Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Proiectul Belene este cel mai ieftin posibil chiar si in raport cu inflatia

Proiectul Belene este cel mai ieftin posibil chiar si in raport cu inflatia

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto BGNES Foto BGNES

Proiectul centralei nucleare bulgare Belene, un consorțiu bulgaro-rus înghețat de cabinetul de centru-dreapta Borisov acum un an, este cel mai ieftin proiect de centrală nucleară după Serghei Stanishev, șeful Partidului Socialist Bulgar de opoziție și fost premier. Stanishev, șeful guvernului sau al așa-numitei coaliții a celor trei partide (2005 – 2009) care a semnat contractul pentru construcția centralei nucleare Belene în 2006 cu firma rusă de stat Rosatom și subsidiarul său Atomstroyexport pentru un preț de 4 miliarde de euro, a declarat miercuri că acordul original prevedea ajustarea prețului cerut în raport cu inflația. Bulgaria și Rusia s-au târguit asupra prețului în chestiune de-a lungul ultimilor 5 ani, în afara altor probleme iscate de construirea a ceea ce urma să fie a doua centrală nucleară a Bulgariei, cu o capacitate inițială de 2.000 megawați.

Rosatom a insistat asupra unui preț de 6,3 miliarde de euro în timp ce inițial cabinetul bulgar Borisov a solicitat 5 miliarde. Ulterior, totuși, premierul bulgar Boyko Borisov a anunțat că prețul proiectului Belene s-ar putea ridica la 10 miliarde de euro, astfel că acesta este, drept urmare, prohibitiv din punct de vedere economic pentru Bulgaria. Abandonarea din martie 2012 a proiectului de către cabinetul bulgar a determinat Rosatom să se adreseze unei curți de arbitraj internaționale de la Paris. ”Raportat la evoluția ratei inflației din 2006 și până azi, se poate spune că prețul actual al centralei nucleare Belene este de 5,2 miliarde de euro” a spus Stanishev reporterilor miercuri.

El a subliniat că proiectul nu va folosi banii plătitorilor de taxe bulgari, ci va fi achitat prin valorificarea propriilor sale venituri. Stanishev a acuzat în continuare cabinetul de inducerea în eroare a publicului, și a reamintit că prim-ministrul bulgar Borisov a susținut proiectul în cadrul unei emisiuni televizate realizate în urmă cu un an și jumătate. ”Borisov nu a explicat pentru ce s-a răzgândit”, a mai spus șeful socialist. El a adăugat că în opinia sa există două explicații posibile – fie Borisov este supus unor presiuni externe, fie sunt implicate interese ale unor producători de energie de alt tip decât energia atomică.

Reacția lui Stanishev s-a manifestat după ce luni guvernul bulgar a dezvăluit documente secrete provenite de la Ministerul Economiei, care demonstrau motivul retragerii companiei energetice germane RWE din proiectul nuclear al Bulgariei în 2009. Borisov a spus că acest motiv este reprezentat de costul prohibitiv, în opinia firmei germane, al proiectului centralei de 2.000 de megawați din orașul dunărean Belene, de 10 miliarde de euro. Potrivit lui Stanishev, el ar fi purtat discuții cu directorul RWE pe când era premier, iar acesta nu ar fi menționat vreodată un astfel de preț. ”Deja mult prea multe gafe au fost făcute de domnul  Borisov și de guvernul său”, a spus șeful Partidului Socialist Bulgar.

Stanishev a acuzat partidul GERB, de guvernământ, că ar fi mințit în legătură cu opoziția Comisiei Europene față de proiect, când în fapt comisarul european pentru energie Günther Oettinger a declarat că nu poate fi cazul de așa ceva. Referitor la dorința cabinetului Borisov de a instala primul reactor produs de ruși pentru Belene la Kozloduy, el a subliniat că pentru a aduce actuala centrală nucleară funcțională de la Kozloduy la nivelul celei de la Belene ar fi necesari 8 ani. 

Marți, compania rusă de stat Rosatom a declarat că prețul de construcție al celor două reactoare cu o putere de 1.000 de megawați fiecare necesar proiectului Belene era de 6,3 miliarde de euro, nicidecum de 10 miliarde, după cum pretinde premierul bulgar Borisov. În viziunea purtătorului de cuvânt al Rosatom Serghei Novikov, declarațiile premierului bulgar în această privință sunt extrem de greu de înțeles. Luni, Borisov a spus că compania germană RWE a abandonat planurile de participare la construcția centralei nucleare de 2.000 de megawați de la Belene după ce a realizat că prețul final al proiectului va atinge pragul de 10 miliarde de euro. Faptul a fost demonstrat de o scrisoare a RWE către compania energetică bulgară de stat NEK expediată în 2008, oferită de Borisov luni pentru publicare. Scrisoarea ar fi fost descoperită întâmplător de ministrul bulgar al Economiei, Delyan Dobrev, într-o cutie cu informații confidențiale, pe care guvernul precedent ar fi dorit să le păstreze departe de ochii publicului, a mai spus Borisov.

În scrisoare RWE atrăgea atenția asupra faptului că NEK nu a clarificat încă modalitatea de finanțare a părții sale din activele întreprinderii, cifrate la 5 miliarde de euro. Compania germană protesta energic împotriva planurilor de semnare a celei de-a cincea înțelegeri cu Rusia în vederea realizării proiectului și promitea să contribuie cu peste 10 miliarde de euro la finanțarea acestuia în 2009. Guvernul socialist precedent a ales în 2009 compania energetică din  Germania RWE ca partener strategic în proiectul Belene cu o cotă de participare de 49%. În anul următor, totuși, întreprinderea germană a abandonat planurile de participare la ridicarea centralei nucleare de 2.000 de megawați de la Belene ”datorită problemelor de finanțare”.

În discursul său de luni, premierul Borisov a blamat guvernul precedent pentru angajarea celei mai mari bănci de pe piața financiară franceză, BNP Paribas S.A., pentru acordarea unui împrumut de 250 de milioane de euro menit construirii centralei nucleare, al cărei preț urcase de la 4 miliarde la 10 miliarde de euro. Datorită slabelor rezultate administrative ale NEK s-a redus consumul de energie electrică la nivelul Bulgariei, ceea ce a determinat compania bulgară de stat să contravină condițiilor de acordare a creditului, care a trebuit reeșalonat. În februarie 2010 BNP Paribas S.A. a renunțat la finanțarea proiectului. Ca urmare compania energetică de stat bulgară, care grupează cele mai importante active bulgare din sectorul energetic, plănuiește să sondeze piețele internaționale la începutul lunii martie pentru a obține un împrumut necesar refinanțării creditului solicitat pentru construcția proiectului de la Belene. 

NEK speră să obțintă 400 de milioane de euro din specularea titlurilor de stat, cu mult peste obiectivul fixat inițial de 300 de milioane de dolari sau 250 de milioane de euro.

Declarația lui Borisov survine cu aproape o săptămână înaintea referendumului dezvoltării energiei atomice în Bulgaria. Votanții vor primi un buletin de vot cu întrebarea: ”Ar trebui dezvoltată energia atomică în Bulgaria prin construirea unei noi centrale atomice ?”. Va exista opțiunea alegerii între un răspuns negativ și un răspuns pozitiv prin utilizarea unui pix cu pastă albastră. În cadrul legislației electorale bulgare din prezent, în vederea validării referendumului cel puțin 4.345.500 de cetățeni bulgari trebuie să voteze sau același număr de votanți înregistrat la turul de scrutin al ultimelor alegeri generale. Răspunsul pozitiv la întrebarea referendumului va fi validat numai dacă va întruni un procent de 50% din numărul total al voturilor exprimate plus 1 vot.

Referendumul dedicat energiei atomice, exclusiv referendumul local asupra oleoductului Burgas – Alexandroupolis este primul de la căderea regimului comunist din Bulgaria în 1989. Înaintea acestuia au mai fost organizate referendumuri naționale în Bulgaria în 1922, pentru a fi pedepsiți cei responsabili pentru catastrofele naționale din timpul celui de-al doilea război balcanic (1913) și din perioada primului război mondial (1914 – 1918), în 1946 – spre a fi aprobată schimbarea regimului statului de la monarhie la republică, și în 1971 – pentru a fi aprobată așa-numita Constituție Jivkov, a dictatorului comunist Todor Jivkov.

Subscribe to comments feed Comentarii (4 publicat):

Emmie pe 18/01/2015 13:37:55
avatar
Funny thing. We hear so little about Bulgaria aenthor Balkan country.Bulgaria has managed to avoid WWII, became a Soviet satellite and quietly shifted to the West. During the WWII it was a German ally. I recall being invaded in Serbia by the Bulgarian army. That is in addition to Germans and Italians.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Joseph pe 20/01/2015 07:10:35
avatar
Translating the article the group was<a href="http://bjiatlbivw.com"> coompsed</a> of highly trained and skilled professionals, not terrorists per se by rather intelligence operatives who are capable of carrying out terror attacks if ordered. People like this are hard to spot and stop.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Vinicius pe 21/01/2015 13:21:07
avatar
You can hear the ocean if you put this to your ear. She put the shell to her ear and screamed. There was a hiremt crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone! http://tdnhka.com aylvzfmz [link=http://kdrptflpfmu.com]kdrptflpfmu[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
Habib pe 22/01/2015 13:51:47
avatar
Informacif3n Bitacoras.com Valora en Bitacoras.com: Current Champions League winners Barcelona FC <a href="http://vmowfozui.com">climaed</a> a 2-0 victory over Czech minnows Viktoria Plzen in their Champions League match last night at the Nou Camp. Goals from Andre9s Iniesta and David Villa kept Barca’s unbea
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 4 | aratând: 1 - 4

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0