Newsletter
Email:
Poll: Ce stiri preferati!
Care sunt stirile Dvs. preferate?
Acasă | Business | RWE excedata de costurile de constructie ale centralei nucleare de la Belene

RWE excedata de costurile de constructie ale centralei nucleare de la Belene

Mărime font: Decrease font Enlarge font
Foto SPA Foto SPA

Compania germană RWE s-a declarat excedată de investiția de 10 miliarde de euro necesară pentru construcția centralei nucleare de 2.000 de megawați de la Belene, într-o scrisoare trimisă în 2008 companiei energetice bulgare de stat NEK și dată publicității luni de Boyko Borisov, premierul bulgar. Borisov a spus că scrisoarea, alături de alte informații confidențiale, se afla ascunsă într-o cutie descoperită de ministrul bulgar al Economiei, Energiei și Turismului, Delyan Dobrev; precedentul guvern, a explicat Borisov, nu a dorit ca documentul să devină public.

În scrisoare RWE atrage atenția asupra faptului că NEK încă nu a clarificat problema finanțării părții sale de proiect, pentru care era necesară suma de 5 miliarde de euro. Compania germană protesta cu energie împotriva preliminariilor semnării celei de-a cincea înțelegeri cu Rusia privitoare la proiect – pe care promitea să-l finanțeze cu 10 miliarde de euro în 2009. Defunctul cabinet socialist bulgar a desemnat în 2009 compania energetică RWE ca partenerul său strategic în cadrul proiectului Belene cu o participare de 49%. Anul următor totuși, întreprinderea germană a abandonat planurile de participare la construcția centralei nucleare de 2.000 de megawați de la Belene datorită unor ”probleme financiare”.  

În cadrul discursului său de luni, premierul bulgar a blamat fostul guvern pentru angajarea BNP Paribas SA, banca franceză cu valoarea de piață cea mai ridicată, cu scopul asigurării împrumutului de 250 de milioane de euro necesar construcției centralei nucleare, ale cărei costuri au crescut de la 4 miliarde la 10 miliarde de euro. Rezultatele administrative slabe ale NEK au determinat însă o scădere a consumului energetic la nivelul Bulgariei. Astfel au fost încălcate condițiile de acordare a împrumutului, iar acesta a trebuit reeșalonat. BNP Paribas a renunțat la proiect în februarie 2010.

”Cabinetul condus de socialiști a luat împrumutul pentru proiect în 2007, deși știa că nu va fi capabil să găsească finanțare. Socialiștii au cheltuit banii pentru ruși și în folosul lor”, a tunat Borisov.

Compania energetică bulgară de stat, care grupează cele mai importante active ale statului din domeniul energetic, plănuiește să sondeze piețele internaționale la începutul lunii martie pentru a plăti datoria. Grupul NEK speră să obțină suma de 400 de milioane de euro în titluri de stat, mul mai mult decât obiectivul fixat inițial de 300 de milioane de dolari sau 250 de milioane de euro. Banii vor fi utilizați pentru refinanțarea datoriei existente către BNP Paribas pentru proiectul centralei de la Belene. Declarația lui Borisov survine cu puține zile înainte de referendumul din 27 ianuarie, prin care se va decide viitorul energiei nucleare în Bulgaria.

Votanții vor primi un vot alb cu întrebarea: ”Ar trebui ca energia atomică să se dezvolte în Bulgaria prin construcția unei noi centrale atomice ?” Va exista opțiunea alegerii între ”da” și ”nu” cu ajutorul unui pix cu pastă albastră. În cadrul legislației curente din Bulgaria pentru validarea referendumului cel puțin 4.345.500 de cetățeni bulgari trebuie să voteze, adică un număr egal cu numărul celor ce au participat la ultimele alegeri din Bulgaria. Un răspuns pozitiv la întrebarea pusă la referendum cere un procent de 50% din voturi plus 1 vot. Referendumul asupra energiei atomice, exclusiv cel local cu ocazia deschiderii oleoductului Burgas – Alexandroupolis, este primul organizat de la căderea regimului comunist în 1989. Înainte de referendumul din 27 ianuarie au mai fost organizate o serie de evenimente similare în 1922 – pentru pedepsirea celor responsabili de catastrofa națională din Primul Război Mondial; în 1946 – pentru schimbarea regimului politic al Bulgariei din monarhie în republică; și în 1971 - pentru validarea așa-numitei Constituții Jivkov a dictatorului comunist Todor Jivkov.  

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicat):

total: | aratând:

Publică comentariu comment

  • Bold
  • Italic
  • Underline
  • Quote

Introduceţi codul din imagine:

  • email Trimite prin email unui prieten
  • print Versiune pentru tipărire
  • Plain text Doar text
Tagged as:
Evaluează acest articol
0