Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Referendumul din Bulgaria dedicat energiei atomice va fi invalidat

Referendumul din Bulgaria dedicat energiei atomice va fi invalidat

Mărime font: Decrease font Enlarge font
File foto. File foto.

Referendumul asupra viitorului energiei nucleare în Bulgaria va fi invalidat potrivit unui sondaj recent, organizat de agenția de sondaj Alfa Research. Rezultatele sondajului au arătat că între 1,6 milioane și 2,1 milioane de cetățeni bulgari, cu aproximație, vor vota la referendumul de duminică, 27 ianuarie. Această cifră este departe de pragul de 4 milioane de voturi necesar pentru ca votul să fie valid. Totuși, dacă previziunea Alfa Research asupra prezenței la vot se materializează, problema referendumului va reveni în Parlament pentru dezbateri deoarece legislația electorală în vigoare în Bulgaria prevede că trebuie să existe un procent al prezenței la vot de minim 20% din numărul total al votanților de la ultimele alegeri generale pentru ca referendumul să fie invalidat. 

Cetățenii bulgari care afirmă că vor vota cu siguranță sunt în majoritatea lor susținători ai Partidului Socialist Bulgar de stânga și ai planului construcției unei a doua centrale nucleare bulgare în orașul dunărean Belene. La 27 ianuarie 2013 bulgarii vor fi chemați să răspundă la referendum la următoarea întrebare: ”Ar trebui dezvoltată energia nucleară în Bulgaria cu ajutorul construcției unei centrale nucleare ?” Potrivit sondajului, 62% dintre repondenții ce vor vota au răspuns afirmativ la întrebare, în timp ce 32% au răspuns negativ. Referendumul a fost susținut de Partidul Socialist Bulgar, care a promovat o petiție care a adunat mai mult decât 500.000 de semnături necesare pentru a putea fi validată.

Inițial, centrala nucleară de la Belene urma să fie construită de compania de stat din Rusia Atomstroyexport, un subsidiar al companiei ruse de stat Rosatom, dar cabinetul bulgar a înghețat proiectul la începutul primăverii anului 2012 sub pretextul absenței eficienței din punct de vedere economic. Potrivit unul alt sondaj al Alfa Research, marja dintre Partidul Socialist Bulgar și partidul Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei – GERB, de guvernământ, este apropiată procentului de 21% dintre votanți care afirmau, cu ocazia altui sondaj, că vor vota la alegerile parlamentare  din vară cu GERB și 19% dintre votanți care afirmau că vor vota cu Partidul Socialist Bulgar.

Celelalte partide bulgare cu șanse de a accede în parlament sunt Bulgaria pentru Cetățeni, al fostului comisar european Meglena Kuneva, și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți a etnicilor turci din Bulgaria (DPS).  

 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0