Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | Rusia ”loveste” Bulgaria cu pretul real al centralei Belene dupa plecarea RWE

Rusia ”loveste” Bulgaria cu pretul real al centralei Belene dupa plecarea RWE

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto BGNES Foto BGNES

Prețul propus pentru construcția celor două reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawați fiecare în cadrul a ceea ce ar fi trebuit să devină cea de a doua centrală nucleară a Bulgariei, Belene, a fost de 6,3 miliarde de euro, nicidecum de 10 miliarde de euro, după cum a pretins premierul bulgar Boyko Borisov, a declarat marți compania de stat rusă Rosatom. Reacția firmei rusești, al cărei subsidiar Atomstroyexport urma să pună în practică proiectul centralei nucleare Belene înainte de înghețarea acestuia de către cabinetul Borisov acum aproape 1 an, a apărut după ce luni guvernul bulgar a relevat documente secrete furnizate de Ministerul Economiei, Energiei și Turismului din Bulgaria, care demonstrau motivul pentru care compania energetică germană RWE a renunțat la proiectul nuclear bulgar în 2009.

Serghei Novikov, purtătorul de cuvânt al Rosatom, a spus referitor la declarația premierului bulgar că prețul avansat de 10 miliarde de euro pentru construcția centralei nucleare Belene este foarte greu de înțeles. ”Declarațiile guvernului bulgar că prețul centralei nucleare Belene ar fi de 10 miliarde de euro sunt o problemă de speculație cu numerele. Dacă luăm în calcul infrastructura adiacentă proiectului – linii de tensiune, un nou oraș, – putem umfla suma cât de mult dorim. Dar nu este drept să fie incluse toate acestea în prețul centralei nucleare”, a declarat Novikov citat de Itar-Tass.

El a explicat că în timpul negocierilor bulgaro-ruse din 2010 referitoare la prețul centralei de la Belene, cabinetul bulgar și-ar fi exprimat dorința de a nu investi bani în proiect drept pentru care Rusia s-a oferit să-l finanțeze în întregime. În contextul propunerii, Bulgaria urma să primească un procent de 51% din activele întreprinderii, și să-și acopere costurile întreținerii din venitul rezultat din valorificarea energiei electrice produse de centrală timp de 19 ani. ”În acest mod, nicio leva din bugetul bulgari nu ar fi fost cheltuită”, a comentat Novikov. Totuși, cu ocazia negocierilor din 2010 de la Moscova, Bulgaria a adoptat o ”atitudine stranie” când a afirmat că din momentul în care centrala nucleară va începe să funcționeze pe teritoriul său, toate veniturile acesteia ar trebui să fie direcționate spre bugetul de stat. În opinia purtătorului de cuvânt al Rosatom, rușii s-au oferit să construiască ”o centrală nucleară producătoare de electricitate pe care o putem vinde și profita astfel de pe urma ei după achitarea redevențelor datorate celor implicați în proiect”. 

El a subliniat că decizia respingerii acestei ”oportunități de beneficii” a aparținut în întregime cabinetului premierului bulgar Borisov, nicidecum predecesorului său Serghei Stanishev. Cu o zi înainte, Borisov a spus că întreprinderea germană RWE a abandonat planurile participării la construcția centralei nucleare cu o putere de 2.000 de megawați în orașul dunărean Belene din Bulgaria după ce a înțeles că prețul de construcție va atinge pragul de 10 miliarde de euro, fapt demonstrat de o scrisoare adresată în 2008 de importanta companie din Germania firmei energetice de stat bulgare NEK și dată publicității luni de premierul bulgar. Scrisoarea a fost descoperită din întâmplare de ministrul bulgar al Economiei, Energiei și Turismului, Delyan Dobrev, într-o cutie în care se aflau păstrate informații confidențiale, pe care vechiul guvern bulgar spera să nu fie oferite publicului, a spus Borisov. În scrisoare RWE atrăgea atenția asupra faptului că NEK încă nu a clarificat modul în care va asigura finanțarea părții sale din activele întreprinderii, cifrată la 5 miliarde de euro. Compania germană protesta puternic împotriva planurilor semnării celei de a cincea înțelegeri cu Rusia referitoare la proiect și promitea să asigure o finanțare de 10 miliarde de euro pentru acesta în 2009. Guvernul socialist precedent a ales în 2009 compania energetică din Germania ca partener strategic în cadrul proiectului Belene, cu un procent de 49% din activele întreprinderii.

Anul următor, totuși, firma germană a abandonat planurile sale de participare la construcția centralei nucleare de 2.000 de megawați de la Belene ”datorită problemelor financiare”. În discursul său de luni, premierul Borisov a blamat guvernul precedent pentru angajarea BNP Paribas S.A., cea mai mare bancă de pe piața franceză, pentru asigurarea unui împrumut de 250 de milioane de euro pentru construcția centralei nucleare, al cărei preț de referință urcase de la 4 miliarde de euro la 10 miliarde de euro. Datorită slabelor rezultate administrative ale NEK demonstrate printr-o scădere a consumului de electricitate la nivelul Bulgariei, firma de stat bulgară de distribuție a energiei a fost nevoită să contravină condițiilor acordării acestui împrumut, care a trebuit reeșalonat. BNP Paribas S.A. a renunțat la proiect în februarie 2010.

Compania energetică bulgară de stat, care reunește principalele active din domeniul energetic din Bulgaria, plănuiește să sondeze piețele financiare internaționale la începutul lui martie în vederea achitării datoriei. NEK speră să-și asigure 400 de milioane de euro din specularea de titluri de valoare, mult mai mult decât obiectivul fixat inițial de 300 de milioane de dolari sau 250 de milioane de euro. Banii vor fi utilizați pentru refinanțarea datoriei existente către BNP Paribas pentru proiectul centralei nucleare de la Belene.

Declarația lui Borisov a apărut cu aproape o săptămână înaintea referendumului din Bulgaria dedicat viitorului dezvoltării energiei atomice în această țară. Votanții vor primi un buletin de vot cu întrebarea: ”Ar trebui dezvoltată energia atomică în Bulgaria prin construirea unei noi centrale atomice ?”. Va exista opțiunea alegerii între un răspuns negativ și un răspuns pozitiv prin utilizarea unui pix cu pastă albastră. În cadrul legislației electorale bulgare din prezent în vederea validării referendumului cel puțin 4.345.500 de cetățeni bulgari trebuie să voteze sau același număr de votanți înregistrat la turul de scrutin al ultimelor alegeri generale. Răspunsul pozitiv la întrebarea referendumului va fi validat numai dacă va întruni un procent de 50% din numărul total al voturilor exprimate plus 1 vot.

Referendumul dedicat energiei atomice, exclusiv referendumul local asupra oleoductului Burgas – Alexandroupolis, este primul de la căderea regimului comunist din Bulgaria în 1989. Înaintea acestuia au mai fost organizate referendumuri naționale în Bulgaria în 1922, pentru a fi pedepsiți cei responsabili pentru catastrofele naționale din timpul celui de-al doilea război balcanic din 1913 și din perioada primului război mondial (1914 – 1918), în 1946 – spre a fi aprobată schimbarea regimului statului de la monarhie la republică, și în 1971 – pentru a fi aprobată așa-numita Constituție Jivkov, a dictatorului comunist Todor Jivkov.

 

Subscribe to comments feed Comentarii (3 publicat):

Heather pe 18/01/2015 16:51:26
avatar
Katy,Just about to publish my giwaveay, and wanted to Thank You for starting this. I'm truly enjoying this. I hope that I can join in another in the near future. By the way I will be sending your package out this weekend I hope you enjoy it. Have a Fabulous DayDiane
Thumbs Up Thumbs Down
0
Liis pe 21/01/2015 12:54:43
avatar
isi, the complicated part is how you give 25% of each club to fans. Can you just strip it from owrnes outright? Not very easily. Then if a club goes insolvent, what happens to the fans' share? There are plenty of details to be worked out on this scheme, but to be fair, all we have so far is a leak on a manifesto commitment. http://btkuxblpqfi.com snuveksa [link=http://aekfrfjppmw.com]aekfrfjppmw[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
Krzysiek pe 22/01/2015 13:32:45
avatar
i have enjoyed the <a href="http://ltvkqa.com">seiers</a> of articles pitchinvasion has done on supporter ownership' over the last few weeks. i just wanted to ask, tom, in relation to the quote about there being massive, massive implications for company law and insolvency law , do you know specifically what is meant by this? thanks a lot
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 3 | aratând: 1 - 3

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0