Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Economia subterana bulgara s-a contractat cu 3% in ultimii 10 ani

Economia subterana bulgara s-a contractat cu 3% in ultimii 10 ani

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto file. Foto file.

Ponderea economiei subterane în Bulgaria este în scădere dar ritmul este nesatisfăcător, potrivit unei analize a Centrului pentru Studierea Democrației din Bulgaria finanțată de Fundația Friedrich Ebert din Sofia, citată de site-ul economic money.bg. Analiza, citată de site-ul economic bulgar money.bg, mai afirmă că Bulgaria se numără printre cele 24 de state dintr-un total de 59 unde ponderea economiei subterane este în scădere, dar în același timp se situează la nivelul inferior al unui clasament al competitivității.

Analiza indică o reducere substanțială în ultimii 10 ani a numărului persoanelor care lucrează fără contracte de muncă de la un nivel de 6% în 2003 la 3% în 2012. A crescut de asemeni nivelul legalității relațiilor contractuale cu persoanele care dețin un al doilea loc de muncă. În 2003, 77,44% dintre persoanele care dispuneau de un venit suplimentar nu reușeau să-l declare, în timp ce în 2012 procentul acestora a scăzut la 29%. Martin Tsanov, reprezentant al Centrului pentru Studierea Democrației, a spus că o măsură eficientă  adoptată de țara sa împotriva economiei subterane a fost conectarea obligatorie a caselor de marcat cu baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală din Bulgaria, ceea ce a mărit nivelul colectării TVA-ului ca urmare a declarării unei cifre de afaceri mult mai aproape de realitate.

Vămile bulgare, de asemeni, au înregistrat o îmbunătățire a organizării activității, ceea ce a avut drept rezultat o creștere a veniturilor acestora. Indicele activităților economice nedeclarate a scăzut de la aproape 3,9% în 2002 la circa 2,5% în 2013, în principal datorită reducerii indicelui veniturilor nedeclarate și a angajărilor ilegale. Analiza mai precizează că un alt motiv important al reducerii nivelului economiei subterane a fost acela că multe afaceri au început să opereze cu fonduri europene unde nivelul de supraveghere este foarte ridicat.   

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0