Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | SUA si Japonia sunt interesate de uleiul organic de trandafiri din Bulgaria

SUA si Japonia sunt interesate de uleiul organic de trandafiri din Bulgaria

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto managerbg Foto managerbg

Veselka Vasileva – expert în cadrul Departamentului de Agricultură Organică și Culturi din cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației din Bulgaria a oferit un interviu postului de radio particular bulgar Focus.

Gazdă: Ministrul Miroslav Naydenov va deschide astăzi pavilionul Bulgariei din cadrul expoziției internaționale Săptămâna Verde, ediția 2013, de la Berlin. Pentru al doilea an la rând Bulgaria va atrage atenția în mod special prin prezentarea produselor sale organice. Doamnă Vasileva, care va fi tema prezentării Bulgariei la expoziția Săptămâna Verde 2013 ?

Veselka Vasileva: După cum ați menționat deja, ministrul Agriculturii și Alimentației, Dr. Naydenov, va deschide în mod oficial pavilionul Bulgariei din cadrul celei mai mari expoziții pentru produse ale industriei alimentare, agriculturii și horticulturii, organizată la Berlin. Noi ne așteptăm ca pavilionul Bulgariei să fie vizitat de doamna Ilse Aigner, ministrul federal german al Alimentației, Agriculturii și Protecției Consumatorului. Anul acesta, pavilionul nostru va ocupa 140 de metri pătrați. Datorită design-ului său deschis, pavilionul va permite un contact foarte bun între expozanți și vizitatori. Deschiderea oficială a expoziției va avea loc astăzi, 18 ianuarie, iar ziua închiderii va fi 27 ianuarie. În acest interval de timp, prin tradiție, peste 900.000 de oameni vor vizita expoziția în fiecare zi.

Gazdă: Care este oferta producătorilor bulgari pentru Berlin ?

Veselka Vasileva: În timpul ediției din acest an a Săptămânii Verzi, ne vom concentra pe produsele organice și pe producția organică. Secțiunea organică din pavilionul bulgar va prezenta produse ale Asociației Bulgare a Fermierilor Organici. Printre produsele prezentate se vor număra: ardei grași copți și curățați, ardei pentru gătit, ardei iuți, făină, tărâțe, ulei de floarea soarelui, oțet, vin organic, gemuri și alte produse. În afara produselor organice producătorii bulgari vor oferi de asemeni produse tradiționale bulgare ca brânza albă frământată, vin, cârnați, produse fabricate din uleiul de trandafiri din Bulgaria, miere și produse apicole.

Gazdă: Acum, haideți să ne concentrăm asupra produselor organice.  La ce extindere a ajuns numărul celor interesați de produsele bulgărești ?

Veselka Vasileva: Interesul pentru produsele bulgărești este mare, mai ales dacă ne referim la consumatorii din Europa de Vest și din lume. Bulgaria este un producător tradițional și un importator de miere de înaltă calitate certificată ca produs organic, ceaiuri, condimente, gemuri și dulcețuri, fructe și legume proaspete, roșii, castraveți, castraveciori murați, struguri, zmeură, căpșuni, iaurt și brânză albă frământată. Produsele noastre sunt exportate deja către Germania, Olanda, Marea Britanie, Republica Cehă, Austria, Polonia și Elveția. SUA și Japonia sunt extrem de mult interesate de uleiul nostru organic de trandafiri.  

Gazdă: Producția de produse organice de pe teritoriul bulgar a crescut ?

Veselka Vasileva: Producția de produse organice este strâns legată de consumul produselor organice, de aceea, aș sugera să încep cu consumul. De-a lungul ultimilor ani, consumul produselor organice a devenit mult mai important la nivelul Europei și în plan mondial. Noi am calculat că piața produselor alimentare organice a atins nivelul de 20 de miliarde de euro anual, ceea ce reprezintă 1,5% din întreaga piață de produse alimentare. Țările europene unde se înregistrează cele mai mari vânzări de alimente și băuturi organice sunt Germania, Franța, Anglia, Italia și Spania. În ultima decadă producția, natural, a crescut considerabil. În prezent aproximativ 5% din zonele rurale ale Uniunii Europene și peste 2% dintre ferme sunt certificate ca organice. Statele membre ale Uniunii Europene cu zonele agricole certificate organic cele mai întinse sunt Spania, Italia, Germania, Marea Britanie și Franța. În Bulgaria, producătorii organici aspiră să urmeze tendințele de la nivel mondial de extindere a zonelor agricole și de creștere a productivității. Acest proces este determinat în principal de interesul pentru produsele organice la nivelul piețelor europeană și mondială. Plantele favorite pentru culturi sunt cerealele și grâul, alături de plantele industriale și plantele perene. Această tendință s-a manifestat cu precădere în ultimii ani. De la culturile de grâu și cereale obținem în principal grâu, porumb, orz și secară. Suntem de asemeni interesați în creșterea unor culturi mai puțin tradiționale, astfel încât recent ne-am concentrat pe creșterea anghinării și a măslinilor. Suntem extrem de mult interesați în creșterea culturilor de alune, deoarece acestea dispun de mari calități gustative familiare pieței europene. Pentru moment vorbesc despre nuci, alune și migdale. Suprafața zonelor ecologic pure, de pe care recoltăm fructe sălbatice, ierburi și ciuperci, este în creștere. Fermele de produse organice se dezvoltă, numărul familiilor de albine este în creștere, după cum am menționat deja. Datorită diversității noastre florale, mierea noastră organică are foarte bune calități gustative. De aceea ea este foarte apreciată pe piața vestică. De la animalele care sunt integrate sistemului de ferme organice, mă refer la vaci, oi și capre, obținem lapte. După procesare, laptele se transformă în iaurt, brânză albă frământată și cașcaval. Este important de subliniat că acest sector specific este faimos datorită expansiunii sale rapide. Problema alimentației sănătoase și utilizării echilibrate a resurselor naturale este o preocupare pentru grupuri umane tot mai numeroase atât în Bulgaria, cât și în Uniunea Europeană. 

Gazdă: Care este numărul producătorilor de alimente organice de pe teritoriul Bulgariei ?

Veselka Vasileva: Suntem extrem de încântați de datele obținute. În prezent, producătorii de alimente organice din Bulgaria sunt în număr de 1.000. Noi producători apar zilnic, fapt care, după cum am menționat deja, este extrem de îmbucurător și ne face să fim foarte fericiți.

Tsvetelina Pishikova. 

Interviu în cadrul emisiunii matinale Bună dimineața Bulgaria, în ziua de 18 ianuarie 2013.

Subscribe to comments feed Comentarii (3 publicat):

Mary pe 27/03/2014 04:53:31
avatar
I hereby sntrogly recommend you to take a visit to the geriatric Titan mall (just opposite to the park bearing the same name). Don't go for a shopping, just go there for fun. have fun at the wedding, hope you'll enjoy the 2007 flight and the strange-nice feeling that would come up to you while strolling in the airport.
Thumbs Up Thumbs Down
0
Ami pe 27/03/2014 16:33:29
avatar
Hi Lonneke,Congratulations for your new website, and thank you very much for all the work done in 2011.I <a href="http://uwdfao.com">leaernd</a> a lot this year about healthy food, i also really enjoyed the articles about your travels, your inspirations,your experiences,your jobs .some really impressed me.Last, thank you for accepting my great english.I know, i stil have many things to learn, so i'll follow you in 2012.Wishing you a happy new year 2012Cordially, Christophe
Thumbs Up Thumbs Down
0
Julz pe 28/03/2014 05:23:37
avatar
It's really great that people are sharing this inriamftoon. http://kmpxaiyuhg.com bslrudzacw [link=http://isfgzggmnf.com]isfgzggmnf[/link]
Thumbs Up Thumbs Down
0
total: 3 | aratând: 1 - 3

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0