Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Noii proprietari ai Vivacom Bulgaria vor sa cumpere activele actionarilor minoritari

Noii proprietari ai Vivacom Bulgaria vor sa cumpere activele actionarilor minoritari

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto BGNES Foto BGNES

Noii proprietari ai Vivacom Bulgaria au lansat o ofertă de cumpărare în totalitate a acțiunilor aflate în proprietatea acționarilor minoritari, o afacere în urma căreia valoarea companiei se estimează că va crește până la aproximativ 810 milioane de leva. Oferta, publicată în cotidianul bulgar Capital, fixează prețul unei acțiuni la 2,80 leva la un curs de 5,91%. Creditorul bulgar Corporate Commercial Bank și omologul său rus VTB Capital au achiziționat Vivacom Bulgaria în noiembrie.

Comisia Europeană a dat undă verde achiziției companiei de telefonie bulgare Vivacom de Corporate Commercial Bank din Bulgaria și de VTB Bank din Rusia în octombrie, astfel încât să nu mai existe nici un obstacol în fața ofertei finale de achiziție a companiei. Achiziționarea în noiembrie a Vivacom de creditorul bulgar Corporate Commercial Bank și de omologul său rus VTB Capital a fost posibilă datorită aprobării de către acționarii companiei a planului propus de anulare a datoriilor acumulate de compania bulgară. Corporate Commercial Bank și VTB Capital au achiziționat cel puțin 73% din numărul total de acțiuni în cursul procesului de lichidare a datoriilor firmei de telecomunicații, procent împărțit ulterior în mod egal între cei doi cumpărători.

Proprietarii inițiali au înaintat o ofertă de vânzare pentru Vivacom la sfârșitul lui iulie și creditorii au acceptat termenii acesteia. Corporate Commercial Bank deține aproape jumătate din depozitele companiilor aflate în proprietatea statului bulgar și este binecunoscută drept preferata guvernului. Vivacom – cunoscută în trecut drept Compania Bulgară de Telecomunicații – a trecut deja prin mai multe proceduri de privatizare controversate. Astfel, 65% dintre acțiunile companiei au fost vândute inițial în 2004 la sfârșitul lunii februarie pentru suma de 230 de milioane de euro în urma unei proceduri îndelungate și profund criticate, după aproape doi ani de încurcături administrative și de bătălii legale și politice. Multe luni mai târziu omul de afaceri islandez Thor Bjorgolfsson a cumpărat acest pachet de acțiuni pentru suma de 300 de milioane de euro și l-a revândut companiei de investiții AIG Central Europe pentru suma de 1,8 miliarde de euro.

Compania de investiții a achiziționat pachetul de 65% din acțiunile companiei de telecomunicații aflate în proprietatea statului bulgar în mai 2007. Ulterior în luna august același an și-a mărit valoarea investiției cu 90%. Compania de investiții a fost vândută către PineBridge Investments înaintea achiziționării acesteia de Pacific Century Group (PCG) deținută de Richard Li în 2010. Compania de telecomunicații cu sediul în Dubai Oger Telecom a fost foarte aproape de preluarea în administrație a companiei bulgare în urma unor negocieri prelungite aproape o jumătate de an. Afacerea a eșuat în cele din urmă deoarece oferta finală nu a fost satisfăcătoare, potrivit unor surse din interiorul companiei bulgare de telecomunicații.

Un investitor turc s-a arătat interesat la începutul acestui an de achiziționarea companiei, dar oferta de cumpărare a eșuat. Vivacom este al treilea mare operator de telefonie mobilă din Bulgaria după firma de telefonie Mobitel, subsidiar al Telekom Austria, și Globul, subsidiar al firmei de telefonie grecești OTE. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0