Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Este in curs de perfectare aprovizionarea Bulgariei cu gaz din Azerbaidjan

Este in curs de perfectare aprovizionarea Bulgariei cu gaz din Azerbaidjan

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto BGNES Foto BGNES

Bulgargaz poartă negocieri pentru a asigura aprovizionarea cu gaz a Bulgariei din câmpul Shah Deniz 2 din Azerbaidjan, a declarat directorul companiei Dimitar Gogov în cadrul unui interviu acordat cotidianului bulgar Monitor. Contractul de furnizare a gazului este în curs de perfectare, a mai spus Gogov, după doi ani și jumătate de negocieri purtate între Bulgargaz și consorțiul internațional implicat în dezvoltarea câmpului Shah Deniz 2 (SOCAR, British Petroleum, Statoil și Total). În opinia sa, contractul va fi semnat până la finalul acestui an.

Directorul furnizorului de gaz deținut de statul bulgar a explicat că Bulgaria va încerca să obțină întreaga cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaz rămasă disponibilă după satisfacerea comenzilor Azerbaidjanului și Turciei. ”Firește, ar fi nerealist să credem că vom reuși să obținem întreaga cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaz, de aceea avem în vedere doar obținerea unor cantități care ne vor permite să asigurăm necesarul de gaz al Bulgariei până în 2020”, a explicat Gogov. 

Shah Deniz, cel mai mare câmp de gaz din Azerbaidjan, dispune de o cantitate de gaz estimată la 1,2 trilioane de metri cubi. Turcia va primi 6 miliarde anual, dintr-o cantitate totală de 10 miliarde de metri cubi destinați Europei. Potrivit unor estimări citate de site-ul bulgar econ.bg în Bulgaria consumul de gaz natural va crește până la 4,4 – 6 miliarde de metri cubi până în 2020. Între timp, consorțiul Shah Deniz va adopta până la sfârșitul acestui an o decizie definitivă în privința finanțării proiectului prin stabilirea clienților săi potențiali și a prețurilor de vânzare a gazului.

Până la finalul lunii iunie 2013 va fi aleasă o rută de transport a gazului spre Europa diferită față de rutele proiectelor rivale Nabucco, în care este implicată și Bulgaria, și Gazoductul Trans-Adriatic. O înțelegere pentru achiziționarea de către consorțiu a 50% din proiectul Nabucco a fost semnată la Sofia la 10 ianuarie. Textul oficial al contractului de achiziție a fost semnat la 18 ianuarie la Viena. La 22 ianuarie, trei dintre partenerii din Consorțiul Shah Deniz, British Petroleum, Total și SOCAR au încheiat un acord de parteneriat cu deținătorii de acțiuni ai Gazoductului Trans-Adriatic, Statoil, Axpo și EON prin care membrii consorțiului au achiziționat 50% din activele Gazoductului, ceea ce le permite să-l aleagă drept rută preferată de export prin Coridorul Sudic. 

Referitor la motivul pentru care Gazoductul are cele mai mari șanse de a deveni ruta de export preferată pentru gazul din câmpul de la Shah Deniz 2 directorul Bulgargaz a spus că a intervenit o înțelegere între Bulgaria și consorțiu prin care gazul natural urmează a fi livrat fie pe la granița bulgaro – turcă, fie pe la granița greco – turcă, de unde ar putea fi transportat în Bulgaria prin intermediul interconexiunilor de gaz. Gogov a reamintit că în această situație interconectarea rețelelor de gaz ale Bulgariei și Turciei este cu atât mai mult necesară. Construcția interconexiunii între cele două state trebuie finalizată până la începutul anului 2018, dată de la care Shah Deniz va începe furnizările de gaz.

Gogov a subliniat că magistrala Nabucco West este de preferat față de Gazoductul Trans – Adriatic datorită faptului faptului că este mai scurta decât acesta. El a adăugat că, totuși, Bulgaria nu va respinge opțiunea aprovizionării cu gaz prin Gazoduct pe la granița greacă dacă interconexiunea Stara Zagira – Komotini va fi finalizată la acea dată. 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0