Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | China, Japonia si SUA interesate de construirea noului reactor de la Kozloduy

China, Japonia si SUA interesate de construirea noului reactor de la Kozloduy

Mărime font: Decrease font Enlarge font
China, Japonia si SUA interesate de construirea noului reactor de la Kozloduy

Valentin Nikolov, directorul centralei nucleare de la Kozloduy, a spus că proiectul construirii celui de al șaptelea reactor al centralei a trezit interesul unor companii din SUA, Japonia și China. In cursul unui interviu acordat miercuri cotidianului bulgar Capital, Nikolov a precizat că în cadrul viitoarei administrații a noului reactor centrala nucleară de la Kozloduy va deține majoritatea activelor iar o companie privată, care urmează a fi aleasă, va controla restul de 49%. Directorul centralei nu a nominalizat însă potențialii investitori.

”Dacă vom spune că proiectul costă circa 6 miliarde de leva, participarea noastră de 49% se va ridica la mai puțin de 3 miliarde de leva. Totuși, trebuie să scădem activele, inclusiv licența de funcționare și completarea studiilor de fezabilitate, ceea ce înseamnă că va trebui să investim alte circa 2 miliarde de leva, potrivit calculelor celor mai stricte”, a spus Nikolov.

El a subliniat că efectuarea studiilor de fezabilitate pentru contrucția noului reactor va costa ușor peste 7 milioane de leva, comparativ cu suma de 14 milioane de leva cheltuită în același scop în cazul centralei nucleare de la Belene. O analiză economică în curs de completare care va include ofertele aproximative de preț ale producătorilor de beton va permite evaluarea timpului necesar pentru amortizarea investiției. Analiza va pune în lumină necesarul de electricitate al regiunii, prețul electricității și principalii rivali de pe piață.

Potrivit lui Nikolov, centrala nucleară de la Kozloduy dispune de un avantaj imens față de producătorii de electricitate tradiționali deoarece produce electricitate ieftină, care poate fi utilizată alături de cealaltă de o manieră competitivă. Nikolov a evidențiat că nici un proiect de centrală nucleară nu poate asigura amortizarea investiției în contextul turbulențelor de pe o piață unde prețul electricității este de 60 de leva pe megawat oră.

Directorul centralei de la Kozloduy a mai spus că în general prețurile la electricitate scad dramatic, un fapt cu impact asupra întregului sector energetic. El a mai informat că toate activitățile de dezactivare ale unităților 3 și 4 ale centralei nucleare sunt înregistrate de camere de luat vederi instalate după preluarea postului de ministru al Economiei și Energiei de către Delyan Dobrev. Nikolov se mândrește cu faptul că toate aceste activități decurg în conformitate cu programul deja stabilit. Totuși, adaugă Nikolov, există încă o lipsă majoră de experiență în domeniul activităților de dezactivare la scară globală, astfel că Bulgaria încă mai are multe de învățat în această privință.

Construcția celui de al șaptelea reactor cu o putere de 1.000 de megawați în cadrul centralei nucleare de la Kozloduy în locul construirii a două reactoare cu o putere de 2.000 de megawați în cadrul centralei nucleare de la Belene și extinderea duratei de viață ale celor două reactoare în funcțiune de la Kozloduy au fost menționate de liderii partidului de guvernământ GERB din Bulgaria drept soluția cea mai bună pentru problemele energetice ale țării. Rezultatele referendumului din 27 ianuarie asupra viitorului dezvoltării energiei nucleare în Bulgaria prin construcția unei noi centrale nucleare au arătat că în această problemă ultimul cuvânt aparține Parlamentului bulgar.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0