de tutun oriental și de tutun cu ulei de trandafiri și lavandă. Am acționat la timp și am reușit să respingem aceste îngrijorări. Din nefericire, anumiți politicieni au speculat imediat pe marginea aceste probleme sensibile pentru Bulgaria. Vă amintiți, chiar acum câteva zile, doamna Kuneva a declarat că guvernul nu a întreprins nimic. Guvernul face tot ceea ce este posibil și aceasta este noutatea, anunțată de mine, confirmată de comisarul european pentru sănătate Tonio Borg. Restul sunt doar speculații pe marginea temerilor oamenilor. Trebuie să fim calmi.

Realizator: Care ar fi pașii de urmat de acum înainte pentru ca producătorii Bulgari să-și mențină poziția lor dominantă la nivel mondial ?

Miroslav Naydenov: Suntem pe locul secund în producția uleiului de lavandă pentru al doilea an consecutiv, și producem ulei de trandafiri de sute de ani. De aceea am menționat deja că trandafirul bulgar este un simbol al Bulgariei. Ar trebui să nu existe probleme cu procesul de producție. În privința producției și a creșterii ei, totul va depinde de interesele clienților și ale pieței. Este un fapt, totuși, că de-a lungul ultimilor doi ani prețurile au fost extrem de umflate. Aș dori să vă reamintesc că un kilogram de ulei de trandafiri costă în prezent peste 6.000 de euro. Un astfel de preț nu a mai fost atins înainte. Într-un fel sau altul, cred că acestea sunt efectele crizei economice. Dar cred că în calitate de produs natural, de parfum de neînlocuit, în ciuda tuturor suplimentelor sintetice și a ingredientelor care îl imită, uleiul de trandafiri a avut, are și va avea un viitor.   

Realizator: Ce ați mai discutat cu noul comisar european pentru sănătate Tonio Borg ?

Miroslav Naydenov: L-am informat în privința situației episodice de la granița cu Turcia, mai ales în ceea ce privește cazurile de febră aftoasă. Am căzut de acord asupra faptului că Bulgaria nu își protejează doar propria graniță ci și pe aceea a întregii Uniuni Europene, ca de altfel, comisarul european pentru sănătate a promis să furnizeze Bulgariei resursele financiare necesare finanțării măsurilor care trebuie adoptate în privința controlului migrației animalelor. Animalele sălbatice sunt principalul responsabil pentru transmiterea bolii. Bulgaria va primi accesul la un fond special instituit de Uniunea Europeană din care țara va primi concomitent sprijin financiar și tehnic pentru a lupta cu boala. Dincolo de aceasta, Comisia Europeană finanțează peste 50% din totalitatea vaccinărilor antirabice din Bulgaria pentru a eradica această boală. În acest mod, pentru încă un an de acum înainte, vom folosi vaccinuri din care 50% sunt asigurate de Comisia Europeană. Comisarul european pentru sănătate a declarat că planurile Comisiei Europene sunt de a acoperi nu doar 50% din această donație ci 75%, din care 60% din sursa de finanțare va putea fi primită în avans, ceea ce în condițiile crizei economice va avea un efect pozitiv și va ușura organizarea livrărilor de vaccinuri și implementarea programului de imunizare de către Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentară. Ultima noutate în privința comisarului european pentru sănătate Tonio Borg este dorința sa de a ne vizita țara. Mă aștept să viziteze Bulgaria în lunile ce vor urma, în primăvară. Apoi, sper că va fi personal martorul eforturilor depuse de Bulgaria în lupta cu maladia febrei aftoase și pentru protejarea granițelor ei externe cu scopul apărării intereselor europene. Sper că această declarație va fi făcută de amândoi cât de curând. Din acest motiv sper că el să viziteze țara noastră cât mai curând posibil.

Dimitar Draganov

Subscribe to comments feed Comentarii (2 publicat):

Torsten pe 27/03/2014 16:29:25
avatar
Felicitari pentru acest peimru si tine-o tot asa! Iti multumesc frumos pentru ca te-ai gandit la mine si-ti doresc o primavara frumoasa, plina de flori, de voie buna, de arome si mancaruri care mai de care mai alese! Te pup si inca-odat' iti multumesc :) !
Thumbs Up Thumbs Down
0
Eyra pe 28/03/2014 20:00:35
avatar
Multumesc fetelor penrtu cuvintele frumoase, asta ma face sa imi gasesc mereu timp si energie sa vin inapoi pe blog. Si voi meritati din plin, aici am gasit niste oameni minunati pe care ma bucur sa ii cunosc, chiar si numai virtual. http://gxrgtjk.com woutikxjybe [link=http://remzgfiwbs.com]remzgfiwbs[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 2 | aratând: 1 - 2

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0